Vizažist, stilist - poklic

Vizažist, stilist

Vizažist, stilist je strokovnjak za ličenje. Njegova naloga je, da z ličenjem in stiliranjem frizure uredi in polepša stranko ter izpostavi njene značajske poteze.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja vizažist?

Vizažist se ukvarja z lepotno nego obraza, ličenjem in stiliranjem frizure. Vizažist si zamisli vizijo in stil make-upa, ki se povezuje s frizuro in oblačili in tako ustvari zaključen celosten izgled. Ličenje je lahko namensko (npr. za pomembne dogodke, kot so poroka, matura, podelitev nagrad idr.), vsakodnevno ali specialno. Vizažist strankam svetuje glede na njihove individualne značilnosti obraza in telesa, pomaga izbrati pripomočke in ustrezne kozmetične produkte za ustvarjanje želenega videza. S stranko se pogovori o njenih željah in ustvari želeni videz. Poleg ličenja se ukvarja tudi z urejanjem obrvi in trepalnic ter z bodypaintingom. Poznati mora različne metode in stile ličenja, ki jih lahko med seboj kombinira. Vizažist poleg posameznih ličenj dela tudi maske za filmsko, televizijsko in gledališko produkcijo. Ukvarja se lahko tudi s protetiko, spreminjanjem obraznih značilnosti s silikonskimi deli (npr. spreminjanje ušes v škratja ušesa ipd.).

Poleg ličenja strank se lahko ukvarja tudi s pripravo delavnic, na katerih predstavlja novosti iz sveta ličenja, snema videe, kjer razloži posamezne postopke za ličenje ali predstavi različne stile ličenja.

Vizažist in delovni pripomočki:

Vizažist pri svojem delu uporablja različne kozmetične izdelke, maskaro, senčila za veke, puder, korektor, šminko, lip gloss, svinčnik za obrobljanje ustnic, barvice za oči, eyeliner, svinčnike za poudarjanje obrvi, rdečilo za lica, sete za senčenje, utrjevalec make upa, kreme, podlage, različne čopiče, pincete, vato, izdelke za odstranjevanje ličil, bleščice, sponke za lase, krtačo za lase, lasulje, barve za telo, lake za nohte idr.

Kakšni so izdelki in storitve?

Vizažistov izdelek je izdelan make-up oziroma maska. Izdeluje tudi plane ličenja, pripravlja delavnice na temo ličenja preko katerih zainteresirano javnost seznanja z novostmi na področju ličenja. Vizažist lahko pripravlja tudi videe, v katerih razloži postopke ličenja in različne tehnike ličenja.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic vizažista?

Vizažist mora biti kreativen, imeti smisel za estetiko, se zanimati za kozmetiko in ličenje in redno spremljati novosti na področju ličenja in mode. Biti mora samostojen, odgovoren, zanesljiv, strpen, prilagodljiv, komunikativen, se jasno izražati in znati prisluhniti željam stranke.

Poklic - vizažist, stilist

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu?

Vizažist svoje delo pogosto opravlja stoje, kar lahko pripelje do bolečin v nogah. Priporočljivo je, da nima alergij na kemijske spojine v ličilih ali na prah.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic vizažista?

Vizažist se izobražuje z nacionalno poklicno kvalifikacijo, s katero pridobi diplomo za poklic vizažista.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?

Vizažist mora imet razširjeno znanje o kozmetiki in kozmetičnih izdelkih. Poznati mora značilnosti kože, njeno anatomijo in fiziologijo, različne tipe kože, morfologijo, proporce in simetrijo. Poznati mora različne tehnike ličenja, različne načine senčenja oči in obraza, nanašanja maske, oblikovanja obrvi, ustnic, zakrivanje podočnjakov in nepravilnosti na koži, zna namestiti umetne trepalnice, prostetiko, ima znanje toniranja, teniranja, niansiranja, senčenja, risanja s svinčnikom, fiksiranja in doseganja posebnih efektov z ličili. Poznati mora načine ličenja različnih zgodovinskih obdobij, redno spremljati trende ličenja in se učiti novih tehnik. Potrebuje tudi osnovno znanje psihologije, saj dela z ljudmi, ki so lahko občutljivi na spremembe svojega videza.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti?

Vizažist mora ohranjati dobro telesno in duševno zdravje, saj so delavniki dolgi in naporni. Pri delu stoji in se pogosto sklanja, zaradi česar ima lahko bolečine v nogah in hrbtenici. Vizažist mora biti urejen in samozavesten.

Kje se lahko zaposli vizažist?

Vizažist se lahko zaposli v lepotnem salonu, v televizijskem studiu, gledališču, na filmskih setih, modnih revijah, lepotnih tekmovanjih, fotografskih setih, kot predstavnik kozmetičnega podjetja ali deluje kot samostojni umetnik ličenja.

Kakšna so delovna področja vizažista?

Vizažist ustvarja dnevno ličenje, ličenje za posebne priložnosti in specialno ličenje. Je nepogrešljiv del ekipe pri ustvarjanju filmov, gledaliških predstav, na fotografskih setih, lepotnih tekmovanjih in modnih revijah.

Kakšne so razmere za delo?

Vizažist nima urejenega urnika dela, prilagaja se na potrebe strank. Delo pogosto poteka med vikendi in praznikih ter ob večerih. Delovni dnevi so dolgi, včasih lahko trajajo tudi več kot dvanajst ur. Delo je lahko stresno, če stranka ni zadovoljna s končnim izdelkom, takrat je treba način ličenja spremeniti in začeti znova.

Kakšne so možnost zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?

Smeri

Trenutno tukaj ni mogoče prikazati nobenih podatkov.

Sorodni poklici