Zlovešč petek 13.

ZLOVEŠČ PETEK 13.

Danes je petek 13., dan, ki velja za nesrečnega. Zakaj je temu tako?

 

13. dan pade na petek večinoma enkrat v letu, lahko pa tudi do trikrat. V letu 2023 sta dva taka dneva, eden je bil januarja, drugi pa danes. Tako kot druga znana vraževerja, kot so črna mačka, ki prečka pot, razbita ogledala, odprt dežnik v zaprtem prostoru in druge vraže, tudi 13. dan v mesecu, ki pade na petek, v zahodnih kulturah velja za nesrečnega. Ta zlovešč dan je navdihnil mnogo grozljivk in romanov, gradbeniki in hotelirji so se v preteklosti celo izogibali označevanju 13. nadstropja, nekateri pari pa se izogibajo poroki na petek 13. Strah pred tem dnevom je tako globoko zakoreninjen, da obstaja celo ime zanj – paraskevidekatriafobija (fobija pred petkom 13.).

 

Zgodovinski razlogi

 

Strah pred petkom 13. je v veliki meri kulturno in zgodovinsko pogojen. Tako kot mnoga vraževerja, ki so se razvila v različnih kulturah, je težko določiti natančen izvor petka 13. Vemo pa, da sta tako petek kot število 13 v nekaterih kulturah skozi zgodovino veljala za nesrečna. Najbolj zlovešč pojav števila 13 izhaja iz krščanske vere in Svetega pisma. Juda Iškarijot, ki je izdal Jezusa, naj bi bil 13. gost, ki je sedel pri zadnji večerji. V nordijski mitologiji je večerjo bogov pokvaril 13. gost, imenovan Loki, zaradi katerega je svet pahnil v temo. Tudi peti dan v tednu ima zlovešč sloves. Veliki petek je bil dan Jezusovega križanja, v Angliji pa je bil petek nekoč celo znan kot Dan obešenjakov, ker so takrat običajno obešali ljudi, ki so bili obsojeni na smrt. Petek, 13. oktobra 1307, pa je bilo po vsej Franciji sežganih na stotine vitezov templjarjev. Nekatere raziskave kažejo, da je kombinacija petka in števila 13, ki prinaša posebno nesrečo, sorazmerno nova tradicija – morda stara le okoli 100 let.

 

Kulturni razlogi

 

Eden izmed najbolj zagretih zagovornikov zloveščega števila 13 je bil stotnik William Fowler. Fowler je opazil, da je število 13 globoko povezano z dogodki iz njegovega življenja in se je zato odločil, da ga bo počastil. Ustanovil je društvo, imenovano Thirteen Club, ki je imelo svoj prvi sestanek 13. septembra 1881. Gostje so se morali sprehajati pod prekrižanimi lestvami do mize s 13 sedeži, ki je bila okrašena z razsuto soljo. Pomemben mejnik v zgodovini vraževerja, ki obkroža petek 13., se je zgodil leta 1907 z objavo romana Petek trinajsti (Friday the Thirteenth) ki ga je napisal Thomas William Lawson. Roman govori o newyorškem borznem posredniku, ki se posluži vraževerja o datumu, da ustvari kaos na Wall Streetu. Velik vpliv na pop kulturo je imela tudi ameriška grozljivka Petek 13 (Friday the 13th) iz leta 1980. Film je doživel veliko nadaljevanj, po njegovem navdihu pa so nastali tudi mnogi stripi, knjige, video igre in nešteto grozljivih kostumov za noč čarovnic.

 

Zlovešč petek 13.

 

Numerologija

 

V numerologiji je številka 13 pogosto obravnavana kot neugodna ali nesrečna številka. Zdi se, da ta številka povzroča strah in negativne občutke pri nekaterih ljudeh. Numerologi menijo, da je 12 “popolno” število in da se je števila 13 oprijel negativen prizvok tudi zaradi tega, ker sledi številu 12. V letu je 12 mesecev, 12 znamenj zodiaka, 12 bogov Olimpa, 12 Jezusovih apostolov, tudi v pravljicah in mitih je 12 čudežno število.

 

Samouresničujoča se prerokba

 

Prepričanje, da je petek trinajsti nesrečen dan, lahko privede do tega, da ljudje postanejo bolj previdni ali nervozni, kar povečuje verjetnost, da se bodo zgodile nesreče. To je znano kot samouresničujoča se prerokba. Tudi če ne verjamemo v vraževerja, samo dejstvo, da ima petek 13. v kulturi zlovešč prizvok, pomeni, da ga kljub vsemu obravnavamo kot možnost, da se bo zgodilo nekaj neobičajnega. Ko se na ta dan tako zgodijo sicer nepomembni dogodki, jih običajno bolj opazimo in jim damo večji pomen.

 

Nikakor ne smemo pozabiti, da je petek 13. in število 13 za mnoge kulture srečen dan in srečna številka. Za večino ljudi je strah pred petkom 13. prav tako le vraževerje, če pa za vsak slučaj stiskamo pesti za srečo, pa tudi ne more škoditi.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Kranj – Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola

Šolski center Kranj – Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola

Poklic se predstavi:

Računovodski revizor

Računovodski revizor

Smer se predstavi:

TEHNIK MEHATRONIKE – SSI

TEHNIK MEHATRONIKE – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...