PEK - SMER IZOBRAŽEVANJA

PEK – SPI

Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pečenja in oblikovanja testa in peciva do vzdrževanja strojev.

Število kreditnih točk:

180

Trajanje programa:

3 leto/leti/leta/let

Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pečenja in oblikovanja testa in peciva do vzdrževanja strojev.

 

Po koncu programa pek boš usposobljen/a za:

  • pravilno pripravo za delovno mesto;
  • izbor in pravilno skladiščenje surovine;
  • pripravo in preračunavanje recepture; pripravo surovine in različnih vrst testa;
  • pravilno uporabo strojev, naprav in pripomočkov v pekarstvu;
  • obliko posebnih, zahtevnih in osnovnih vrst pekovskega peciva in kruha;
  • pripravo, vzhajanje in pečenje različnih vrst pekovskih izdelkov;
  • skladiščenje in pakiranje pekovskih izdelkov;
  • uspešno ponudbo in prodajo pekovskih izdelkov;
  • ekipno delo, sodelovanje in komunikacijo s strankami in sodelavci;
  • uporabo IKT;
  • varovanje okolja in zdravja ter racionalnost pri porabi surovin in naravnih virov energije;
  • upoštevanje predpisov (varnostnih, higienskih in drugih ustreznih predpisov).

 

Tekom 3-letnega izobraževanja je potrebno opraviti praktično usposabljanje – delo v podjetju, ki traja najmanj 24 tednov.

Nadaljevanje študija po programu pek:

Po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja se lahko vpišete v ustrezne programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Po nekaj letih pridobljenih delovnih izkušenj pa je mogoč tudi pristop k opravljanju ustreznega poslovodskega ali mojstrskega izpita.

Vpisni pogoji za program pek:

Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno končana osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba ali enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih.

Delo in zaposlitev po končanem programu:

Zaposlitev v pekarni, piceriji, kuhinjah, v cateringu, hotelih, živilskih in prehranskih obrati in v trgovskih živilskih verigah.

Sorodne smeri

KLEPAR-KROVEC – SPI

KLEPAR-KROVEC – SPI

RAČUNALNIKAR – SPI

RAČUNALNIKAR – SPI

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE – SPI

GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE – SPI

ELEKTRIKAR – SPI

ELEKTRIKAR – SPI

PEČAR-POLAGALEC KERAMIČNIH OBLOG – SPI

PEČAR-POLAGALEC KERAMIČNIH OBLOG – SPI

DIMNIKAR – SPI

DIMNIKAR – SPI

STROJNI MEHANIK – SPI

STROJNI MEHANIK – SPI

IZVAJALEC SUHOMONTAŽNE GRADNJE – SPI

IZVAJALEC SUHOMONTAŽNE GRADNJE – SPI

ADMINISTRATOR – SPI

ADMINISTRATOR – SPI

GOSPODAR NA PODEŽELJU – SPI

GOSPODAR NA PODEŽELJU – SPI

MEHATRONIK OPERATER – SPI

MEHATRONIK OPERATER – SPI

MEHANIK KMETIJSKIH IN DELOVNIH STROJEV – SPI

MEHANIK KMETIJSKIH IN DELOVNIH STROJEV – SPI

AVTOSERVISER – SPI

AVTOSERVISER – SPI

TESAR – SPI

TESAR – SPI

TRGOVEC – SPI

TRGOVEC – SPI

IZDELOVALEC OBLAČIL – SPI

IZDELOVALEC OBLAČIL – SPI

GOZDAR – SPI

GOZDAR – SPI

MESAR – SPI

MESAR – SPI

BOLNIČAR-NEGOVALEC – SPI

BOLNIČAR-NEGOVALEC – SPI

AVTOKAROSERIST – SPI

AVTOKAROSERIST – SPI

Ustanove, ki izvajajo program