GASTRONOM HOTELIR – SPI
Gastronom hotelir dela na področjih gastronomije in turizma - izvaja opravila, kot so kuhanje, strežba in hotelirske naloge.
Število kreditnih točk:
180Trajanje programa:
3 leto/leti/leta/letGastronom hotelir dela na področjih gastronomije in turizma – izvaja opravila, kot so kuhanje, strežba in hotelirske naloge.
Po koncu programa gastronom hotelir boš usposobljen/a za:
- samostojno in odgovorno ravnanje, kritično presojo in analiziranje ter reševanje strokovnih problemov;
- ustvarjalen in inovativen pristop do dela;
- samostojno delo in za delo v skupini;
- komuniciranje v slovenskem in (vsaj) dveh tujih jezikih;
- delo v skladu s higienskimi in varnostnimi predpisi;
- ekološko ozaveščeno delo;
- urejanje in vzdrževanje prostorov;
- organizacijo in vodenje turističnih dejavnosti;
- delo s tekstilnimi materiali in njihovem oblikovanju v kuhinjske, strežne in druge izdelke;
- dekoriranje in izdelovanje dekorativnih izdelkov;
- način shranjevanja, pridobivanja, obdelovanja in uporabe različne vrste hrane in pijač;
- delo s stroji, napravami in pripomočki, ki se uporabljajo na področju gastronomije;
- varno, gospodarno, samostojno delo;
- delo s komunikacijsko tehnologijo.
Nadaljevanje študija po programu gastronom hotelir:
Po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja se lahko vpišete v ustrezne programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Po nekaj letih pridobljenih delovnih izkušenj pa je mogoč tudi pristop k opravljanju ustreznega poslovodskega ali mojstrskega izpita.
Vpisni pogoji za program gastronom hotelir:
Pogoj za vpis v izobraževalni program je uspešno končana osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba ali enakovredna izobrazba po prejšnjih predpisih.
Delo in zaposlitev s končanim programom gastronom hotelir:
S končanim programom se lahko zaposliš na področju gastronomije in hotelirstva. Delaš lahko v hotelih, restavracijah, barih, kazinojih, v cateringu itd.