Vinski svetovalec
Vinski svetovalec ali sommelier je poznavalec vina, ki gostom svetuje glede izbire vina na podlagi naročene hrane.
Vse o poklicu
Vse o poklicu
Kakšna dela običajno opravlja vinski svetovalec?
Delo vinskega svetovalca vključuje svetovanje gostom glede izbire vina v povezavi z naročeno hrano. Poleg tega od gostov sprejema naročila za vina, ki jih postreže strokovno, pri čemer upošteva smernice za temperaturo in obliko kozarcev. Ker je v restavracijah zaposlen kot vinski poznavalec, ponavadi ustvarja vinske karte, svetuje kuharjem pri sestavi menijev in vino za restavracije tudi naroča in kupuje ter pri tem skrbi tudi za pravilno skladiščenje. Poleg dela v restavraciji vinski svetovalci delajo tudi na vinskih razstavah in tekmovanjih, kjer ocenjujejo kakovost vin.
Vinski svetovalec in delovni pripomočki:
Vinski svetovalec pri delu uporablja različne specializirane pripomočke – uporablja poseben termometer za merjenje temperature vina, odpirače in celo meč za odpiranje zamaškov ter na verižico pripet degustacijski kozarček. Pri delu uporablja tudi veliko steklovine, ki jo mora znati uporabljati pravilno – sem prištevamo vinske kozarce, ki se za različna vina razlikujejo po obliki. Pomaga si tudi s servirnim pladnjem in servirnim vozičkom, gostom pa pri delu ponuja vinsko karto. Pri delu je vinski svetovalec ponavadi oblečen v uniformo.
Kakšni so izdelki in storitve?
Vinski svetovalec zagotavlja ponudbo in postrežbo vin, ki se najbolje ujemajo z naročeno hrano in s tem zagotavlja zadovoljstvo gostov in maksimalno uživanje celega obroka.
Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic?
Vinski svetovalec je v vsakodnevnem stiku z gosti restavracije, zato mora biti zelo komunikativen, prijazen in uglajen. Ker gostom podaja svoje strokovno mnenje, mora biti samozavesten in strokovno prepričljiv. Oseba, ki dela na tem področju, mora biti radovedna, da lahko sledi novostim in trendom s področja svoje stroke, hkrati pa je za to delo zaželena ustvarjalnost, doslednost in natančnost. Ker dela z gosti, mora vinski svetovalec skrbeti za osebni izgled.
Potrebna izobrazba,
znanja in veščine
Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu?
Opravljanje poklica ne prinaša posebnih nevarnosti, kljub temu pa mora zaradi dela s steklovino upoštevati navodila za varno delo. Obstaja možnost manjših vbodov in ureznin, še posebej ob odpiranju steklenic z ostrimi vinskimi odpirači.
Kakšna je predvidena izobrazba za poklic vinskega svetovalca?
Vinski svetovalec ima večinoma izobrazbo v smeri gastronomije in turizma. Izobraževanje za vinske svetovalce v Sloveniji ponuja Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.
Kakšna znanja in spretnosti potrebuje vinski svetovalec za opravljanje svojega dela?
Vinski svetovalec mora dobro poznati pravila serviranja in kulturnega uživanja vina in drugih pijač. Za opravljanje svojega dela potrebuje znanje o pripravi hrane in njenih lastnostih, predvsem pa mora veliko vedeti o pravilih povezovanja vina in hrane. Vinski svetovalec mora imeti uspešno zaključen tečaje iz enologije (veda o pridelavi in negi vina) in gastronomije.
Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti?
Vinski svetovalec mora imeti dobro razvite čute, saj preizkuša in ocenjuje vina na podlagi izgleda, vonja in okusa. Poseben poudarek daje na okus in vonj, saj mora biti sposoben zaznavanja subtilnih razlik v odtenkih okusov. Pomembno je tudi, da ima dober spomin, saj si mora zapomniti veliko podatkov in naročila gostov. Vinski svetovalec mora imeti spretne roke, saj del njegove službe predstavlja tudi pravilno serviranje vina.
Kje se lahko zaposli?
Kakšna so delovna področja?
Vinski svetovalec dela na področju gostinstva in prodaje vin. Večinoma dela v specializiranih in uglednejših restavracijah, lahko pa se zaposli tudi v vinski kleti. Veliko vinskih poznavalcev dela v vinotekah. Ker so tečaji za poznavalce vin in vinske svetovalce pogosti, lahko vinski svetovalci delajo tudi kot inštruktorji in predavatelji.
Kakšne so razmere za delo?
Vinski svetovalec večino svojega dela opravlja stoje in med hojo, ko se sprehaja med mizami v restavraciji, hodi po vina v vinsko klet in svetuje gostom. Pretežno dela v zaprtem prostoru (razen, če ima restavracija tudi vrt), pri čemer je obdan s svojimi sodelavci in gosti. Del delovnega časa preživi tudi v vinski kleti, kjer je izpostavljen vlagi. Pri delu mora sodelovati z drugimi zaposlenimi v restavraciji. Delovni čas vinskega svetovalca je odvisen od delovnega časa restavracije, v kateri dela, večinoma pa dela do poznega večera.
Kakšne so možnosti zaposlovanja?
Vinski svetovalec se lahko zaposli v uglednejših restavracijah, vinskih kleteh in vinotekah. Zaradi strokovnega znanja pa so mu vrata odprta tudi v svet prodaje vin.