Začetek šolskega leta v šoli v naravi

Srednja Šola: Gimnazija Novo mesto

Novo šolsko leto so dijaki 1. letnika in dijaki 3. letnika programa gimnazija začeli v šoli v naravi, kamor so odšli od 4. do 6. septembra 2023.

Za dijake 1. letnika so bili to tridnevni spoznavni dnevi, kjer so se v prijetnem okolju različnih centrov za šolske in obšolske dejavnosti lahko bolje spoznali s sošolci in razrednikom, se veliko družili ter preživljali čas v naravi.

1a in 1k sta tri dni preživela v CŠOD Fara. Aktivnosti na spoznavnih dnevih so bile športno in adrenalinsko obarvane, prav tako pa so dijaki spoznavali zgodovinske in geografske značilnosti Kostelskega področja. Dijaki so svojo avanturistično žilico prebudili v adrenalinskem parku, na ziplinu in na raftingu po reki Kolpi. Zadnji dan pa so si ogledali grad Kostel, spoznali njegovo zgodovino in uživali v čudovitih pogledih na zeleno in neokrnjeno dolino reke Kolpe.

1b in 1d sta tri dni prživela v CŠOD Jurček v Kočevju. Dijaki obeh oddelkov so tam spoznavali Kočevje, veslali na reki Rinži ter obiskali Pokrajinski muzej Kočevje, kjer so imeli delavnico pisanja in predavanje o kočevskih Nemcih. Drugi dan so zvečer odšli na nočni pohod po vznožju Stojne, kjer so imeli tudi urico astronomije. Tretji dan so se z avtobusom podali v Kočevski rog, kjer so se med drugim sprehodili tudi skozi pragozd.

Dijaki oddelka 1c so spoznavne dneve preživljali ob Kolpi v CŠOD Radenci, kjer so kolesarili, veslali, plezali, kuhali, igrali odbojko ter uživali v prečudoviti naravi v družbi sošolcev.

Tudi dijaki 3d so tridnevno šolo v naravi preživeli v CŠOD Radenci, kjer so se med drugim družili ob tabornem ognju, raziskovali življenje v reki Kolpi in spekli belokranjsko pogačo. Poleg športnih aktivnosti in druženja pa so se dijaki 3d kot tudi ostali dijaki 3. letnika v šoli v naravi srečali z vsebinami, ki jih obravnavajo v okviru aktivnega državljanstva. In kje vse so v šoli v naravi bivali dijaki 3. letnika?

Dijaki 3a so tri dni preživeli v CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu, dijaki 3b in 3e so bili na Slivniškem Pohorju v CŠOD Planinka, 3f je tri dni preživel na Ptuju v CŠOD Štrk, 3c in 3mm pa v CŠOD Gorenje pri Zrečah.

Dijaki 3f so v pestrem programu spoznavali geografske značilnosti in biotsko pestrost Ptujskega polja, lepote in bogato zgodovino mesta Ptuj in pustno izročilo tega območja, veliko so se ukvarjali s športom, veslali na Ptujskem jezeru ter kolesarili.

Dijaki 3c in 3mm so dneve v CŠOD Gorenje pri Zrečah preživljali ob aktivnostih namenjenih medsebojnemu povezovanju in spoznavanju. Drugi dan bivanja v domu so dijaki 3c z orientacijskim tekom preizkusili svoje znanje orientacije in gradili zasilna bivališča v naravi – bivake. Dijaki 3mm pa so opravili uvodne ure pouka pri DP Slovene in spoznali pravila CAS. Zadnji dan so se dijaki obeh oddelkov sprehodili preko planj in pohorskih gozdov, za nagrado pa počivali ob Lovrenških jezerih.

Vsi so se strinjali, da je lepo začeti šolsko leto na tako sproščen način.

Vasja Jakše

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

Podelitev diplom DSD I pro na evropski dan jezikov

Podelitev diplom DSD I pro na evropski dan jezikov

V čitalnici šolske knjižnice smo v torek, 26. septembra 2023, ko obeležujemo evropski dan jezikov, podelili Nemške jezikovne diplome DSD I pro dijakom, ki so izpit opravili lansko pomlad. Na sliki so od leve proti desni: Aljaž Zavasnik, 4. e, Tian Ćoralić, Zejna...

»Takega intervjuja pa še nisva imela«

»Takega intervjuja pa še nisva imela«

»Takega intervjuja pa še nisva imela« Na ta intervju sem se odpravil s kepo v grlu. Zakaj? Ker sta moja intervjuvanca imenitni osebnosti na svojih področjih in ker sem se podal na področje umetnosti, ki ga sam kot srednješolec šele dobro spoznavam. A strah je bil...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si Urednik

Srednja šola se predstavi:

Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper

Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper

Poklic se predstavi:

Etnolog

Etnolog

Smer se predstavi:

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK – PTI

KMETIJSKO-PODJETNIŠKI TEHNIK – PTI

Novice iz uredništva:

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

Obdobje najstništva je čas hitrih fizičnih in čustvenih sprememb, ki lahko prinesejo tudi izzive pri vzpostavljanju zdravega odnosa do hrane.   Nekatere raziskave pravijo, da bi naj bilo več kot 70 milijonov ljudi po vsem svetu, ki imajo težave z motnjami...

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

Mestna knjižnica Ljubljana vabi k sodelovanju na foto natečaju Nebo in nebesni pojavi. Natečaj je odprt do 10. novembra 2023!   Tema natečaja, ki poteka v sklopu počastitve Kopernikovega leta ob 550-letnici njegovega rojstva in 480-letnici njegove smrti, je naše...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...