MESAR – SPI
Mesar pripravlja mesne izdelke po željah uporabnika, skladišči meso, ga razvrsti po kakovosti in namenu ter nadzira zorenje mesa.
Število kreditnih točk:
180Trajanje programa:
3 leto/leti/leta/letPo koncu programa mesar boš usposobljen/a za:
- pravilno pripravo na delo;
- pripravo, izbiro in skladiščenje surovin;
- pravilno uporabo strojev, pripomočkov, naprav;
- pravilen postopek razseka, obdelave, izkoščevanja in kategoriziranje mesa;
- izdelovanje sušenih in presnih mesnih izdelkov;
- izdelovanje gotove in toplotno obdelane mesnine;
- pravilno skladiščenje in pakiranje mesa in mesnih izdelkov;
- uspeh pri ponudbi, svetovanju in prodaji mesa in mesnih izdelkov;
- ekipno delo in uspešno komunikacijo s strankami in sodelavci;
- pravilno rabo IKT;
- racionalnost pri uporabi naravnega vira energije in surovine;
- upoštevanje higiene, varnostnih in drugih predpisov na delovnem mestu.
Tekom 3-letnega izobraževanja je potrebno opraviti praktično usposabljanje – delo v podjetju, ki traja najmanj 24 tednov.
Nadaljevanje študija po programu mesar:
Po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja se lahko vpišete v ustrezne programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Po nekaj letih pridobljenih delovnih izkušenj pa je mogoč tudi pristop k opravljanju ustreznega poslovodskega ali mojstrskega izpita.
Vpisni pogoji za program mesar:
Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno končana osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba ali enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih.
Delo in zaposlitev po končanem programu mesar:
Zaposlitev je možna v mesni industriji in mesnicah, trgovskih centrih, cateringu, podjetjih, kjer poteka izdelava gotovih jedi, prehranskih in živilskih obratih in v trgovski ter živilski verigi.