Natakar - poklic

Natakar

Natakar dela v restavracijah, barih ali na zasebnih dogodkih, kjer pripravi postrežni prostor in gostom streže hrano ter pijačo.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja natakar?

Natakar je zadolžen za pripravo namiznega inventarja. Pred prihodom gostov primerno pripravi postrežni prostor, ki je lahko jedilnica ali drugi prostori, kjer se bo pogostitev odvijala. Pogrne mize in razporedi stole, pripravi pogrinjke, mize dekorira in nanje namesti jedilne liste. Goste ob prihodu pozdravi in jih vljudno pospremi do mize. Predstavi jim jedilni list in listo s pijačo ter prevzame naročilo. Ko je naročilo pripravljeno, jih postreže s hrano in pijačo. Po zaključenem obedu mizo pospravi in pripravi račun. Prevzame plačilo in se nazadnje od gostov še poslovi.

Delovni pripomočki:

Pri postrežbi uporablja gostinski in strežni inventar. Ko pripravlja naročila, uporablja točilne naprave, grelne in hladilne pripomočke, čistilne pripomočke, pripomočke za sprejemanje naročil in namizno dekoracijo. Pri prenašanju hrane in pijače uporablja servisne vozičke ali pladnje. Skrbi za vzdrževanje higienskih standardov, zato uporablja tudi dezinfekcijska sredstva. Natakarjev delovni proces vključuje tudi vodenje dokumentacije, zato uporablja dobavnice, knjige rezervacij, menijev in pritožb. Ob koncu dneva pripravi obračun. Oblečen je v ustrezna delovna oblačila in obutev.

Kakšni so izdelki in storitve natakarja?

Natakar gosta postreže s hrano in pijačo. Postrežbo izvede profesionalno.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic natakarja?

Posameznik, ki se odloči za poklic natakarja, je prijazen, ustrežljiv, vljuden, organiziran in odgovoren. Pri delu skrbi za čistočo. Je komunikativen in zna delati z ljudmi. Ima smisel za estetiko in dekoriranje.

Poklic - natakar

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu natakarja?

Pri delu lahko pride do poškodb, kot so opekline, ureznine ali vbodi. Možni so padci. Pride lahko tudi do prehladnih obolenj, saj dela v klimatiziranih prostorih. Pred morebitnimi poškodbami se zavaruje z uporabo zaščitnih oblačil.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic natakarja?

Natakar se izobražuje na srednjih poklicnih šolah, smer gostinstvo.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?

V času šolanja se nauči, kako primerno pripraviti in postreči hrano ter pijačo. Pridobi znanje o profesionalnem vedenju, dekoriranju in komuniciranju. Zaželeno je, da natakar obvlada tuje jezike. Delo zna opraviti v skladu s higienskimi in tehničnimi priporočili. Obvlada tudi osnove matematike ter poslovanja.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti natakarja?

Posameznik mora imeti razvite motorične spretnosti. Delo večinoma poteka stoje, zato ga težje opravlja, če ima ploska stopala ali težave s križem. Potencialna ovira so lahko tudi alergije. Ker dela s prehrano in živilskimi surovinami, je redno napoten na zdravniške preglede.

Kje se lahko zaposli natakar?

Natakar je lahko zaposlen v različnih gostinskih obratih (restavracije, okrepčevalnice, menze, bari, kavarne, gostilne, hoteli, zdravilišča, slaščičarne in picerije). Delo lahko opravlja tudi na različnih zasebnih ali javnih dogodkih (poroke, rojstni dnevi, konference, poslovni sestanki itd.).

Kakšna so delovna področja natakarja?

Dela v gostinskih obratih ali na dogodkih s pogostitvijo. Delo je povezano s specializacijo prostora, v katerem je zaposlen. Dela lahko v manjših ali večjih skupinah, v obratih, ki imajo več ali manj ponudbe. Njegove naloge so tako povezane z vrsto hrane in pijače, ki jo gostinski obrat ponuja.

Kakšne so razmere za delo?

Delo večinoma poteka v zaprtih prostorih, ki so velikokrat klimatizirani, lahko pa tudi na prostem. Pri delu mora ostati vljuden in potrpežljiv, saj ima velikokrat opravka z nevljudnimi in vinjenimi gosti. Izpostavljen je ostrim predmetom in vroči hrani, zato mora biti pri delu pazljiv. Delovnik poteka izmensko, včasih tudi pozno v noč. Običajno dela v skupini ali pa sam. Natakarji, ki so zaposleni v različnih letoviščih in hotelskih storitvah, delo opravljajo sezonsko.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?