Pek kruha in peciva - poklic

Pek kruha in peciva

Pek kruha in peciva pripravlja različne vrste testa in iz njega oblikuje raznoliko pecivo in kruh.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja pek kruha in peciva?

Pek celoten postopek izvede samostojno – od priprave surovin in oblikovanja testa do pečenja peciva in kruha ter čiščenja in vzdrževanja naprav in strojev. Poznati mora ustrezna razmerja med dodatki in surovinami, znati pripraviti različne vrste kruha, pri delu mora paziti na ustrezno higieno in čistočo delovnega okolja.

Pri pripravi testa si pomaga z ročnimi in avtomatskimi tehtnicami, posodami in vzhajalnimi komorami. Pripravljeno testo namesti v pekače ali modele in jih speče v pečeh. Pečene izdelke pakira in skladišči.

Delovni pripomočki:

Pek za pripravo testa uporablja različne pripomočke, naprave in stroje: delovne mize, ročne in avtomatske tehtnice, pekače in modele, košare za testo, avtomatske in premične sejalne naprave, stroje za oblikovanje peciva in testa, stroje za mletje surovin, peči, zamrzovalne omare, hladilne komore, pakirne stroje in embalaže za transport. Za pripravo testa uporablja različne surovine: moka, kvas, sol, sladkor, olje, margarina, mleko, voda, začimbe in razne nadeve (marmelada, orehi, mak itd.). Naloga peka je tudi vodenje evidence o proizvodnji in uporabi surovin, naročil in prodaji proizvodov.

Kakšni so izdelki in storitve peka kruha in peciva?

Pek pripravlja testo in oblikuje različne izdelke; kruh, pekovsko in drobno pecivo. Pripravljene izdelke pakira in skladišči.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic peka kruha in peciva?

Posameznik mora biti samostojen, odgovoren, imeti mora občutek za higieno, sposobnost komunikacije in koncentracije.

Poklic - pek kruha in peciva

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu peka kruha in peciva?

Pri delu lahko pride do udarnin, opeklin, ozeblin, obolenj dihal in prehladnih obolenj, zato je pomembno, da med opravljanjem dela uporablja delovno obleko, pokrivalo, ortopedske čevlje in zaščitne rokavice, saj se na ta način izogne nevarnostim.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic peka kruha in peciva?

Za opravljanje poklica se zahteva končana poklicna stopnja strokovne izobrazbe živilske usmeritve po predpisani minimalni izobrazbi, katero predpisuje Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe posameznikov, ki opravljajo živilsko dejavnost, proizvodnjo, predelavo in promet prehranskih izdelkov.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?

Potrebna znanja in spretnosti, ki jih mora imeti pek, posameznik pridobi med izobraževanjem: seznanjen je z osnovami pekarstva, osnovami prehrane z mikrobiologijo živil, s poznavanjem tehnoloških postopkov, strojev, naprav, s hranilnimi vrednostimi posameznih živil, osnovami ekonomike, računalništva in organizacije dela. Posameznik se nauči uporabe IKT in varčne uporabe surovin.

Med izobraževanjem spozna tudi osnove osebne higiene, higiene delovnega prostora in živil. Za varen potek dela mora poznati tudi predpise varstva pri delu in požarne varnosti.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti peka kruha in peciva?

Posameznik mora biti spreten, sposoben hitrega reagiranja, imeti mora dobro razvito motorično gibljivost, biti mora sposoben delati pod obremenitvami in v vročinski izpostavljenosti, imeti mora dobro zaznavanje čutnih dražljajev in imeti sposobnost vizualnega razlikovanja predmetov.

Kje se lahko zaposli pek kruha in peciva?

Kakšna so delovna področja peka kruha in peciva?

Pek lahko dela na različnih delovnih področjih: izdelava kruha, drobnega peciva, zamrzovanje testenin, obdelava testa, skladiščenje in pakiranje izdelkov.

Kakšne so razmere za delo?

Razmere za delo so zahtevne, saj je pek z uporabo strojev, naprav in peči nenehno izpostavljen morebitnim poškodbam in opeklinam. Delo je telesno naporno, saj poteka v stoječem položaju, ki zahteva dvigovanje in potiskanje bremen, prepogibanje, obračanje, delo z rokami.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?