Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

O šoli

Izobraževalni center Piramida Maribor je osrednji izobraževalni center na področju živilstva in prehrane v SV Sloveniji. V sklopu centra delujejo tri enote: Srednja šola za prehrano in živilstvo, Višja strokovna šola za prehrano in živilstvo ter Medpodjetniški izobraževalni center. Center se zavzema za kakovostno izobraževanje za dijake, študente in odrasle. V sklopu šolskega procesa vzpostavljajo odnose z gospodarstvom, z zbornicami in ostalimi, ki delujejo na področju prehrane in živilstva, sodelujejo s sorodnimi šolami in negujejo medsebojne odnose. Stremijo pa tudi h krepljenju poslovnih, socialnih in komunikacijskih veščin svojih dijakov. Moto šole je: “Z znanjem rastemo in se povezujemo.” IC Piramida Maribor – Srednja šola za prehrano in živilstvo izvaja naslednje programe na različnih stopnjah: biotehniška gimnazija, mesar, pek, pomočnik v biotehniki in oskrbi, slaščičar, živilsko-prehranski tehnik.

Število maturantov na leto: 33

Število vseh dijakov: 393

Število vseh profesorjev: 36

Šola je je bila zmeraj najpomembnejši medij za prenašanje tradicije in znanja z generacije na generacijo. Danes to morda velja še toliko bolj kot včasih, ker je zaradi razvoja ekonomije pomen družine kot nosilca tradicije oslabljen.

Nadaljevanje in znanje človeške družbe je zato v našem času še toliko bolj odvisno od šole.
(Albert Einstein)

Drage dijakinje in dijaki

Odločili ste se nadaljevati šolanje na Srednji šoli za prehrano in živilstvo Maribor in prav ste se odločili. Na šoli izobražujemo za poklice, ki so poznani že iz zgodovine, za poklice, ki so cenjeni še danes in za poklice, ki bodo potrebni tudi v prihodnosti. Poklici v programih pek, slaščičar, mesar in živilsko prehranski tehnik, so temeljni poklici v vsaki družbi in so tudi v Sloveniji deficitarni poklici, to pomeni, da jih primanjkuje. Naši dijaki se po zaključku izobraževanja lahko hitro zaposlijo, saj pridobijo v času šolanja na naši šoli:

veliko teoretičnega znanja o bodočem poklicu,

veliko praktičnega znanja, spretnosti in veščin,

vpogled v način poslovanja in poslovne načrte,

usvojijo pa tudi komunikacijsko in računalniško znanje.

Pa ni samo znanje tista vrednota, ki jo dijaki pridobijo med šolanjem pri nas. Na šoli se dogaja še veliko zanimivega, kaj vse ponujamo pa boste videli takoj, ko se začnejo različne aktivnosti.

V novem šolskem letu vam želim veliko znanja, uspehov in prijateljstva.

mag. Midhat Mulaosmanović, ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo Maribor in direktor IC Piramida Maribor

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

BIOTEHNIŠKA GIMNAZIJA (GIM)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Biotehniška gimnazija je 4-letni gimnazijski program, ki povezuje splošno izobraževanje z biotehnologijo in mikrobiologijo. Dijaki šolanje zaključijo s splošno maturo iz treh predmetov skupnega dela (slovenščina, matematika, tuji jezik) in dveh predmetov izbirnega dela (biologija, kemija, zgodovina, sociologija, drug tuj jezik, biotehnologija). Izobraževanje lahko nadaljujejo na univerzah, visokih ali višjih šolah s področja naravoslovja (medicina, veterina, biotehnologija, varstvo okolja, farmacija ipd.) ali družboslovja.

PEK (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: pek/pekovka

Pek se lahko zaposli v večjih industrijskih živilskih podjetjih, ki delujejo na področju pekarstva, v manjših pekarnah, picerijah, večjih kuhinjah in hotelih, v živilskih trgovinah, izvaja lahko dopolnilno dejavnost na kmetiji ali pa dela kot samostojni podjetnik. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

SLAŠČIČAR (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: slaščičar/slaščičarka

Slaščičar se lahko zaposli v večjih industrijsko-živilskih podjetjih s področja slaščičarstva in konditorstva, v manjših, butičnih slaščičarskih obratih, restavracijah, kuhinjah hotelskih kompleksov, živilskih trgovinah, obratih za proizvodnjo čokolade in sladoleda, izvaja lahko dopolnilno dejavnost na kmetiji ali pa dela kot samostojni podjetnik. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

MESAR (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: mesar/mesarka

Mesar se lahko zaposli v večjih industrijsko-živilskih podjetjih in manjših obratih s področja priprave in predelave mesa ter izdelave mesnih izdelkov, v mesnicah ali živilskih trgovinah, izvaja lahko dopolnilno dejavnost na kmetiji ali pa dela kot samostojni podjetnik. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

ŽIVILSKO-PREHRANSKI TEHNIK (PTI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: živilsko-prehranski tehnik/živilsko-prehranska tehnica

Pogoj za vpis je uspešno zaključeno srednje poklicno izobraževanje z relevantnega področja (mlekar, pek, slaščičar, mesar, natakar, orodjar, gospodar na podeželju, elektrikar itd.) ali zaključeno srednje poklicno izobraževanje z vsaj tremi leti delovnih izkušenj na področju prodaje živil. Živilsko-prehranski tehnik se lahko zaposli v različnih živilsko-predelovalnih obratih (na področjih predelave mleka, mesa, pekarstva itd.), v hotelih, wellness centrih, javnih kuhinjah, večjih živilskih trgovinah, v laboratorijih, večjih in manjših živilskih obratih, deluje lahko na področju prehranskega svetovanja ali pa dela kot samostojni podjetnik. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na višjih oz. visokih strokovnih šolah, z dodatnim predmetom na maturi pa se lahko vpiše tudi na nekatere univerzitetne programe.

POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI (NPI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: pomočnik/pomočnica v biotehniki in oskrbi

Pogoj za vpis na nižje poklicno izobraževanje je izpolnjena osnovnošolska obveza ali zaključena osnovna šola s prilagojenim programom. V sklopu programa lahko dijaki izbirajo poklicni standard: pomočnik peka ali slaščičarja, čistilec prostorov, pomočnik mesarja, pomočnik kmetovalca, pomočnik oskrbnice. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na srednje poklicnih programih na biotehničnem področju.

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Tajništvo (02) 320 86 00 tajnistvo@icp-mb.si
Zbornica (02) 320-86-17
Ravnatelj (02) 320-86-10
Izobraževanje odraslih (02) 320-86-13
Računovodstvo (02) 320-86-14
Svetovalna služba (02) 320-86-16
Knjižnica (02) 320-86-22
Učne delavnice (02) 320-86-09
Učna prodajalna (02) 320-86-07
Info e-mail info@icp-mb.si
TRR: SI56 0110 0603 0702 366

Vodstvo šole

mag. Midhat Mulaosmanović

Direktor IC Piramida Maribor in ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo

Marjana Onič, prof.

Pomočnica ravnatelja

Bernarda Marot

Tajništvo

Tina Pokrivač

Svetovalna služba

Larisa Cvilak

Svetovalna služba

Uradne ure: vsak dan med 8.30 in 12.30

vir: https://www.icp-mb.si