Srednja gostinska in turistična šola Radovljica

O šoli

Srednja gostinska in turistična šola Radovljica je pomembna izobraževalna ustanova na področju gostinstva, turizma in kozmetike. Ima vlogo regijske šole, ki izobražuje predvsem posameznike z gorenjskega in delno severno-primorskega območja. Srednja gostinska in turistična šola Radovljica ima sodobno opremljene prostore. Leta 2020 je pridobila certifikat Športnikom prijazna šola. Poleg učnih vsebin šola ponuja tudi bogat nabor obšolskih dejavnosti, vsako leto organizirajo ekskurzije ter se udejstvujejo na dobrodelnem in kulturnem področju. Srednješolski programi, ki jih izvaja Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, so: gastronomske in hotelske storitve – kuhar, natakar (SPI), gastronomija in turizem (SSI), gastronomija (PTI) in kozmetični tehnik (SSI). Pod okriljem Srednje gostinske in turistične šole Radovljica deluje tudi dijaški dom na Bledu.

Število maturantov na leto: 69

Število vseh dijakov: 368

Število vseh profesorjev: 32

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: gastronom hotelir/gastronomka hotelirka

Program se usmerja predvsem na praktično delo. V prvem letniku se dijaki odločijo za izbiro strokovnega modula. Usmerijo se lahko v strokovne module, ki izhajajo iz poklicnega standarda kuhar/kuharica ali pa iz poklicnega standarda natakar/natakarica. Kuharji se pripravljajo na delo v kuhinji, na pripravo različnih jedi in obrokov. Učijo se tudi pravilnega shranjevanja in obdelave živil ter estetske prezentacije jedi. Natakarji se usposabljajo za sprejem in svetovanje gostom, za prevzemanje in profesionalno postrežbo jedi in pijače ter za obračunavanje storitev. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidati se lahko po opravljenem šolanju zaposlijo v hotelih, restavracijah, motelih, kavarnah, barih, okrepčevalnicah itd. Šolanje lahko nadaljujejo na poklicno-tehniški ravni.

GASTRONOMIJA IN TURIZEM (SSI)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica

Program je sestavljen iz strokovnih, teoretičnih in praktičnih predmetov. Del programa poteka v obliki praktičnega usposabljanja pri delodajalcih. V prvem letniku si dijaki izberejo strokovne module. Usmerijo se lahko v gostinstvo (gostinski tehniki/tehnice), kjer pridobijo znanja za sprejem naročil, veščine za organizacijo, izvedbo in obračun storitev ter dogodkov. Gostom znajo svetovati, prevzeti naročila in jedi ter pijače ustrezno postreči. Izberejo lahko tudi strokovne module s področja turizma (turistični tehniki/tehnice), kjer se naučijo zbirati in predajati turistične informacije, skrbijo za animacijo gostov, spoznajo se z delom v recepciji in z delom turističnega spremljevalca. Program se zaključi s poklicno maturo, ki omogoča nadaljevanje šolanja na višjih in visokošolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa se lahko vpišejo tudi na univerzo.

KOZMETIČNI TEHNIK (SSI)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: kozmetični tehnik/kozmetična tehnica

Program je sestavljen iz strokovnih, teoretičnih in praktičnih predmetov. Del programa poteka v obliki praktičnega usposabljanja pri delodajalcih. V času šolanja se dijaki učijo anatomije in fiziologije človeškega telesa, spoznajo delovanje in sestavo različnih preparatov, spoznajo različne kozmetične postopke za nego obraza in telesa, masažo, pedikuro in manikuro. Po koncu šolanja se lahko zaposlijo v kozmetičnih in lepotilnih salonih, v drogerijah, parfumerijah, wellnessih, termah, masažnih salonih, delajo pa lahko tudi kot samostojni podjetniki. Program se zaključi s poklicno maturo, ki omogoča nadaljevanje šolanja na višjih in visokošolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa se lahko vpišejo tudi na univerzo (v programe farmacije, kozmetologije in laboratorijske biomedicine).

GASTRONOMIJA (PTI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: gastronomski tehnik/gastronomska tehnica

V program se lahko vpišejo kandidati, ki že imajo pridobljen naziv z relevantnega srednjega poklicnega izobraževanja: gastronom hotelir, kuhar-natakar, kmetovalka-gospodinja, oskrbnik, pek, slaščičar, slaščičar-konditor. Dijaki se v času šolanja usposobijo za delovanje na področjih kuharstva in strežbe. Šolanje se zaključi s poklicno maturo, ki omogoča nadaljevanje šolanja na višjih in visokošolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa se lahko vpišejo tudi na nekatere univerzitetne programe.

Novice srednje šole

Novice srednje šole 

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Tajništvo 04 53 70 600
Računovodstvo 04 53 70 622
Šolska svetovalna delavka 04 53 70 615
Organizacija praktičnega usposabljanja 04 53 70 610
Izobraževanje odraslih 04 53 70 623
Šolska knjižnica 04 53 70 637
Organizacija praktičnega pouka 04 53 70 648
Info e-mail info@sgtsr.si
TRR: SI56 0110 0603 0704 597

Vodstvo šole

Ivan Damjan Mašič

Ravnatelj

Anita Arh

Pomočnica ravnatelja

Janja Zdešar

Tajništvo

Nika Dulmin

Svetovalna služba (1. in 2. letniki)

Mateja Šparovec

Svetovalna služba - (3., 4. in 5. letniki)
vir: https://www.sgtsr.si