GASTRONOMIJA – PTI
Gastronomija obsega sprejem, strežbo, posredovanje osnovnih turističnih informacij in organizacije različnih animacijskih aktivnosti.
Število kreditnih točk:
120Trajanje programa:
2 leto/leti/leta/letPo koncu programa gastronomija boš usposobljen/a za:
- komunikacijo v slovenskem in tujem jeziku – pravila poslovne komunikacije in bontona;
- receptorska dela, posredovanje informacij, povezovanje dela med različnimi oddelki;
- prodajo in posredovanje storitve gostinskega obrata;
- posredovanje in predstavitev informacij o naravni in kulturni dediščini Slovenije;
- povezavo različnih dejavnosti po regijah v aktualne turistične ponudbe;
- oblikovanje, sestavo in pripravo jedilnih in vinskih listov, menijev in cenika pijač;
- organizacijo, načrt in izvajanje obrokov (rednih in izrednih) v kuhinji in strežbi;
- pripravo različnih jedi po načelu zdrave prehrane in sodobnih trendov kulinarike;
- vključitev animacije v ponudbo;
- oblikovanje cen storitev.
Nadaljevanje študija po programu gastronomija:
Z uspešno opravljeno poklicno maturo poklicno-tehniškega izobraževanja je mogoč nadaljnji vpis v študijski program višje in strokovne izobrazbe; z dodatno opravljenim izpitom iz splošne mature pa tudi v ustrezen univerzitetni študijski program.
Vpisni pogoji za program gastronomija :
Pogoj za vpis v program je uspešno zaključen program srednje poklicne izobrazbe in s pridobitvijo naziva: kuhar, gastronomski hotelir, kuhar-natakar, natakar, oskrbnik, pek, kmetovalka-gospodinja, slaščičar ter slaščičar-konditor ali s pridobitvijo enakovredne izobrazbe po prejšnjih predpisih.
Delo in zaposlitev po končanem programu gastronomija:
Zaposlitev je možna v hotelu, motelu, penzionu, počitniških in planinskih domovih, lovskih kočah, kmečkih turizmih, gostiščih, restavracijah, gostilnah, kavarnah, barih, okrepčevalnicah, šolah, bolnicah, cateringu, drugih podjetjih za organizacijo in vodenje namestitev, postrežbi in pripravi jedi, napitkov in pijač, destinacijskem menedžmentu in animacijskih dejavnostih.