Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma – Srednja šola za gostinstvo in turizem

O šoli

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma je naslednik Kmetijske šole Grm Novo mesto, ki je bila ustanovljena leta 1886. V okviru centra deluje pet enot: Srednja šola za gostinstvo in turizem, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom in Medpodjetniški izobraževalni center z razvojnim raziskovalnim inštitutom. Srednja šola za gostinstvo in turizem, ki deluje v sklopu centra, vzpostavlja primerno, vzpodbudno in zdravo okolje, v katerem poteka kakovosten pouk, hkrati pa lahko dijaki zadovoljujejo tudi druge osebne interese. Šola tesno sodeluje s starši, je povezana s svojim lokalnim okoljem ter gospodarstvom. Dijake vzgajajo v duhu pozitivnih civilizacijskih in državljanskih vrednot – omogočajo jim, da razvijajo socialne veščine, imajo možnost medkulturnega sodelovanja, spoznavajo pomen odgovornosti, delavnosti, pravičnosti in medsebojnega spoštovanja. Grm Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem omogoča vpis na različne srednješolske programe s področja gostinstva, hotelirstva in turizma: gastronomija in turizem, gastronomija, gastronomske in hotelske storitve.

Število maturantov na leto: 34

Število vseh dijakov: 147

Število vseh profesorjev: 31

Srednja šola za gostinstvo in turizem je šola s skoraj 60-letno tradicijo in z bogatimi izkušnjami v usposabljanju bodočih gostinskih in turističnih delavcev. Izobražujemo v 3 izobraževalnih programih: gastronomija in turizem, gastronomija in gastronomske in hotelske storitve. Naši dijaki poleg splošnih pridobijo veliko znanj s področja gastronomije in turizma, dragocene so praktične veščine v kuhanju, strežbi, turizmu in v prihodnjem šolskem letu tudi oskrbi (npr. v različnih domovih, hotelih, gospodinjstvih …). Sledimo novostim in jih ustvarjalno vpeljujemo v pedagoški proces, kar našim dijakom omogoča enakovredno vključevanje na trg dela ali nadaljevanje izobraževanja na višjih, visokih šolah oz. fakultetah. Skupaj s sodelavci in starši dijakov se trudimo ustvarjati trdno partnerstvo za vsestranski napredek nam zaupanih mladih in oblikovanje mladih v odgovorne, strpne, spoštljive osebnosti. Z razumevajočimi medsebojnimi odnosi ustvarjamo pogoje za uspeh slehernega dijaka, kajti ⎼ pomemben je vsak.

Maja Skubic Avsec, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

GASTRONOMIJA IN TURIZEM (SSI)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica

Dijaki se lahko v času šolanja usmerijo na področje gastronomije ali turizma. Program zajema vsebine za poklice, kot so: kuhar, natakar, dietni kuhar, vodja cateringa, receptor, turistični informator, turistični animator, prodajalec turističnih storitev. Gastronomsko-turistični tehniki, ki se osredotočijo na gastronomske storitve, se lahko zaposlijo v nastanitvenih in prehrambenih obratih, tisti s turistično usmeritvijo pa pri turističnih posrednikih, v turističnih agencijah, pri organizatorjih potovanj ali v turistično-informativnih centrih. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na višjih in visokošolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na nekaterih univerzitetnih programih.  

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE (SPI)

Trajanje programa v letih: 3

Pridobljen naziv: gastronom hotelir/gastronomka hotelirka

Program zajema vsebina za poklice, kot so: kuhar, natakar, oskrbnik. Gastronom hotelir se lahko zaposli v različnih nastanitvenih in prehrambenih obratih in na vseh tistih delovnih mestih, ki vključujejo pripravo in postrežbo hrane ter pijače. Program se zaključi z zaključnim izpitom. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na poklicno-tehniški ravni.

GASTRONOMIJA (PTI)

Trajanje programa v letih: 2

Pridobljen naziv: gastronomski tehnik/gastronomska tehnica

Pogoj za vpis na poklicno-tehniško izobraževanje je končan program srednjega poklicnega izobraževanja z relevantne smeri (gastronom hotelir, kuhar, natakar, oskrbnik, kmetovalka- gospodinja, pek, slaščičar, slaščičar-konditor). Program zajema vsebine za poklice, kot so: dietni kuhar, vodja cateringa, receptor, turistični informator. Gastronomski tehnik se lahko zaposli v nastanitvenih in prehrambenih obratih in v vseh podjetjih ali ustanovah, ki izvajajo namestitev, pripravo in postrežbo hrane ter pijače, animacijske dejavnosti in posredujejo gastronomske in turistične informacije. Program se zaključi s poklicno maturo. Kandidat lahko nadaljuje šolanje na višjih in visokošolskih programih, z dodatnim predmetom na maturi pa tudi na nekaterih univerzitetnih programih. 

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Ravnateljica 07 3731 624
Tajništvo 07 3321 527 ssgt.nm@guest.arnes.si
Svetovalna delavka 07 373 16 38
Knjižnica 07 3731 628
Organizator praktičnega usposabljanja 041 590 310
Organizatorica praktičnega pouka 07 3731 633
Tajnica za poklicno maturo 07 3731 632
Tajnica za zaključni izpit 07 3731 628
Zbornica 07 337 32 20
TRR: SI56 0110 0603 0703 530

Vodstvo šole

Mojca Špec Potočar

V.d. direktorice

Maja Skubic Avsec

Ravnateljica Grm Novo mesto - Srednja šola za gostinstvo in turizem

Tina Korenič

Tajništvo

Uradne ure: ponedeljek, sreda, petek, 8.00 - 10.00

Anita Beguš

Svetovalna služba
vir: https://ssgt-nm.si