GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE – SPI
Gastronomski in hotelski uslužbenci poznajo slovensko in tujo tradicionalno in sodobno kulinariko, vina in ostalo pijačo.
Število kreditnih točk:
180Trajanje programa:
3 leto/leti/leta/letPo koncu programa gastronomske in hotelske storitve boš usposobljen/a za:
- urejanje prostora, postrežbo in pripravo enostavnih obrokov in pijač in zaračunavanje storitev;
- vzdrževanje in skladiščenje živil;
- komunikacijo v poslovnih situacijah v slovenskem in tujem jeziku.
Tekom 3-letnega izobraževanja je potrebno opraviti praktično usposabljanje – delo v podjetju, ki traja najmanj 24 tednov.
Nadaljevanje študija po programu gastronomske in hotelske storitve:
Po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja se lahko vpišete v ustrezne programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Po nekaj letih pridobljenih delovnih izkušenj pa je mogoč tudi pristop k opravljanju ustreznega poslovodskega ali mojstrskega izpita.
Vpisni pogoji za program gastronomske in hotelske storitve:
Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno končana osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba ali enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih.
Delo in zaposlitev po končanem programu gastronomske in hotelske storitve:
Zaposlitev je možna v motelu, hotelu, penzionu, počitniških in planinskih domovih, lovskih kočah, kmečkih turizmih, restavracijah, gostiščih, kavarnah, barih, gostilnah, okrepčevalnicah, bolnicah in šolah, v cateringu, na transportnih sredstvih (ladja, vlak itd.) ter v drugih storitvah, kjer poteka postrežba in priprava jedi.