
Gastronom hotelir
Gastronom hotelir je zadolžen za postrežbo v gostinskih lokalih in prenočitvenih objektih.
Vse o poklicu
Vse o poklicu
Kakšna dela običajno opravlja gastronom hotelir?
Gastronom hotelir lahko dela na področju gostinstva in/ali hotelirstva. Delovne zadolžitve gastronoma hotelirja lahko vključujejo sprejem gostov, pripravo in postrežbo hrane ter pijače, pripravo jedilnih listov in ponudbe pijače ter hrane. Če dela v hotelu, lahko opravlja naloge receptorja – hotelske goste sprejme, jim pomaga pri namestitvi, jim preda vse potrebne informacije in obračuna namestitev. Če dela na področju gostinstva in postrežbe, gostom predstavi ponudbo, jim postreže hrano in pijačo ter nazadnje obračuna gostinsko storitev.
Delovni pripomočki:
Delovni pripomočki so odvisni od področja, na katerem je zaposlen. Če dela na področju gostinstva, gastronomije ter postrežbe, uporablja kozarce, krožnike, posode, namizne prte in druge pripomočke, ki jih potrebuje za pripravo in/ali postrežbo hrane ter pijače. Pri delu v hotelirstvu pa uporablja predvsem računalnik in računalniško opremo, telefon, pisarniški material, tiskovine, letake ipd.
Kakšni so izdelki in storitve?
Gastronom hotelir skrbi za kakovostno gastronomsko in/ali prenočitveno izkušnjo.
Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic gastronoma hotelirja?
Posameznik, ki opravlja poklic gastronoma hotelirja, mora biti odgovoren, dobro organiziran, redoljuben in potrpežljiv. Znati mora delati z ljudmi in imeti dobre komunikacijske spretnosti. Biti mora vljuden, ustrežljiv in strokoven ter dobro poznati storitve, ki jih ponuja lokal ali prenočitveni objekt, v katerem je zaposlen.
Potrebna izobrazba,
znanja in veščine
Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu?
Če dela v gastronomiji in gostinstvu, je izpostavljen urezninam, opeklinam in drugim oblikam poškodb, ki lahko nastanejo pri obdelavi živil ter strežbi hrane in pijače. Delo na področju hotelirstva pa lahko prinese morebitne težave s hrbtenico, saj večino dela opravi stoje ali sede.
Kakšna je predvidena izobrazba za poklic gastronoma hotelirja?
Za opravljanje poklica se zahteva uspešno končana srednješolska izobrazba gastronomsko-hotelirske smeri.
Kakšna znanja in spretnosti potrebuje gastronom hotelir za opravljanje svojega dela?
Gastronom hotelir mora imeti poglobljeno znanje s področja hotelirstva, gostinstva ter gastronomije in strežbe. Opraviti mora tudi tečaj higienskega minimuma in imeti izpit iz varstva pri delu. Dobro mora poznati ponudbo lokala ali objekta, v katerem je zaposlen. Delo mora opravljati odgovorno. Pri interakciji z gosti ali strankami mora biti vljuden, prijazen, ustrežljiv in strokoven. Imeti mora čut za estetiko ter red in čistočo. Skrbeti mora tudi za osebno higieno in zunanji izgled.
Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti?
Za opravljanje dela se predvideva dobro psihofizično stanje. V primeru reklamacij ali pritožb mora znati mirno odreagirati. Če dela na področju gastronomije in gostinstva, mora imeti izostren okus in dobre ročne spretnosti.
Kje se lahko zaposli gastronom hotelir?
Gastronom hotelir se lahko zaposli v različnih gostinskih lokalih ali prenočitvenih objektih.
Kakšna so delovna področja?
Dela na področju gostinstva, gastronomije, strežbe, hotelirstva in turizma.
Kakšne so razmere za delo?
Delo v gastronomiji je povezano z večjo možnostjo telesnih poškodb – pred temi se lahko zavaruje z uporabo ustreznih zaščitnih sredstev in s sledenjem pravil o varnosti pri delu. Intenzivnost dela je običajno višja v času visoke turistične sezone. Delovnik je raznolik – delo lahko poteka tudi v večernih urah, ob vikendih in praznikih.