Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

O šoli

Šolski center Ptuj je sestavljen iz petih avtonomnih pedagoških enot: Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Elektro in računalniška šola, Strojna šola, Višja strokovna šola, Medpodjetniški izobraževalni center. Šolski center Ptuj zagotavlja kakovosten izobraževalni proces in je pomembno izobraževalno regijsko središče. Šolski proces je tesno povezan z lokalnim in širšim gospodarstvom. Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo je nastala leta 2021, ko sta se združili Biotehniška in Ekonomska šola ŠC Ptuj. Del pouka poteka na Šolskem posestvu Grajenščak in Turnišče, kjer so sadovnjaki, njive, travniki, vinogradi in druge delavnice. Dijaki v šolskem procesu usvajajo strokovna znanja, pridobivajo pa tudi podjetniške, komunikacijske in socialne veščine. Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo izvaja naslednje srednješolske programe različnih stopenj: cvetličar, ekonomski tehnik, gastronomske in hotelske storitve, gospodar na podeželju, kmetijsko-podjetniški tehnik, pomočnik v biotehniki in oskrbi, trgovec.

Število maturantov na leto: 60

Število vseh dijakov: 404

Število vseh profesorjev: 49

Spoštovani,

čeprav šola deluje kot organizacijska enota ŠC Ptuj šele od februarja 2021, smo ponosni na našo zgodovino. Imamo dolgoletno tradicijo na področju naših izobraževalnih programov, smo ustvarjalni in imamo ambicije, kar izpričujejo naši pretekli in sedanji uspehi. Kljub temu, da je bilo že veliko doseženega, pa se vsako leto trudimo postati še boljši. Zavedamo se velikega pomena znanja in kakovostne priprave dijakov za zaposlitev in študij. Soočamo se z izzivom, kako vzgojiti mlade, da se bodo sposobni prilagajati zahtevam hitro spreminjajočega se okolja, da bodo kompetentni v svojem poklicu in konkurenčni na evropskem tržišču. Naša šola je ena izmed ptujskih srednjih šol, ki po končanem izobraževanju omogoča dijakom izbiro med takojšnjo zaposlitvijo, samozaposlitvijo ali nadaljnjim študijem. Šola sledi načelu, da je vsak dijak za nekaj dober. Pri vsakem mladem človeku, ki se izobražuje za poklic, je potrebno poiskati področje, na katerem je dober, je njegova močna točka. To včasih ni lahko, saj so nekateri mladi v izražanju in izkazovanju svojih sposobnosti dokaj pasivni in skromni. Učitelji smo tisti, ki jim pomagamo, da uvidijo in si upajo priznati, v čem so dobri, in to razvijejo v poklicne veščine. S skupnimi močmi učiteljev in dijakov nam uspeva, da dosegamo dobre šolske rezultate na tekmovanjih, maturi in zaključnem izpitu.

Mladi imajo s spoznavanjem samega sebe, z razvijanjem, z ugotavljanjem, kdo sploh so in kakšen naj bi bil njihov prispevek, v življenju največ težav, pa čeprav bi jih s tem morali imeti najmanj. Najbolj čudovita lastnost lastnega jaza je njegova neoprijemljivost. Kar ostane za nami, se ne da otipati in v tem je ves čar. V tem je ves pomen. Najtežja bitka v življenju je bitka za naš lastni jaz. Seveda je čas, v katerem hodimo v šolo in se izobražujemo tudi del tega boja. Vendar se moramo zavedati, da ta boj traja do konca življenja, ker se drugi okrog nas trudijo, da bi lahko po mili volji razpolagali z nami. In če želimo biti v življenju uspešni, si moramo odgovoriti na več vprašanj: kaj so moje prednost; katere so moje slabosti in kako in kdaj lahko povečam svojo učinkovitost tako, da bom gradil na mojih prednostih? Kot šola se trudimo mladim pomagati, da skozi proces izobraževanja poiščejo svoje prednosti in si pridobijo takšne kompetence, da bodo odkrite prednosti lahko čim bolje izkoristili.

»Izobraževanje je najmočnejše orožje, ki ga lahko uporabite, da spremenite svet.« (Nelson Mandela)

mag. Darja Harb univ. dipl. ekon., ravnateljica ŠC Ptuj - Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

EKONOMSKI TEHNIK (SSI)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: ekonomski tehnik/ekonomska tehnica

Ekonomski tehnik se lahko zaposli v računovodstvu, tajništvu, kadrovski službi, komerciali, bančništvu, na pošti, v zavarovalništvu, dela lahko kot trgovski potnik, referent, teletržnik itd. ali pa deluje kot samostojni podjetnik. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na visokošolskih in višješolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na univerzitetni ravni.

EKONOMSKI TEHNIK (PTI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: ekonomski tehnik/ekonomska tehnica

Pogoj za vpis je uspešno zaključen program srednjega poklicnega izobraževanja z relevantnega področja. Program je namenjen nagrajevanju in poglabljanju predhodnega znanja. Ekonomski tehnik se lahko zaposli v računovodstvu, tajništvu, kadrovski službi, komerciali, bančništvu, na pošti, v zavarovalništvu, kot trgovski potnik, referent, teletržnik itd. ali pa deluje kot samostojni podjetnik. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na visokošolskih in višješolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na univerzitetni ravni.

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK (SSI)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: kmetijsko-podjetniški tehnik/kmetijsko-podjetniška tehnica

Strokovni moduli programa dijaka usposobijo za pridelovanje poljščin, krme za živali, sadja in grozdja, za rejo in oskrbovanje domačih živali, za uporabo kmetijske mehanizacije, gnojil ter škropiv, za svetovanje pri prodaji kmetijskih pridelkov, izdelkov in storitev. Kmetijsko-podjetniški tehnik lahko dela na kmetiji, na področju poljedelstva, živinoreje, sadjarstva, vinogradništva, v kmetijskih zadrugah, turističnih kmetijah, agencijah za razvoj podeželja itd. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na visokošolskih in višješolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na univerzitetni ravni.

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK (PTI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: kmetijsko-podjetniški tehnik/kmetijsko-podjetniška tehnica

Pogoj za vpis je uspešno zaključen program srednjega poklicnega izobraževanja z relevantnega področja. Program je namenjen nagrajevanju in poglabljanju predhodnega znanja. V času šolanja dijak spozna dela v rastlinski in živalski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih, spozna načela trajnostnega razvoja in zagotavljanja kakovosti, se uči varnega rokovanja s škodljivimi in nevarnimi snovmi ter odpadki in osvoji še druga strokovno-teoretična in praktična znanja, ki jih potrebuje za delo v kmetijstvu. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na visokošolskih in višješolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na univerzitetni ravni.

TEHNIK OBLIKOVANJA (SSI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: tehnik/tehnica oblikovanja

Poseben pogoj za vpis je uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti. V času šolanja se dijak spozna z oblikovanjem vizualnih sporočil za različne medije, s pripravo tiskovin, uči se ročnega ustvarjanja in računalniškega oblikovanja, oblikovanja spletnih strani, uri se v fotografiji, risanju ter animaciji. Tehnik oblikovanja se lahko zaposli v oglaševalskih agencijah, studiih, tiskarnah, medijskih hišah, kulturnih ustanovah, dela lahko tudi kot samostojni grafični oblikovalec itd. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na visokošolskih in višješolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na univerzitetni ravni.

CVETLIČAR (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: cvetličar/cvetličarka

V času šolanja se dijak spozna z izdelovanjem, oskrbovanjem in vzdrževanjem cvetličnih vezav in dekoracij, nauči se uporabljati različno rezano cvetje, zelenje in lončnice ter pravilno skladiščiti in vzdrževati material. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: gastronom hotelir/gastronomka hotelirka

Program združuje znanja s področja gastronomije in hotelirstva. V času šolanja se dijak spozna s tehnologijo priprave hrane, s postrežbo jedi in pijače, nauči se, kako gostu svetovati pri izbiri jedi in pijače, se nauči lepega vedenja, estetike in poslovnega komuniciranja ter načrtovanja in organiziranja dela. Gastronom hotelir se lahko zaposli kot kuhar ali natakar ali kot oskrbnik v različnih gostinskih podjetjih ter nastanitvenih obratih. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

GOSPODAR NA PODEŽELJU (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: gospodar/gospodarica na podeželju

Gospodar na podeželju sodeluje pri načrtovanju kmetijske pridelave, reje živali, pridelovanju poljščin, vrtnin, sadja, grozdja in krme. Pri tem sledi načrtu kmetijske proizvodnje. Rastlinsko pridelavo izvede v skladu z načeli varstva okolja, oskrbo domačih živali pa v skladu z etološkimi načeli. Pozna kmetijski in podeželski prostor, spremlja novosti na področju in zna upravljati s kmetijsko mehanizacijo. Gospodar na podeželju lahko dela na kmetijah, v kmetijskem gospodarstvu, kmetijskih zadrugah, kmetijskih trgovinah, v gozdno gospodarskih organizacijah itd. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

TRGOVEC (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: prodajalec/prodajalka

Prodajalec dela v trgovinskih podjetjih, kjer prodaja različno blago. Kupcem svetuje pri nakupu in pri tem uporablja komunikacijske ter podjetniške spretnosti. Pozna osnove trgovinskega poslovanja, trgovinskega informacijskega sistema, estetskega urejanja tržnega prostora itd. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI (NPI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: pomočnik/pomočnica v biotehniki in oskrbi

Pogoj za vpis je najmanj sedem dokončanih razredov devetletne osnovne šole ali zaključeno osnovnošolsko izobraževanje s prilagojenim programom. Program je namenjen tistim kandidatom, ki jih zanima gospodinjstvo, živilstvo in kmetijstvo. V času šolanja se dijaki spoznajo z osnovami kuhanja, strežbe, vzdrževanja doma, živilstva in prehrane, rastlinske pridelave, reje živali in kmetijske mehanizacije. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na programih srednjega poklicnega izobraževanja.

Novice srednje šole

Novice srednje šole 

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Tajništvo 02 7871 740 aleksandra.kostanjevec@scptuj.si
TRR: SI56 0110 0603 0704 209

Vodstvo šole

Oton Mlakar

Direktor Šolskega centra Ptuj

Darja Harb

Ravnateljica ŠC Ptuj - Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Aleksandra Kostanjevec

Tajništvo

Uradne ure: od 7.00 – 11.00 ure

Ingrid Kac Korunič

Pedagoginja
Šolski center Ptuj

Barbara Erjavec

Svetovalna delavka

Vesna Tomše

Koordinatorica za dodatno strokovno pomoč
vir: http://setk.scptuj.si