SLAŠČIČAR – SPI
Slaščičar opravlja različna dela, pripravlja surovine in materiale za različne vrste slaščic, peciv in sladoledov ter oblikuje slaščice.
Število kreditnih točk:
180Trajanje programa:
3 leto/leti/leta/letSlaščičar – cilji programa:
- ustrezna priprava na delo;
- ustrezna izbira in priprava surovin ter skladiščenje le-teh;
- kakovostna in samostojna priprava slaščičarskih izdelkov, svežih sladic, sladoleda, različnih vrst trajnega in poltrajnega peciva;
- izdelava mas in različnih vrst testa;
- pečenje raznolikih vrst testa in mas;
- priprava prelivov, nadevov, polnil in prevlek prelivov;
- oblikovanje, krašenje in polnjenje slaščičarskih izdelkov;
- strežba ali pakiranje slaščičarskih izdelkov;
- produktivna ponudba in prodaja slaščičarskih izdelkov;
- navzočnost v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
- raba informacijsko-komunikacijske tehnologije;
- skrb za zdravje in okolje ter razumna uporabo naravnih virov energije in surovin;
- spoštovanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih prepisov.
Tekom triletnega izobraževanja je potrebno najmanj 24-tedensko praktično usposabljanje z delom v podjetju.
Nadaljevanje študija po programu slaščičar:
Po uspešno zaključenem izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja je mogoč vpis v ustrezne izobraževalne programe poklicno-tehniškega izobraževanja, določeno število let delovnih izkušenj pa omogoča tudi pristop k opravljanju ustreznega mojstrskega oziroma delovodskega ali poslovodskega izpita.
Vpisni pogoji za program slaščičar:
Z uspešno zaključenim osnovnošolskim izobraževanjem ali nižjim poklicnim izobraževanjem ali enakovrednim izobraževanjem po prejšnjih predpisih je mogoč vpis v izobraževalni program.
Delo in zaposlitev po končanem programu slaščičar:
Zaposlitev je mogoča v slaščičarnah, pekarnah, hotelih, večjih kuhinjah, živilskih in prehrambenih obratih ter v trgovsko-živilskih verigah.