Mesar - deficitarni poklic

Mesar

Mesar se ukvarja s pripravo mesa in mesnih izdelkov. Svoje delo opravlja v mesnici, kjer se srečuje s strankami in prodaja meso.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja mesar?

Mesar se ukvarja s klanjem živine, pripravo mesa in drobovine, izdelavo mesnih izdelkov ter skladiščenjem in prodajo mesa. Mesarjevo delo je raznoliko. Sestavljajo ga različni postopki pri klanju živali. Najprej žival omami, nato jo zakolje in odre. Odstraniti mora drobovino, odstraniti mehur in rep, očistiti in razsekati glavo, razsekati telesne dele, oblikovati kose mesa, jih sortirati in pripraviti meso za shranjevanje. Pri shranjevanju meso razvršča glede na kakovost in namen, meso razsoli, ohladi ali zamrzne. V kolikor mora meso zoreti, nadzoruje proces zorenja.

Prav tako se ukvarja s pripravo mesnih izdelkov, med katere spadajo klobase, salame, zaseka, paštete in različne šunke, ki jih pripravlja s kuhanjem, pečenjem ali dimljenjem. Pripravlja tudi mast in ocvirke. Meso lahko tudi kupuje in ga pripravlja za vnaprejšnjo prodajo. V mesnici mora skrbeti za higieno, aranžirati izložbe in vitrine, izpolnjevati dokumentacijo o shranjevanju in skladiščenju mesa, pisati račune in komunicirati s strankami.

Mesar in delovni pripomočki:

Mesar pri svojem delu uporablja nože, žage, sekire, klavno linijo, dvigala, transportne vozičke, tehtnice, stroje za polnjenje klobas in oblikovanje mesa, salamoreznice, hladilnice in hladilne naprave, naprave za pakiranje mesa, pakirno embalažo, pladnje, posode in blagajne. Pri pripravi mesa in mesnih izdelkov uporablja tudi različne začimbe, sredstva za konzerviranje, folije, vrečke, materiale za pakiranje, čistilna sredstva in sredstva za dezinfekcijo. Prav tako vodi evidence, izdaja račune, dobavnice in izpolnjuje različne dokumente.

Kakšni so izdelki in storitve?

Mesar mora meso pripraviti higiensko neoporečno, kakovostno in glede na želje strank. Strankam mora znati svetovati o pripravi ali uporabi izdelka, jih seznaniti s trajnostjo izdelka, svetovati glede shranjevanja, da bo izdelek uporaben čim dlje časa.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic mesarja?

Mesar je komunikativen, zna svetovati in poslušati želje ljudi. Znati se mora dobro izražati, imeti dobro koncentracijo, dober spomin in se samostojno odločati. Pomembno je, da je čustveno stabilen, dobro skrbi za osebno higieno in higieno okolja, v katerem dela.

Poklic - mesar

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu mesarja?

Mesar je pri svojem delu izpostavljen različnim nevarnostim. Pogoste so ureznine, udarnine in tudi opekline. Lahko ga poškodujejo tudi živali, ki čakajo na zakol. Mesar mora pri svojem delu uporabljati zaščitno opremo, delovno obleko, predpasnik, rokavice in pokrivalo.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic mesarja?

Mesar potrebuje srednješolsko poklicno izobrazbo živilske smeri.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje mesar za opravljanje svojega dela?

Mesar pri svojem delu potrebuje znanja iz tehnologije predelave mesa, drobovine in mesnih izdelkov. Potrebuje tudi znanje klanja živali, razkosavanja mesa, sortiranja in skladiščenja, ohlajanja, zamrzovanja in vzdrževanja higiene. Poznati mora mesne dele, vlogo mikroorganizmov v živilski industriji in postopke predelave mesa. Dobro mora znati komunicirati in vzpostaviti odnos s strankami, poznati osnove ekonomije in poslovanja.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti mesarja?

Mesar mora biti v dobri psihofizični pripravljenosti. Imeti mora dober želodec in ne sme biti občutljiv na kri pri klanju živine. Vzdrževati mora dobro telesno pripravljenost, saj pogosto dviguje težke dele mesa ali živali. Prepoznavati mora barve, biti samostojen, sprejemati odgovornost, hitro odreagirati v nepredvidljivih situacijah in biti zmožen prenašati vročino, mraz, mokroto, umazanijo in smrad.

Kje se lahko zaposli mesar?

Mesar se lahko zaposli v klavnici, mesariji, mesnici, mesni industriji ali deluje kot samostojni podjetnik.

Kakšna so delovna področja mesarja?

Mesarjevo delo je raznoliko in poteka na več področjih, med katere spadajo: klanje, predelava mesa in drobovine, prodaja v trgovini, priprava suhomesnatih izdelkov, toplotna obdelava mesa in mesnih izdelkov, skladiščenje ali predelava v mesni industriji.

Kakšne so razmere za delo?

Mesar svoje delo opravlja v klavnicah in hladilnicah, kjer so pogoji pogosto neugodni. Pri delu je izpostavljen hrupu, podivjani živini, padcem, poškodbam in urezninam, obolenjem in okužbam. Delo lahko poteka v različnih izmenah, v skupinah ali posamezno v prodajalni.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?

Smeri

Sorodni poklici

Sorry, No posts.