Krompirjeve počitnice

NAMIGI ZA ČIM BOLJ ZABAVNE KROMPIRJEVE POČITNICE

Krompirjeve počitnice so pred vrati!

 

Počitnice so odlična priložnost za sprostitev, za pobeg iz vsakodnevne rutine, za preživljanje časa z družino in prijatelji, hkrati pa ti omogočajo, da se ponovno povežeš z naravo in uživaš v različnih aktivnostih.

 

Krompirjeve ali jesenske počitnice bodo letos potekale od ponedeljka, 30. oktobra do petka, 3. novembra. V tem obdobju bomo prav tako obeležili dan reformacije (31. oktober) in dan spomina na mrtve (1. november). Seveda pa ne smemo pozabiti na noč čarovnic, ki bo razprostrla svojo strašljivo pajčevinasto mrežo v noči iz 31. oktobra na 1. november.

 

Si vedel/a, da jesenske počitnice velikokrat imenujemo kar krompirjeve počitnice, ker je bil ta čas v preteklosti namenjen kmečkim opravilom (tudi spravljanju krompirja), pri katerih so pomagali tudi otroci?

 

Kako lahko čim bolj kakovostno preživiš letošnje jesenske počitnice?

 

Preživljanje časa v naravi

 

Jesen je čudovit čas za dejavnosti v naravi. Odpravi se v gozd, v park ali pa pojdi na sprehod do bližnje planinske koče. Uživaj v opazovanju spreminjajočih se barv drevesnih listov in svežem zraku. Pohodništvo, kolesarjenje, delo na vrtu, nabiranje sadja in dolgi sprehodi so odlične aktivnosti, ki ti bodo povrnile mir in ti omogočale, da se umakneš od šolskih in drugih obveznosti.

 

Družinsko potovanje

 

Krompirjeve počitnice so tudi odličen čas za načrtovanje potovanj ali izletov z družino ali prijatelji. Potovanja v slikovite kraje, ki jih je obarvala jesen ali pa pobeg na toplo, je lahko še posebej prijetno v tem obdobju leta.

 

Krompirjeve počitnice

 

Uživaj v jesenskih poslasticah

 

Jesen nudi mnoge kulinarične užitke. Ta čas v letu prinaša obilje sezonskih sestavin, ki jih lahko uporabimo za pripravo raznolikih jedi. Pripraviš lahko jedi, ki so značilne za ta letni čas, kot so bučna juha, sadna pita ali jabolčni zavitek. Ne smemo pozabiti na kostanj, ki je zares nepogrešljiv del jeseni. Jesen je zares čas, ko lahko uživamo v toplih in bogatih okusih, ki nas pogrejejo in razvajajo naše brbončice.

 

Družabne igre

 

Muhasti jesenski dnevi so pravšnji za igranje družabnih iger. V krogu prijateljev ali družine lahko uživaš v smehu in tekmovanju. Od klasičnih družabnih iger, kot je Monopoli ali Človek ne jezi se, do modernih družabnih iger, ki zahtevajo sodelovanje in kreativnost, jesen ponuja popolno kuliso za tovrstno zabavo. Topla odeja, skodelica čaja in igranje priljubljenih iger so recept za nepozaben jesenski večer.

 

Polepšaj bivalne prostore z jesensko dekoracijo

 

Jesenska dekoracija ti bo pričarala edinstveno vzdušje. Narava nam v tem letnem času ponuja čudovite materiale za ustvarjanje – pisano listje, žita, buče in okrasno sadje so odlični za preprosto in cenovno ugodno dekoracijo. Na vhodna vrata lahko obesiš venček iz jesenskih listov, na mize pa lahko postaviš sveče in okrasiš dom (ali svojo sobo) z blazinami ter toplimi odejami.

 

Filmski večeri ali bralne urice

 

Počitnice ti omogočajo, da pozabiš na domačo nalogo in šolske obveznosti, in se potopiš v dobro knjigo ali brez slabe vesti uživaš v filmskem večeru. Si že pogledal/a te jesenske filmske klasike?

 

Pomembno je, da si v času počitnic vzameš čas zase in za tiste, s katerimi se dobro počutiš.

 

Odklopi se od vsakodnevnih skrbi in poišči čim več dejavnosti, ki te sproščajo. Sproščanje je nenazadnje zelo pomembno za duševno zdravje. Napolni svoje počitnice z nepozabnimi trenutki in obnovi svojo energijo za prihajajoče izzive.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

Nepozabno doživetje se je začelo tistega ponedeljkovega jutra, ko smo se z izmenjavo Erasmus+ odpravili proti enemu izmed najbolj južnih krajev Španije. Pot nas je prvi dan pripeljala do Estepone, čudovitega obmorskega mesta, ki je kar kričalo od energije. Sonce in...

Urban, čestitamo!

Urban, čestitamo!

Naš Urban Jezernik, eden od tistih, ki so na svojo pot odličnosti v matematiki stopili pod mentorstvom prof. Kristijana Kocbeka v srednješolskih letih na Kajuhu, nas je spet razveselil. “Ljubljana, 28. 11. 2023 – Na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani so...

Sedimo na 2 milijonih evrov

Sedimo na 2 milijonih evrov

Dijaki 3. b in 2. e smo 27. 11. 2023 odšli na ekskurzijo v Ljubljano. Naš namen je bil obisk državnih in evropskih ustanov. Udeležili smo se vodenega ogleda Parlamenta in muzeja Banke Slovenije. O Banki Slovenije do sedaj nismo vedeli veliko, spoznali pa smo, da je...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Celje – Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja

Šolski center Celje – Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja

Poklic se predstavi:

Dietetik

Dietetik

Smer se predstavi:

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – PTI

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL – PTI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...