GASTRONOMIJA IN TURIZEM – SSI
Gastronomija in turizem je področje, ki je usmerjeno v delo z ljudmi in v poznavanje turističnega dogajanja doma in po svetu.
Število kreditnih točk:
240Trajanje programa:
4 leto/leti/leta/letPo koncu programa gastronomija in turizem boš usposobljen/a za:
- prilagajanje turistične in gostinske ponudbe različnim ciljnim skupinam;
- osnovne postopke priprave in postrežbe obrokov;
- izvedbo hotelskih in gostinskih dejavnosti, ki so skladne s predpisi in za povečanje premoženja podjetja;
- komunikacijo v poslovnih situacijah v slovenskem in dveh tujih jezikih;
- uporabo modernega programskega orodja;
- posredovanje in predstavitev informacij o kulturni in naravni dediščini Slovenije;
- obliko, sestavo, pripravo jedilnih listov, menijev, vinskega lista in cenika pijač;
- posredovanje in prodajanje storitve gostinskega obrata.
Nadaljevanje študija po programu gastronomija in turizem:
Z uspešno opravljeno poklicno maturo je mogoč nadaljnji vpis v študijski program višje in strokovne izobrazbe; z dodatno opravljenim izpitom iz splošne mature pa tudi v ustrezen univerzitetni študijski program.
Vpisni pogoji za izobraževalni program gastronomija in turizem:
Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno zaključen četrti letnik gimnazije ali uspešno zaključen izobraževalni program srednje strokovne izobrazbe.
Delo in zaposlitev po končanem programu gastronomija in turizem:
Zaposlitev je mogoča v nastanitvenih obratih, prehrambenih obratih, okrepčevalnicah, gostilnah, obratih za razvedritev, obratih za dostavo in pripravo jedi, premičnih obratih (letalo, ladja, vlak), bolnicah, šolah. Udeleženec izobraževanja z izbirnim modulom iz turizma se lahko zaposli tudi v turističnih agencijah, potovalnih klubih, turističnih uradih in turistično informativnih centrih.