Kako izboljšati odnos s starši?

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

V najstniških letih se lahko odnosi s starši zapletejo, saj je to obdobje, ko se kot mladi posamezniki aktivno razvijamo, odkrivamo svojo identiteto in iščemo vedno večjo neodvisnost.

 

Najstniška leta so čas, ko vedno bolj hrepenimo po neodvisnosti, želimo si več svobode in samostojnosti, kar lahko vodi do konfliktov znotraj družinske celice. Starši pa se na drugi strani hkrati soočajo z izzivi razumevanja in prilagajanja na te spremembe. V tem obdobju se oblikujejo nove dimenzije odnosov – razvijati začnemo bolj odrasle in enakovredne odnose s starši, pozitivna komunikacija in vzajemno razumevanje pa pri tem igrata ključno vlogo.

 

Zakaj pride do izzivov v odnosu med starši in najstniki?

 

Komunikacijski izzivi

 

Najstniki včasih težko izražamo svoje občutke, medtem ko starši morda težko razumejo najstniški jezik in čustva.

 

Iskanje ravnotežja

 

V obdobju najstništva si želimo vedno več neodvisnosti, pri tem pa potrebujemo tudi zdrave meje in vodstvo. Starši se morajo takrat spopasti z izzivom, kako najti ravnotežje med zaščito in svobodo svojih otrok.

 

Čustvene spremembe

 

Mladostniki v času pubertete doživljamo intenzivne čustvene spremembe, kar lahko vpliva na razumevanje in izražanje lastnih čustev.

 

Telesne spremembe

 

Fizične spremembe v puberteti lahko vplivajo na najstniško samopodobo in s tem na odnose, ki jih tvorimo.

 

Odnosi med starši in najstniki

 

Kako izboljšati odnos s starši?

 

Odprta komunikacija in aktivno poslušanje

 

Odprta, iskrena in spoštljiva komunikacija je temelj za izboljšanje odnosov med najstniki in starši. Naučiti se moramo izražati svoje misli, občutke in potrebe, hkrati pa pri tem ohraniti zmožnost poslušanja. Pomembno je, da znamo prisluhniti, ne da bi sodili ali kritizirali. Dobra komunikacija temelji tudi na sočutju in potrjevanju čustev vseh vpletenih. To omogoča razvoj medsebojnega spoštovanja in spodbuja odprt dialog.

 

Postavljanje mej in spoštovanje razlik

 

Obe strani bi morali odprto govoriti o postavljanju mej in pravil. To omogoča vzpostavljanje reda in varnosti v družini ter zmanjšuje konflikte. Razlike v stališčih, interesih in različnih generacijskih perspektivah neizogibno obstajajo. Poskušajte rešiti težave takoj ko se pojavijo, in to storite na miren in spoštljiv način. Ignoriranje konfliktov lahko namreč privede do kopičenja negativnih čustev. Pomembno je, da tako najstniki kot starši spoštujejo te razlike in se trudijo za vzajemno razumevanje in obojestransko iskanje koristnih rešitev. Starši in najstniki naj spoštujejo razlike v mnenjih in interesih ter iščejo skupne točke.

 

Razumevanje najstniškega razvoja

 

Starši se naj v tem obdobju trudijo razumeti, da je najstništvo čas raziskovanja in učenja – nenazadnje gre za proces, s katerim se pripravljamo na vstop v odraslost.

 

Razumevanje starševske perspektive

 

Pomembno je, da tudi najstniki poskušamo razumeti stališča in občutke svojih staršev. Vprašajte jih za njihovo mnenje in se pogovarjajte o tem, kako vidijo določene situacije. Bolj ko razumete njihove razloge za določene odločitve, lažje boste našli skupni jezik.

 

Skupne dejavnosti

 

Skupno preživljanje časa, kot so družinske dejavnosti, izleti ali preprosto pogovori ob večerji, krepijo vezi med družinskimi člani.

 

Razvijanje samostojnosti in sprejemanje odgovornosti

 

Postopoma razvijajte svojo samostojnost in odgovornost. Staršem pokažite, da ste pripravljeni prevzeti večje odgovornosti in se učiti iz svojih izkušenj.

 

Izboljšanje odnosov med najstniki in starši je dinamičen proces, ki zahteva trud in potrpljenje s strani vseh vpletenih.

 

Ključno je, da se vsi zavedamo pomena teh odnosov za dobrobit vsakega izmed nas in za družine kot celote. Ne pozabite, da je za vzpostavitev zdravega odnosa s starši potreben čas, trud in potrpežljivost. Proslavite majhne zmage na poti in sprejmite to pot kot obdobje rasti. Dober odnos s starši prinaša ogromno prednosti – močna vez med staršem in otrokom spodbuja občutek čustvene varnosti in podpore, zagotavlja temelje zaupanja in brezpogojne ljubezni, ki omogoča, da se lažje soočimo z življenjskimi izzivi.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

Nepozabno doživetje se je začelo tistega ponedeljkovega jutra, ko smo se z izmenjavo Erasmus+ odpravili proti enemu izmed najbolj južnih krajev Španije. Pot nas je prvi dan pripeljala do Estepone, čudovitega obmorskega mesta, ki je kar kričalo od energije. Sonce in...

Urban, čestitamo!

Urban, čestitamo!

Naš Urban Jezernik, eden od tistih, ki so na svojo pot odličnosti v matematiki stopili pod mentorstvom prof. Kristijana Kocbeka v srednješolskih letih na Kajuhu, nas je spet razveselil. “Ljubljana, 28. 11. 2023 – Na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani so...

Sedimo na 2 milijonih evrov

Sedimo na 2 milijonih evrov

Dijaki 3. b in 2. e smo 27. 11. 2023 odšli na ekskurzijo v Ljubljano. Naš namen je bil obisk državnih in evropskih ustanov. Udeležili smo se vodenega ogleda Parlamenta in muzeja Banke Slovenije. O Banki Slovenije do sedaj nismo vedeli veliko, spoznali pa smo, da je...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Poklic se predstavi:

Bolničar v veterinarstvu

Bolničar v veterinarstvu

Smer se predstavi:

TEHNIK VAROVANJA – PTI

TEHNIK VAROVANJA – PTI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...