Sorojenci

KAKO SE BOLJE RAZUMETI S SOROJENCI?

Odnosi med sorojenci so edinstveni in pomembni. In kljub vsem nesoglasjem so lahko bratje in sestre naši najzvestejši prijatelji in podporniki v življenju.

 

Prepiri med brati in sestrami so pogosti – pravzaprav so popolnoma običajen del odraščanja. Popolnoma normalno je tudi ljubosumje, nevoščljivost in rivalstvo med sorojenci. Do rivalstva in konfliktov prihaja v obdobju odraščanja, ko vsak izmed nas hrepeni po neodvisnosti, svobodi, razumevanju in ko vedno bolj razvijamo svoje individualne potrebe ter zanimanja. Seveda si v najstništvu (četudi si tega ne želimo priznati) prav tako še vedno želimo pozornosti staršev in se počutimo nerazumljene, če imamo občutek, da nam brat ali sestra jemlje del te naklonjenosti.

 

Bratje in sestre imajo pogosto boljši občutek, kaj doživljamo v šoli in v odnosih z vrstniki ter starši, saj zaradi starostne bližine veliko lažje razumejo naš svet. Ta skupna perspektiva je eden od vidikov, zaradi katerega so bratje in sestre odnosi tako dragoceni za našo rast.

 

Sorojenci

 

Vloga staršev

 

Starši lahko pomagajo izboljšati te odnose že od samega začetka. Po mnenju družinskih raziskovalcev je ena najpomembnejših stvari, ki jih starši lahko storijo, izogibanje vedenju, ki se lahko razume kot dajanje prednosti enemu izmed otroku pred drugim. Starši bi se naj prav tako izogibali primerjanju ali spodbujanju medsebojnega tekmovanja. Svojim otrokom lahko pomagajo razviti spretnosti za obvladovanje konfliktov, ki se pojavijo med brati in sestrami, tako da jih naučijo spoštljivo izražati svoja stališča v primeru nestrinjanja in aktivno rešujejo težave skupaj s svojimi otroki.

 

Pozitivna komunikacija

 

Eden najpomembnejših dejavnikov za izboljšanje odnosa s sorojenci je pozitivna komunikacija, ki temelji na odprtosti in spoštovanju. Iskreni pogovori, v katerih vzajemno delimo svoje občutke, želje, težave in uspehe lahko pripomorejo k boljšemu razumevanju in povezanosti. Seveda ne smemo pozabiti, da smo vsi različni in včasih je potrebno sprejeti tudi te razlike. Velikokrat je dobro tudi, da premislimo, preden spregovorimo in da se izogibamo zmerjanju in uporabi negativnih besed ali dejanj, ki so posledica jeze. Ko pride do prevelike napetosti, velikokrat pomaga podpora staršev, ki lahko kot nepristranski mediatorji preprečijo, da pride do prepira.

 

Empatija

 

Vsi odnosi, ki jih gradimo v življenju, temeljijo na empatiji. Bistveno je, da razumemo, da imajo tudi naši bratje in sestre svoje občutke in težave, da smo jim zmožni prisluhniti in jim nuditi podporo. Empatija lahko pomaga izboljšati medsebojno razumevanje in zmanjšati konflikte.

 

Reševanje konfliktov

 

Konflikti med brati in sestrami so neizogibni, zato se jih moramo naučiti reševati na zdrav način. Namesto da se prepiramo ali ignoriramo težave, se raje pogovorimo o svojih občutkih in iščemo možne rešitve skupaj.

 

Spoštovanje osebnega prostora

 

Vsak potrebuje in ima pravice do svojega osebnega prostora. To vključuje spoštovanje zasebnosti, lastnine in individualnih potreb. Hkrati pa je na drugi strani pomembno tudi deljenje in radodarnost.

 

Skupne aktivnosti

 

Sodelovanje v skupnih aktivnostih, kot so družinske igre, športne dejavnosti, kuhanje ali celo izleti, so odlične priložnosti za povezovanje in ustvarjanje skupnih spominov. Tudi če nečesa ne maraš, poskusi početi nekaj, v čemer uživa tvoj brat ali sestra. Nedvomno bodo cenili, da si pokazal zanimanje za nekaj, kar jim je pomembno.

 

Odnosi z brati in sestrami so verjetno najdaljši odnosi, ki jih bomo zgradili v svojih življenjih.

 

To pomeni, da nas lahko razumejo na načine, ki jih drugi ne morejo, hkrati pa se znotraj tega odnosa ustvari tudi pomemben medsebojni vpliv. Pozitivni odnosi med sorojenci, ki temeljijo na naklonjenosti in spoštovanju, so lahko vir podpore in ljubezni, ki nas spremlja celo življenje.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

Nepozabno doživetje se je začelo tistega ponedeljkovega jutra, ko smo se z izmenjavo Erasmus+ odpravili proti enemu izmed najbolj južnih krajev Španije. Pot nas je prvi dan pripeljala do Estepone, čudovitega obmorskega mesta, ki je kar kričalo od energije. Sonce in...

Urban, čestitamo!

Urban, čestitamo!

Naš Urban Jezernik, eden od tistih, ki so na svojo pot odličnosti v matematiki stopili pod mentorstvom prof. Kristijana Kocbeka v srednješolskih letih na Kajuhu, nas je spet razveselil. “Ljubljana, 28. 11. 2023 – Na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani so...

Sedimo na 2 milijonih evrov

Sedimo na 2 milijonih evrov

Dijaki 3. b in 2. e smo 27. 11. 2023 odšli na ekskurzijo v Ljubljano. Naš namen je bil obisk državnih in evropskih ustanov. Udeležili smo se vodenega ogleda Parlamenta in muzeja Banke Slovenije. O Banki Slovenije do sedaj nismo vedeli veliko, spoznali pa smo, da je...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Vič

Gimnazija Vič

Poklic se predstavi:

Mikrobiolog

Mikrobiolog

Smer se predstavi:

EKONOMSKA GIMNAZIJA – GIM

EKONOMSKA GIMNAZIJA – GIM

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...