Maneken - poklic

Maneken

Maneken predstavlja novosti na področju mode, modnih dodatkov in lepotnih produktov. Novosti predstavlja na modnih revijah ali fotografijah.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja maneken?

Maneken ali manekenka predstavljata novosti iz področja mode, lepote in življenjskega stila. Prikazuje lahko oblačila, lepotne izdelke, modne dodatke. Njihovo delovno okolje so modne piste, odri, snemalni studii in fotografski ateljeji. Manekeni nastopajo tudi v reklamah, kjer promovirajo produkte za vsakodnevno rabo in razne storitve.
Maneken mora vseskozi vzdrževati svoj izgled in negovati svoje telo. Pomembne so vaje za hojo po modni pisti in vaje za gibanje pred fotoaparatom ter kamero.
Delovni proces je odvisen od narave naročila in ciljne publike. Naročniki od manekenov zahtevajo določeno telesno obliko, fizične značilnosti, ustrezne mere in starost. Pred nastopom na modni brvi ali pred začetkom snemalnega dneva oblačila prilagajajo telesu manekena in se odločijo za celostno vizualno podobo.

Maneken in delovni pripomočki:

Pripomočki, ki jih maneken uporablja pri svojem delu, so ličila, frizerski izdelki, oblačila, obutev, nakit, kozmetični produkti.

Kakšni so izdelki in storitve manekena?

Maneken ponuja nastop in predstavitev določenega izdelka. Če svoje delo dobro opravi, izboljša možnosti za prodajo. Znatno pa pripomore tudi k promociji, uveljavitvi in prepoznavnosti znamke ali podjetja, ki ga predstavlja.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic manekena?

Posameznik, ki se odloči za poklic profesionalnega manekena, mora biti samozavesten, vizualno zanimiv in zanesljiv. Znati mora dobro sodelovati z drugimi ljudmi, poslušati usmeritve in se prilagajati. Spremljati mora novosti na modnem področju.

Poklic - maneken

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu manekena?

Delo manekena ne predstavlja večjih nevarnosti. Možne so alergijske reakcije na ličila in druge lepotne produkte. Zaradi neizprosnih zahtev po vzdrževanju telesa, so manekeni podvrženi možnosti razvoja prehrambenih motenj.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic manekena?

Za opravljanje poklica manekena ni predvidene predhodne izobrazbe. Zaželena je vsaj opravljena osnovna šola. Posameznik se lahko izobražuje na manekenskih tečajih.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje maneken za opravljanje svojega dela?

Nekaj spretnosti in znanja lahko posameznik pridobi na manekenskih in drugih relevantnih tečajih. Pomembno je, da se priuči dobre drže, da zna uporabljati obrazno mimiko in da se zna gibati. Zaželeno je osnovno znanje ličenja, urejanja pričeske. Maneken mora biti sposoben nastopiti pred drugimi ljudmi, znati se mora spopasti s tremo in dobro komunicirati. Spremljati mora spremembe in novosti, hkrati pa mora poznati zgodovino in razvoj mode.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti manekena?

Psihofizična pripravljenost je za manekena zelo pomembna. Poskrbeti mora za svoje telo, videz in zdravje. Med svojim delom mora ohraniti zbranost in samozavest. Večje telesne pomanjkljivosti lahko predstavljajo težave pri opravljanju poklica.

Kje se lahko zaposli maneken?

Maneken je lahko zaposlen pri modnih agencijah, ki ga zastopajo in zanj izbirajo naročila. Lahko se odloči tudi za samostojno pot. Večinoma manekene najamejo modne hiše, kozmetična podjetja, oglaševalska podjetja itd.

Kakšna so delovna področja manekena?

Področja delovanja so zelo raznolika. Poleg nastopov na modnih revijah in drugih srečanjih, manekeni delajo tudi kot modeli za fotografije, reklame, televizijske programe itd.

Kakšne so razmere za delo?

Razmere za delo manekena so odvisne od naročila. Manekenov delovnik se pogosto spreminja. Velik del opravljanja tega poklica predstavljajo potovanja. Delo poteka v notranjih (dvorane, studii) in zunanjih prostorih.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?

Smeri

Trenutno tukaj ni mogoče prikazati nobenih podatkov.

Sorodni poklici