Kuhar hitre hrane - poklic

Kuhar hitre hrane

Kuhar hitre hrane se ukvarja z industrijsko pripravljenimi jedmi. Zadolžen je tudi za pakiranje in skladiščenje prehranskih produktov.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja kuhar hitre hrane?

Kuhar hitre hrane pripravlja, prevaža in skladišči prehrambena živila, živilske polizdelke in pijače. Pripravlja različne zelenjavne in mesne izdelke, ki jih nato toplotno obdela. Zadolžen je tudi za pripravo omak, sveže zelenjave in drugih dodatkov. Priprava poteka po receptih in priporočilih za obdelavo. Pri delu skrbi za ohranjanje higienskih standardov in pravilno shranjevanje ter pakiranje izdelkov. Delovne površine in pripomočke ohranja čiste, živila pa obdeluje tako, da ostanejo neoporečna.

Delovni pripomočki:

Podobno kot kuhar, tudi kuhar hitre hrane uporablja kuhinjske pripomočke. To so različni stroji, naprave, orodja, pribori, noži, servisi. S pripomočki živila reže, meri, hladi, seje, seseklja in toplotno obdeluje. Za transport živil uporablja vozičke in druga nosila.

Pri pripravi hrane najbolj pogosto posega po mesnih izdelkih, ki so surovi in večinoma predhodno zamrznjeni, zelenjavi, začimbah, omakah, konzerviranih produktih, oljih in različnih stabilizatorjih. Pijača, ki jo postreže svojim strankam, je običajno ustekleničena. Hitro hrano večinoma postreže v embalažah in kartonih.

Ker je pomembno, da svoje delovno okolje ohranja čisto, uporablja čistila, dezinfekcijska in pralna sredstva ter vodo. Pri delu nosi delovno obleko, pokrivalo in delovne čevlje. Voditi moro evidenco delovanja in slediti ustreznim standardom ter pravilnikom, ki narekujejo način dela in vzdrževanje ustreznega delovnega okolja.

Kakšni so izdelki in storitve kuharja hitre hrane?

Kuhar hitre hrane ponuja industrijsko pripravljene živilske izdelke in pijačo. Hitra hrana, ki jo postreže, mora biti obdelana v skladu z vsemi normativi za shranjevanje in pripravo.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic kuharja hitre hrane?

Posameznik, ki opravlja ta poklic, mora biti prilagodljiv in nezahteven. Pogosto je namreč izpostavljen neugodnim delovnim razmeram in obremenitvam. Pripravljen mora biti na fizično delo. Dobro mora imeti razvite motorične spretnosti. Delo z ljudmi mu ne sme povzročati težav. Imeti mora smisel za higieno in čistočo.

Poklic - kuhar hitre hrane

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu kuharja hitre hrane?

Velikokrat dela v neugodnih delovnih razmerah; mokrota, stik z maščobami, spremembe v temperaturi, vlaga, zato je zaželena visoka mera telesne odpornosti. Izpostavljen je lahko padcem, prehladom, opeklinam, urezninam, udarcem in drugim poškodbam. Delo opravlja stoje, zato lahko pride do težav s hrbtenico. Proti potencialnim nevarnostim se mora zaščititi s primerno delovno opremo in sledenjem varnostnim navodilom.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic kuharja hitre hrane?

Kuhar hitre hrane pripravlja industrijsko obdelano hrano, zato je zanj predvideno končano šolanje na srednji poklicni živilski šoli (v Ljubljani, Kranju, Mariboru ali v Novi Gorici).

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?

Kuhar hitre hrane na živilski srednji šoli pridobi potrebno znanje, ki ga potrebuje za primerno obdelavo živil in pijač. Obvladati mora osnove biotehnologije, ekologije in mikrobiologije. Poznati mora določila za varnost pri delu in upoštevati visoke higienske standarde. Pri delu mu pomaga znanje o človeških prehrambenih navadah in potrebah. Z živili mora ravnati v skladu s predpisi in skrbeti za njihovo neoporečnost ter kakovost. Seznanjen mora biti tudi s pravilnim postopkom shranjevanja in transporta živil.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti kuharja hitre hrane?

Zaželene so predvsem dobre fizične sposobnosti, močna telesna odpornost ter odsotnost alergij. Pripravljen mora biti delati v različnih temperaturnih razmerah in neugodnih ekoloških situacijah. Pri opravljanju poklica veliko stoji in prenaša težka bremena. Znati mora hitro in ustrezno odreagirati in delo opravljati pri visoki hitrosti.

Kje se kuhar hitre hrane lahko zaposli?

Kuhar hitre hrane je običajno zaposlen v okrepčevalnicah s hitro hrano, v drugih prehrambenih prostorih in v industrijski proizvodnji hrane ter pijače.

Kakšna so delovna področja kuharja hitre hrane?

Delovna področja so vezana na industrijsko pridelano hrano in pijačo. Zadolžitve zajemajo širok spekter in vključujejo prevzem, shranjevanje in pripravo živilskih surovin, pakiranje in prevažanje prehrambenih izdelkov. Pomemben del njegovega delovnega procesa je tudi čiščenje delovnih površin in pripomočkov.

Kakšne so razmere za delo?

Razmere za delo so večinome precej neugodne. Dela v zaprtem, pogosto majhnem prostoru z umetno razsvetljavo in nečistim zrakom. Pogosto je izpostavljen hrupu in velikim temperaturnim spremembam. Delo je fizično zahtevno in zahteva veliko mero pazljivosti. Delovni čas poteka v različnih izmenah.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?