Obdelovalec lesa - poklic

Obdelovalec lesa

Obdelovalec lesa ročno ali strojno obdeluje lesne elemente, upravlja enostavne stroje in naprave, opravlja pomožna dela pri strojni obdelavi, izvaja zaključna dela v lesarstvu in izdeluje izdelke domače obrti, posteljne in sedežne vložke in vzmetnice.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja obdelovalec lesa?

Obdelovalec lesa izvaja različna dela, ki vključujejo: strojno ali ročno obdelavo elementov, upravljanje enostavnih naprav in strojev, pomožna dela pri strojni obdelavi, izdelavo sedežnih in posteljnih vložkov, zaključna dela v lesarstvu in izdelke domače obrti iz posebnih materialov. Delo opravlja samostojno ali v skupini.

Delovni pripomočki:

Pri delu obdelovalec lesa uporablja številna orodja in pripomočke: različne žage in stroje, naprave za vrtanje in brušenje, strojne škarje, okovja, vijake, olja in masti, naprave za termično obdelavo lesa, dleta, kladiva, izvijače, svedre, mizarski meter, različne tehtnice, lepila, lužila, impregnacijska sredstva, računalnik, delovne naloge in ustrezno dokumentacijo za delo.

Kakšni so izdelki in storitve obdelovalca lesa?

Obdelovalec lesa izdeluje različno pohištvo, lesene nosilce, vrtne ute, pručke, klopi, pletene izdelke, letve, ročaje, mize, vzmetnice, palete in izdelke domače obrti ter impregnira in suši les. Polaga pode iz parketa, vgrajuje stavbno pohištvo, izvaja montažo pohištva, lakira in barva izdelke.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic obdelovalca lesa?

Kandidat za delo je odgovoren in samoiniciativen ter ima smisel za oblikovanje izdelkov in estetiko. Znajde se v delu v skupini in ima racionalen odnos do uporabe materialov in surovin. Dobro opazuje, zmožen je ustvarjalnega razmišljanja in zna presoditi, kakšna je najbolj primerna obdelava lesa. 

Poklic - obdelovalec lesa

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu obdelovalca lesa?

Pri delu na višinah obstaja nevarnost padca, druge nevarnosti pri delu pa so odrgnine, ureznine, nevarnost prehlada zaradi izpostavljenosti in pa okvara hrbtenice. Pri delu mora uporabljati osebno varovalno opremo, kar vključuje delovno obleko, pokrivalo, ustrezno obutev in predpasnik, zaščitna očala, masko, zaščito za ušesa in ščitnik za obraz.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic obdelovalca lesa?

Za poklic obdelovalca lesa se zahteva nižja poklicna izobrazba. 

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje obdelovalec lesa za opravljanje svojega dela?

Delavec se mora spoznati na različne vrste tehničnih materialov in njihovo uporabo, poznati mora različne vrste in lastnosti lesa. Poznati mora osnove tehnologij strojne in ročne obdelave ali predelave lesa, osnove delovanja strojev in naprav in osnove vzdrževanja teh naprav. Poznati mora tudi osnove varstva okolja, požarnega varstva, varstva pri delu in osnove elektrotehnike. 

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti obdelovalca lesa?

Kandidat za delo mora imeti normalne psihofizične sposobnosti. Dovoljene so motnje govora in sluha in lažje motnje v duševnem razvoju. Biti mora spreten, motorično sposoben, imeti dobro razvita čutila. V nevarnih situacijah mora ostati zbran in priseben. Ne sme imeti strahu pred višino, veliko dela namreč poteka na višini. Drža je pogosto prisilna, veliko se mora sklanjati, torej mora biti v dobri fizični formi. Občasno so potrebni zdravniški pregledi. 

Kje se lahko zaposli obdelovalec lesa?

Kakšna so delovna področja obdelovalca lesa?

Dela lahko kot monter pohištva, izdelovalec izdelkov domače obrti ali kot samostojni obrtnik in sodeluje pri izdelavi sodov ali polaganju podov. Dela lahko v salonih ali veleblagovnicah, kjer obdeluje les in lesne izdelke. Dela lahko tudi v proizvodnih podjetjih kot impregnator pragov, drogov in drugega lesa, lahko lakira in barva stole ali izdeluje vložke za postelje. 

Kakšne so razmere za delo obdelovalca lesa?

Delo poteka pretežno v ogrevanih in zaprtih prostorih ali na prostem, lahko tudi na višini. Po potrebi je delovni čas podaljšan, delo lahko poteka tudi ponoči in je izmenično. Delo poteka stoje, obdelovalec lesa pa se mora pogosto sklanjati in uporabljati silo. Ob delu je izpostavljen hrupu, različnim hlapom, temperaturnim spremembam in prepihu ter prahu. 

Kakšne so možnosti zaposlovanja obdelovalca lesa?

Obdelovalec lesa se lahko zaposli v proizvodnih podjetjih, v veleblagovnicah, salonih ali pa dela kot samostojni obrtnik.

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?