10 jesenskih filmskih klasik

10 JESENSKIH FILMSKIH KLASIK

Narava se je že odela v svoje jesenske tople barve, volneni puloverji so zamenjali kratke rokave, dnevi postajajo krajši in hladnejši.

 

Jesen je popoln čas, da se zaviješ v toplo odejo, si pripraviš skodelico čaja ali kakava ter uživaš v dobrem filmu. Katere jesenske filmske klasike te lahko popeljejo v svet šelestenje listja, buč, kostanjev in topline kamina?

 

Ko je Harry srečal Sally (When Harry Met Sally, 1989)

 

Ta znamenita romantična komedija, postavljena v očarljivo jesensko ozadje New Yorka, je odlična izbira za tiste, ki se želijo potopiti v toplino ter nostalgičen čar jeseni. Zgodba spremlja dolgoletna prijatelja Harryja in Sally, ki se srečujeta skozi leta in se počasi zaljubita. Film je poln toplih trenutkov in humornih dialogov, ki so postavljeni v ikonični Centralni park ter v očarljive knjigarne in kavarne jesenskega New Yorka.

 

Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, 1989)

 

Ta ganljiv film prikazuje zgodbo nenavadnega učitelja Johna Keatinga, ki svoje dijake navdihuje z ljubeznijo do poezije in svobode duha. Film nas spomni, kako pomembno je slediti svojim strastem in živeti karseda polno, kar je odlična spodbuda za jesensko obdobje.

 

Čarovnice se vračajo (Hocus Pocus, 1993)

 

Čarovnice se vračajo je tipična jesenska klasika, ki splete urok prav posebne čarovnije. Komično-fantazijski film, ki se dogaja v znamenitem čarovniškem mestu Salem, ujame nagajiv šarm treh čarovniških sester Sanderson, ki se po spletu okoliščin povrnejo v življenje in s svojimi vragolijami povzročijo kaos v mestu. Film bo s svojo mešanico humorja, pustolovščine in kančka srhljivosti navdušil celotno družino.

 

Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas, 1993)

 

Zgodba o Jacku Skellingtonu, kralju buč, ki poskuša prevzeti vlogo Božička, je popolna mešanica grozljivega in čarobnega in odlično ujame čarovnijo jeseni ter grozljivost noči čarovnic. Film te bo očaral s svojo srhljivo zgodbo in te spomnil, da je jesen čas prehoda, v katerem se meje med običajnim in nenavadnim zabrišejo.

 

Matilda (1996)

 

Film, ki temelji na istoimenskem romanu Roalda Dahla, je čarobna zgodba o neobičajni deklici s posebnimi nadnaravnimi močmi. Matilda, deklica s strašljivo neznosnimi starši in zlobno ravnateljico Agatho Trunchbull, razvije posebno moč, ki jo uporablja za reševanje težav in doseganje pravice. Če hrepeniš po zgodnjejesenskem vzdušju, ki je povezano z začetkom šolskega leta, je to pravi film zate.

 

10 jesenskih filmskih klasik

 

Dobri Will Hunting (Good Will Hunting, 1997)

 

Ta filmska mojstrovina te vabi, da se potopiš v globoko lepoto in spreminjajočo moč jeseni v Bostonu. Ko se listi mesta obarvajo v rdeče in zlate odtenke, se odvije zgodba o mladem hišniku Willu Huntingu, ki v sebi skriva velik matematični talent. Skozi film Will začne počasi raziskovati in celiti svoje čustvene rane in odkrivati pot do izpolnjenega življenja.

 

Čaka te pošta (You’ve Got Mail, 1998)

 

Ta romantična komedija, ki se prav tako odvija v magičnem jesenskem New Yorku, sledi zgodbi Kathleen Kelly in Joea Foxa, ki se pod anonimnima elektronskima psevdonimoma spoznata in zaljubita v spletni klepetalnici. Osrednji zaplet filma se vrti okrog dejstva, da Kathleen, lastnica neodvisne knjigarne, ki je na robu zaprtja, ne ve, da je Joe dedič konkurenčne velike knjigarne, ki jo želi nadomestiti. Film gledalce vabi k toplim skodelicam čaja in romantičnim vzdihljajem sredi živahnih ulic pisanega New Yorka.

 

Coraline (2009)

 

Film je prava mojstrovina v žanru animiranega grozljivega filma, ki se prepleta s temami domišljije, poguma in odkrivanja lastne identitete. Zgodba spremlja deklico po imenu Coraline, ki se preseli v staro in skrivnostno hišo s starši, ki ji ne posvečajo dovolj pozornosti. V svojem novem domu odkrije skrivnosten, a temačen in nekoliko strašljiv svet.

 

Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox, 2009)

 

Ta vizualno osupljiv film gledalce vabi, da se odpravijo na jesensko potovanje po živalskem kraljestvu. Animacijska mojstrovina spremlja pametnega in karizmatičnega lisjaka, ko se spopada z izzivi družinskega življenja in drznimi ropi. Film je postavljen v jesensko podeželsko pokrajino in je poln očarljivega humorja, pretkanih zvijač in zanimivih junakov.

 

Koko in velika skrivnost (Coco, 2017)

 

V želji, da bi sledil svojim sanjam in postal glasbenik, Miguel odpotuje v Deželo mrtvih, da bi našel svoje prednike in ugotovil, zakaj je glasba v njegovi družini prepovedana. Film te bo navdušil z izjemnimi barvami in glasbo, ki prikaže živahno podobo Dežele mrtvih, ob tem pa slavi družino, tradicijo, umetnost in spomin na naše prednike.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

IZMENJAVA ERASMUS+ ESTEPONA (3. letnik)

Nepozabno doživetje se je začelo tistega ponedeljkovega jutra, ko smo se z izmenjavo Erasmus+ odpravili proti enemu izmed najbolj južnih krajev Španije. Pot nas je prvi dan pripeljala do Estepone, čudovitega obmorskega mesta, ki je kar kričalo od energije. Sonce in...

Urban, čestitamo!

Urban, čestitamo!

Naš Urban Jezernik, eden od tistih, ki so na svojo pot odličnosti v matematiki stopili pod mentorstvom prof. Kristijana Kocbeka v srednješolskih letih na Kajuhu, nas je spet razveselil. “Ljubljana, 28. 11. 2023 – Na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani so...

Sedimo na 2 milijonih evrov

Sedimo na 2 milijonih evrov

Dijaki 3. b in 2. e smo 27. 11. 2023 odšli na ekskurzijo v Ljubljano. Naš namen je bil obisk državnih in evropskih ustanov. Udeležili smo se vodenega ogleda Parlamenta in muzeja Banke Slovenije. O Banki Slovenije do sedaj nismo vedeli veliko, spoznali pa smo, da je...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Poklic se predstavi:

Blagajnik na pošti

Blagajnik na pošti

Smer se predstavi:

HORTIKULTURNI TEHNIK – SSI

HORTIKULTURNI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...