PEK – SPI
Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pečenja in oblikovanja testa in peciva do vzdrževanja strojev.
Število kreditnih točk:
180Trajanje programa:
3 leto/leti/leta/letPek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pečenja in oblikovanja testa in peciva do vzdrževanja strojev.
Po koncu programa pek boš usposobljen/a za:
- pravilno pripravo za delovno mesto;
- izbor in pravilno skladiščenje surovine;
- pripravo in preračunavanje recepture; pripravo surovine in različnih vrst testa;
- pravilno uporabo strojev, naprav in pripomočkov v pekarstvu;
- obliko posebnih, zahtevnih in osnovnih vrst pekovskega peciva in kruha;
- pripravo, vzhajanje in pečenje različnih vrst pekovskih izdelkov;
- skladiščenje in pakiranje pekovskih izdelkov;
- uspešno ponudbo in prodajo pekovskih izdelkov;
- ekipno delo, sodelovanje in komunikacijo s strankami in sodelavci;
- uporabo IKT;
- varovanje okolja in zdravja ter racionalnost pri porabi surovin in naravnih virov energije;
- upoštevanje predpisov (varnostnih, higienskih in drugih ustreznih predpisov).
Tekom 3-letnega izobraževanja je potrebno opraviti praktično usposabljanje – delo v podjetju, ki traja najmanj 24 tednov.
Nadaljevanje študija po programu pek:
Po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja se lahko vpišete v ustrezne programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Po nekaj letih pridobljenih delovnih izkušenj pa je mogoč tudi pristop k opravljanju ustreznega poslovodskega ali mojstrskega izpita.
Vpisni pogoji za program pek:
Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno končana osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba ali enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih.
Delo in zaposlitev po končanem programu:
Zaposlitev v pekarni, piceriji, kuhinjah, v cateringu, hotelih, živilskih in prehranskih obrati in v trgovskih živilskih verigah.