Waldorfska šola Ljubljana – Waldorfska gimnazija

O šoli

Waldorfska šola Ljubljana program waldorfske gimnazija izvaja od leta 1999. Je edina gimnazija v Sloveniji, ki deluje po waldorfskih načelih. Gimnazijski program ni namenjen samo učencem, ki so zaključili waldorfsko osnovno šolo, ampak tudi drugim učencem, ki imajo širok spekter zanimanj, so radovedni in jih zanima način šolanja, ki ga izvaja waldorfska gimnazija.

Prva waldorfska šola je bila ustanovljena leta 1919 v Stuttgartu in je bila namenjena predvsem otrokom delavcev, ki so bili zaposleni v tovarni Waldorf Astoria. Za začetnika waldorfskega gibanja velja naravoslovec in filozof Rudolf Steiner. Sčasoma se je waldorfsko gibanje razširilo po svetu – v Sloveniji se je prvič pojavilo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prva waldorfska šola je bila ustanovljena v Ljubljani leta 1992.

Posebnost waldorfske filozofije je, da se naslanja predvsem na spoznanja o otrokovem in mladostnikovem duševnem, duhovnem in telesnem razvoju. Predmetnik in učni načrt se posledično prilagaja posameznikovim osebnim potrebam. Gimnazijski program je zastavljen na tak način, da spodbuja ustvarjalnost, razvoj posameznikovih sposobnosti in aktivno sodelovanje v oblikovanju sveta. Dijaki lahko v učnem procesu svobodno izražajo svoja prepričanja, mnenja in postavljajo vprašanja. Pomembno vlogo predstavljata medsebojna komunikacija in kritično mišljenje, velik poudarek pa je namenjen predvsem umetniškim predmetom.

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

WALDORFSKA GIMNAZIJA - GIM

Trajanje programa v letih: 5

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Na waldorfski gimnaziji poučevanje akademskih predmetov (slovenščina, matematika, biologija, kemija, fizika, zgodovina, geografija, umetnostna zgodovina) poteka v treh ali štiritedenskih učnih obdobjih oz. epohah. Predmet epohe se na urniku pojavi vsak dan v obliki glavne ure. Poučevanje poteka ekonomično in intenzivno. Nekatere epohe poučujejo tudi učitelji iz tujine. Pouk umetniških predmetov, umetniško-uporabnega oblikovanja, jezikov in drugih predmetov pa poteka po glavni uri. Zaradi širokega in pestrega programa imajo dijaki možnost dodatnega leta izobraževanja, v katerem se lahko pripravljajo na opravljanje mature.

Novice srednje šole

Novice srednje šole 

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Tajništvo 01 434 55 70 tajnistvo@waldorf.si
Zbornica 01 434 55 73
TRR: SI56 0430 2000 1018 775

Vodstvo šole

Iztok Kordiš

Direktor Waldorfske šole Ljubljana

Uradne ure: po dogovoru

Jožica Trpin

Ravnateljica Waldorfske gimnazije Ljubljana

Uradne ure: po dogovoru

Karmen Bezgovšek

Tajništvo

Uradne ure: vsak delovni dan od 7.00 do 10.30 in 13.30 do 14.30, v času šolskih počitnic vsak delovni dan od 8.00 do 11.00

vir: https://www.wsl.si/