Slaščičar - deficitarni poklic

Slaščičar

Slaščičar se ukvarja s peko različnih peciv, medenjakov, napolitank, krekerjev, keksov in drugih slaščic iz testa. Prav tako pripravlja različne čokolade, sladolede in marcipan.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja slaščičar?

Pri izdelavi slaščic opravlja različna dela, ki vodijo do končnega izdelka. Pripravlja surovine, izbira pravilno vrsto moke, jajca in sladkor. Prav tako nadzira fermentacijo testa, pripravlja peč in pri tem ves čas nadzira temperaturo in peko. Poleg tega, da pripravlja slaščice, skrbi tudi za stroje in naprave, ki jih uporablja pri svojem delu. 

Delovni pripomočki:

Pri svojem delu uporablja naprave za kuhanje in peko, rezalne naprave, tehtnico, različne modele in šablone. Uporablja tudi napravo za cvrtje, računalniško vodene aparate in mešalnike. 

Kakšni so izdelki in storitve?

Njegovi izdelki so zelo raznovrstni. Izdeluje torte, peciva, kekse, sladoled, napolitanke itd. Največkrat izdeluje po naročilu strank.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic slaščičarja?

Vsak, ki ima smisel za estetiko, osebno higieno in higieno okolja. Potrebna je tudi čustvena stabilnost, sposobnost samostojnega odločanja in prevzemanje odgovornosti za opravljeno delo.

Poklic - slaščičar

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu slaščičarja?

Obstaja nevarnost, da se pri delu opeče ali ureže. Pri svojem delu zato uporablja rokavice in druga zaščitna sredstva. 

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic?

Potrebna je srednješolska izobrazba za živilskega tehnika.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje slaščičar za opravljanje svojega dela?

Za uspešno opravljanje poklica potrebuje teoretično in praktično znanje s področja slaščičarstva in peke. Na izobraževalnem programu pridobi tudi osnovno znanje s področja mikrobiologije, kuharstva in tehnoloških postopkov za pripravo slaščic.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti slaščičarja?

Potrebne so dobro razvite ročne spretnosti. Prav tako ne sme biti alergičen na moko, jajca in druge dodatke, ki jih vsakodnevno uporablja pri svojem poklicu.

Kje se lahko zaposli slaščičar?

Možna je zaposlitev v slaščičarnah in drugih gostinskih obratih. 

Kakšna so delovna področja slaščičarja?

Dela na področju prehrane, kjer je izrednega pomena osebna higiena in higiena delovnega prostora ter ostalih aparatov. 

Kakšne so razmere za delo slaščičarja?

Svoje delo najpogosteje opravlja v zaprtih prostorih, kjer je pogosta prisotnost vlage in različnih vonjav.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?

Smeri

Trenutno tukaj ni mogoče prikazati nobenih podatkov.

Sorodni poklici