
Pekarski poslovodja
Pekarski poslovodja deluje na področju načrtovanja in organiziranja proizvodnje ter izdelave različnega testa, izdelkov iz testa in testenin.
Vse o poklicu
Vse o poklicu
Kakšna dela običajno opravlja pekarski poslovodja?
Poslovodja običajno organizira in načrtuje delo v pekarni, v trgovskih živilskih centrih, v hotelih, večjih prehranskih in živilskih obratih, v večjih kuhinjah in v cateringu. Poznati mora procese izdelave živilskih izdelkov, računalniško tehniko, naročiti in prevzeti mora surovine in nadzorovati proces proizvodnje. Poskrbeti mora za čisto okolje, dezinfekcijo proizvodnih prostorov in načrtovati vzdrževanje naprav. Skrbi za kakovostno opravljeno delo, razporeja zaposlene, jih motivira in vodi evidence opravljenega dela ter pripravlja delovna poročila.
Delovni pripomočki:
Poslovodja je odgovoren za higieno, poznati mora surovine za proizvodnjo, poskrbeti mora za vzdrževalna dela naprav, razporejati mora delavce, izpolnjevati dokumentacijo, evidenco opravljenega dela, dobavnice in uporabo surovin.
Kakšni so izdelki in storitve pekarskega poslovodje?
Poslovodja skrbi za kakovostno, organizirano in usklajeno delo v proizvodnji pekovskih izdelkov.
Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic pekarskega poslovodje?
Posameznik mora biti odgovoren, strpen, kreativen, imeti mora občutek za delo z ljudmi in sposobnost motiviranja zaposlenih.
Potrebna izobrazba,
znanja in veščine
Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu pekarskega poslovodje?
Poznati mora predpise za varno delo, varstvo okolja in požarne varnosti ter zakonodajo in sanitarne higienske predpise. Odgovoren je za čistočo prostorov, pripomočkov in naprav.
Kakšna je predvidena izobrazba za poklic pekarskega poslovodje?
Za opravljanje poklica je potrebna srednja strokovna izobrazba, smer živilsko-prehranski tehnik ali pek.
Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?
Poznati mora načela in pomen zdrave prehrane, predelavo in izdelavo prehranskih izdelkov in živil, osnove osebne in prehranske higiene, ekonomike, mikrobiologije, organizacije dela, imeti mora naravoslovna znanja, poznati mora varstvo pri delu in osnove računalništva. V postopku izobraževanja spozna tehnike za sestavo poslovnega načrta, postopke vzdrževanja naprav in strojev, računalniške sisteme za obdelavo podatkov in analizo poslovnih rezultatov. Pomembno je, da lahko na podlagi znanja tujega jezika pridobi novo znanje na področju svetovne živilske tehnologije.
Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti pekarskega poslovodje?
Pomembno je, da je posameznik organiziran, odločen, komunikativen, natančen in da ima sposobnost vodenja. Biti mora v dobri fizični kondiciji in imeti spretne roke, pomembno je tudi, da ni alergičen na surovine v proizvodnji.
Kje se lahko zaposli pekarski poslovodja?
Kakšna so delovna področja pekarskega poslovodje?
Delovna področja so pekarne, hoteli, prehranski in živilski obrati, večje kuhinje, trgovski živilski centri in cateringi.
Kakšne so razmere za delo?
Delo poteka v pisarni, v proizvodnji, v skladišču in v prodajalni. Poslovodja vodi sestanke, intervjuje, poučuje praktično delo, biti mora organiziran, sposoben načrtovanja in vodenja zaposlenih.
Kakšne so možnosti zaposlovanja pekarskega poslovodje?
Zaposli se lahko v večjih kuhinjah, prehranskih in živilskih obratih, picerijah, cateringu, hotelih, kot učitelj praktičnega pouka in v prodaji surovin za pekarne.