Gimnazija Franceta Prešerna

O šoli

Poslanstvo Gimnazije Franceta Prešerna je dijakom predati znanja, ki jim bodo pomagala pri nadaljnjem izobraževanju. V teku šolanja se osredotočajo na njihovo ustvarjalnost, spodbujajo njihove osebne sposobnosti in druge lastnosti ter jim nudijo možnost interdisciplinarnega učenja. Učijo jih kritičnega razmišljanja in grajenja spoštljivih medosebnih odnosov. Gimnazija Franceta Prešerna izvaja program splošne, ekonomske in športne gimnazije. Je pa tudi edina gimnazija v Sloveniji, ki izvaja program ekonomske gimnazije s športnim oddelkom. Na šoli se je izobraževalo veliko znanih in uspešnih slovenskih športnikov (Primož Roglič, Žan Košir, Peter Prevc, Domen Prevc itd.). Gimnazija ima bogat nabor izbirnih predmetov, šolskih krožkov, ponuja možnost izmenjav in izvaja program Nemške jezikovne diplome.

Število maturantov na leto: 142

Število vseh dijakov: 575

Število vseh profesorjev: 51

Smo Gimnazija ponosnih, samozavestnih in uspešnih mladih ljudi. Sodobni učni pristopi – medpredmetno, timsko poučevanje, učenje učenja, e-izobraževanje in izobraževanje na daljavo – so že dolgo naš vsakdanjik. Ponosni smo na naše delo, predvsem pa na naše dijake, ki so dejavni in uspešni na mnogih življenjskih področjih in ne le v šoli.

Naša gimnazija je v gorenjskem, pa tudi širšem slovenskem, prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Le kdo ne pozna naših dijakov, kot so: Peter in Domen Prevc, Primož Roglič, Žan Košir, Vesna Fabjan, Jurij Tepeš, Barbara Jezeršek, Anamarija Lampič, Štefan Hadalin, Grega Žemlja, Peter John Stevens in mnogih drugih. O njihovih izvrstnih športnih dosežkih in delu lahko preberete tudi na naših spletnih straneh. Dijaki GFP pa niso uspešni le na športnem področju, ampak tudi na številnih drugih, mnogi so danes uspešni podjetniki, gospodarstveniki, politiki …, spet drugi so umetniško nadarjeni.

Umetnost nas bogati in navdihuje, širi nam obzorja in odpira pogled. Da so na naši šoli obzorja širša in pogled še posebej navdihujoč, gre že nekaj let zasluga tudi izjemnemu umetniku in človeku, akademskemu slikarju Klavdiju Tutti. Počaščeni smo, da je skupaj z drugimi slovenskimi umetniki, predvsem člani Likovnega društva Kranj, našim dijakom, zaposlenim in obiskovalcem omogočil pogled na del njihovega ustvarjanja.

In vse to – poleg informacij o poteku pouka, naši organizaciji dela, profesorjih, projektih, obilici slikovnega in video gradiva …, pa tudi o naši viziji in informacijah za javnost – boste našli na naših spletnih straneh, ki pričajo o pestrem dogajanju na naši gimnaziji.

Dragi obiskovalci naših spletnih strani, želim si, da ne ostanete zgolj v virtualnem svetu GFP, zato vas vabim, da nas obiščete tudi v živo in začutite utrip šole, spoznate naše dijake in profesorje, si ogledate naše delo ter šolo, ki s svojimi umetniškimi deli dijakov in priznanih umetnikov spominja na pravo umetniško galerijo.

Prav vsem in vsakemu posebej, ki s svojim delom in pripadnostjo ter predanostjo GFP na kakršenkoli način sestavljate prelep mozaik “Gimnazija Franceta Prešerna”, pa se najlepše zahvaljujem.

Mirjam Bizjak, prof., ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna

Multimedija

 

Multimedija

 

Predstavitev programov

GIMNAZIJA (GIM)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Program gimnazije je splošen program, ki je primeren tako za dijake, ki jih zanima družboslovje, kot za dijake, ki jih zanima naravoslovje. V gimnazijskem programu dijaki pridobijo splošno izobrazbo s poudarkom na splošni razgledanosti ter kritičnem mišljenju in se pripravijo na vpis na univerzo.

GIMNAZIJA - ŠPORTNI ODDELEK (GIM)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Za program je značilno večje število ur športne vzgoje. V športni oddelek gimnazije se lahko vpišejo posamezniki, ki trenirajo različne športe, dosegajo relevantne rezultate in zaradi intenzivnega športnega udejstvovanja potrebujejo drugačen pristop do usklajevanja vseh obveznosti. Kandidati, ki se vpišejo v ta oddelek, morajo biti registrirani športniki.

EKONOMSKA GIMNAZIJA (GIM)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Ekonomska gimnazija je program, ki je družboslovno usmerjen. V predmetniku ni fizike, so pa strokovni predmeti, kot so ekonomija, podjetništvo in poslovna informatika. S pomočjo teh predmetov dijaki pridobivajo znanja iz podjetništva in ekonomije. Program se razen tega v večini povezuje z gimnazijskim programom.

EKONOMSKA GIMNAZIJA - ŠPORTNI ODDELEK (GIM)

Trajanje programa v letih: 4

Pridobljen naziv: gimnazijski maturant/gimnazijska maturantka

Predmetnik ekonomske gimnazije – športni oddelek je v večini takšen kot program ekonomske gimnazije. Gre zgolj za razliko v razporejanju učnih ur. Športni oddelek ekonomske gimnazije obiskujejo dijaki, ki trenirajo različne športe, dosegajo relevantne rezultate in zaradi intenzivnega športnega udejstvovanja potrebujejo drugačen pristop do usklajevanja vseh obveznosti. Kandidati, ki se vpišejo v ta oddelek, morajo biti registrirani športniki.

Ojoj ...

… ta ustanova žal še nima virtualnega sprehoda.

Kako do nas?

Kako do nas?

Kontaktni podatki

Naziv kontaktaTelefonska številkaE-naslov
Tajništvo 059-093-340 tajnistvo@gfp.si
TRR: SI56 0110 0600 0041 345

Vodstvo šole

Mirjana Bizjak, prof.

Ravnateljica

Tanja Ahčin, prof.

Pomočnica ravnateljice

Aleksandra Počej

Tajništvo

Vesna Langerholc

Računovodstvo

Vera Dušek Prevc, prof.

Svetovalna služba
vir: https://www.gfp.si