Motivacija

KAKO OHRANITI MOTIVACIJO SKOZI CELOTNO ŠOLSKO LETO?

Ali imaš dneve, ko si rečeš, da ne potrebuješ šole, ali dneve, ko se ti preprosto ne da vstati iz postelje? Takšni občutki so popolnoma normalni, ampak pri tem ne pozabi, da ti bo dober uspeh v šoli omogočil življenje, ki si ga želiš. In motivacija igra pri tem ključno vlogo.

 

Šolsko leto je polno izzivov, preizkušenj in novih priložnosti. A kljub temu, da začetek šole običajno pozdravimo z navdušenjem in svežim zagonom, se lahko motivacija sčasoma zmanjša, še posebej ko se približujejo deli šolskega leta, ki prinašajo več obveznosti in stresa.

 

Si vedel/a, da poznamo različne oblike motivacije?

 

Motivacijo lahko delimo na intrinzično (notranjo) in ekstrinzično (zunanjo).

 

Notranja motivacija nas prevzame, ko imamo globoko in pristno zanimanje za neko nalogo ali temo in smo zadovoljni s samim delom ali učenjem. Na drugi strani pa nas zunanja motivacija pripravi do dela tako, da si v mislih zastavimo nek rezultat – na primer cilj ali celo dobro oceno. Ko na primer beremo knjigo, ki je ne moremo odložiti, nas žene notranja motivacija; ko pa v razredu ohranjamo koncentracijo tako, da si obljubimo obisk najljubše slaščičarne, če bomo sledili pouku, uporabljamo zunanjo motivacijo. Res pa je tudi, da se notranja in zunanja motivacija med seboj ne izključujeta in se velikokrat prepletata, ko želimo doseči nek cilj.

 

Kako si lahko pomagaš, ko izgubljaš motivacijo?

 

Korak po korak

 

Čeprav imaš zagotovo veliko obveznosti, je pomembno, da jih pravilno razporediš. Če svoje obveznosti strpaš v kratek časovni okvir, ti lahko to prinese samo dodaten stres. Namesto tega si raje ustvari seznam opravil in jih razporedi po dnevih. To ti bo pomagalo pri osredotočenosti in pri določanju, katere naloge in opravila imajo prednost pred drugimi. Večje naloge si lahko razdeliš na manjše korake, jih razporediš v več dni in si zastaviš manjše mejnike. To ti bo omogočilo, da opazuješ svoj napredek, kar lahko poveča tvojo motivacijo.

 

Postavi si jasne in dosegljive cilje

 

Ustvari si seznam ciljev, ki bi jih rad/a dosegel/a v nekem časovnem obdobju. Ne glede na to, ali so ti cilji veliki ali majhni, zapiši jih in jih prečrtaj, ko jih dosežeš. Cilji naj bodo vedno dosegljivi. Bodi iskren/a glede svojih sposobnosti in si priznaj, da so občasni neuspehi del učnega procesa. Pomembno pa je, da se iz njih učiš in rasteš.

 

Ustvari si pozitivno okolje za učenje

 

Ustvari si okolje, ki te bo spodbujalo k učenju. Tvoja miza naj bo čista in urejena, šolske potrebščine pa lepo organizirane. Prostor, v katerem se učiš in delaš domačo nalogo, naj bo dobro osvetljen (slaba svetloba lahko povzroči glavobol). Ugotovi, ali se bolje učiš v tišini ali s hrupom v ozadju. Nekatere ljudi moti hrup, drugi pa ne morejo delati brez glasbe v ozadju.

 

Motivacija

 

Pomagaj si z rokovnikom

 

Če imate rokovnik, si lahko lažje predstavljaš dnevne, tedenske ali mesečne obveznosti, ki te čakajo. Ko je vse zapisano in organizirano na enem mestu, je lažje ostati na pravi poti in preprečiti, da bi padel/a v preobremenjenost. Vzemi si nekaj minut na začetku vsakega dne ali tedna, da načrtuješ dan ali teden, ki je pred tabo in si zapiši pomembne roke, datume preverjanj znanj ipd.

 

Izogibaj se negativnim mislim

 

Ko smo pod stresom, nas negativne misli zlahka preplavijo. Namesto da se osredotočaš na to, kako si pod stresom, se osredotoči na to, kaj ti je v šoli všeč, in na svoje končne cilje. Če se spomniš na to, kaj te čaka, ko svoj cilj dosežeš, te lahko to motivira, da se še naprej trudiš.

 

Predvidno z družbenimi mediji

 

Družbeni mediji so lahko velika motnja, ko se učimo. Preklopi telefon na tihi način ali ga popolnoma izklopi, da preprečiš morebitne motnje in izgubo koncentracije. Ko delaš na računalniku, zapri vsa okna ali zavihke, ki niso povezani s tem, kar počneš za šolo.

 

Ustvari si podporni sistem

 

Če se ti zdi, da ti včasih zmanjka motivacije, ni nič narobe, če se občasno nasloniš na druge, ki te bodo spodbujali na izobraževalni poti. Družinski člani, prijatelji, svetovalni delavci in profesorji so lahko odličen vir podpore. Včasih nam lahko prisotnost nekoga, ki nam prisluhne, da motivacijo, ki jo potrebujemo.

 

Vzemi si čas zase

 

Če si vsak dan vzameš nekaj časa zase, ti to lahko lahko pomaga pri ohranju pozitivne miselnosti. Poišči nekaj, v čemer uživaš ali te sprošča, neko dejavnost, s katero boš za vsaj nekaj trenutkov na dan pozabil/a na šolo. Poslušaj glasbo, piši dnevnik, pojdi na sprehod, beri knjigo, razgibaj se ali pa ustvarjaj.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Murska Sobota

Gimnazija Murska Sobota

Poklic se predstavi:

Živinorejec

Živinorejec

Smer se predstavi:

IZDELOVALEC OBLAČIL – SPI

IZDELOVALEC OBLAČIL – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....