Kletar
Kletar se ukvarja s pridelovanjem različnih vin. Zaposlen je v vinarstvu, vinogradništvu ali kmetijskih dejavnostih.
Vse o poklicu
Vse o poklicu
Kakšna dela običajno opravlja kletar?
Kletar prideluje vino ter opravlja predelovalna in kletarska opravila. Poskrbeti mora za primerno pripravo vinske kleti, čistiti in razkuževati predelovalne prostore, stroje in drugo opremo. Priskrbeti mora embalažo za vino in vinske izdelke, sprejemati in ločevati grozdje po sorti, zrelosti in pridelovalnem področju. Po sortiranju grozdje preša, pridobiva iz njega mošt in skrbi za alkoholno vrenje. Ko je proces pridelave zaključen, vino shranjuje v sodih in poskrbi za njegovo stekleničenje. Steklenice nato opremi z etiketami in podatki za prodajo. Če je proces pridobivanja vin avtomatiziran, oskrbuje in upravlja stroje in naprave za pridelavo.
Poleg pridelave se ukvarja tudi s pregledovanjem in ocenjevanjem kakovosti mošta in vin, dela analize vina in okuša vzorce. Prav tako je zadolžen za pripravo okušanja vin, ocenjevanje vin in dokumentiranje vina.
Delovni pripomočki:
Kletar pri svojem delu uporablja različna orodja, naprave in stroje, med katere spadajo stroj za drozganje ali mletja sadja, vinska črpalka in preša, polnilna linija, sodi, kletarska sekira, kipelna veha, lijaki, posode, cevi, merilne naprave, steklenice idr. Pri svojem delu uporablja tudi računalnik in strokovno literaturo, evidence, registre, delovne knjige, račune in zakone.
Kakšni so izdelki in storitve kletarja?
Kletarjev končni izdelek je vino, ki je lahko posebno, namizno, sadno, predikatno, mirno ali peneče. Vino se lahko razlikuje glede na sestavine, način pridelave, kakovost sadja, čas trgatve ali sladkorno stopnjo.
Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic kletarja?
Kletar mora imeti zanimanje za vina in kulinariko, biti mora natančen, skrben, redoljuben, sistematičen, odgovoren, samostojen in samoiniciativen. Izobraževati se mora o novostih v pridelavi vin, različnih vrstah vin in pridelovalnih postopkih. Pomembno je, da je redoljuben, skrbi za osebno higieno in čistočo na delovnem mestu. Pri delu na vinarskih sejmih in vinskih pokušinah mora biti komunikativen, vljuden in dostopen.
Potrebna izobrazba,
znanja in veščine
Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu kletarja?
Kletar pri svojem delu uporablja različne stroje in orodja, s katerimi se lahko poreže ali odrgne. Pogosto se srečuje z mokrimi tlemi, kar lahko povzroči zdrse in padce. Pri vrenju vina se sproščajo nevarni plini, v postopku pa uporablja tudi kemikalije, s katerimi mora ravnati previdno. Vedno mora upoštevati navodila varnosti pri delu in uporabljati zaščitno opremo.
Kakšna je predvidena izobrazba za poklic kletarja?
Kletar se izobražuje na različnih kmetijskih ali živilskih smereh. Lahko pridobi strokovno ali univerzitetno izobrazbo.
Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?
Kletar pri svojem delu uporablja strokovna vinogradniška znanja, znanja za predelavo grozdja v vino, osnove kletarjenja, znanja za pripravo in prenašanje grozdja, nege mošta in mladega vina, staranja vina, stekleničenja vina, poznati mora načine pridelave in njihove značilnosti, sestavine in klasifikacijo različnih vin. Imeti mora znanja o preizkušanju in ocenjevanju vin. Upoštevati mora vinsko zakonodajo, higienske standarde in ekološke zahteve.
Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti kletarja?
Kletar mora biti dobrega zdravja in skrbeti za telesno gibljivost in okretnost. Nekatera dela so fizično bolj zahtevna, zato potrebuje telesno moč in vzdržljivost. Imeti mora oster voh, okus, vid ter prepoznavati barve. Pomembno je, da ni nagnjen k prehladom ali nalezljivim boleznim in alergijam.
Kje se lahko zaposli kletar?
Kletar se lahko zaposli v vinarstvu, vinogradništvu ali kmetijskih dejavnostih. Lahko je zaposlen v kletarskem obratu, zadrugi ali podjetju, kjer je njegovo delo lahko bolj specializirano. Zaposli pa se lahko tudi kot samostojni vinogradnik. Dela lahko tudi kot kletar vinogradnik pri prodaji vina v vinotoču.
Kakšna so delovna področja kletarja?
Kletar je zaposlen v vinogradništvu ali vinarstvu. Ukvarja se s pridelovanjem vina, okušanjem vin in njegovo prodajo.
Kakšne so razmere za delo?
Kletar svoje delo opravlja v zaprtem prostoru vinske kleti. Pogosto je izpostavljen ropotu strojev in neugodni mikroklimi, ki jo povzroča alkoholno vrenje. Kleti so pogosto vlažne, hladne in slabo prezračene. Njegovo delo večinoma poteka stoje, veliko se sklanja, steguje in dela z rokami. Delavniki so ponavadi določeni, do sprememb lahko pride v času trgatve, kjer lahko delo poteka tudi ponoči.
Kakšne so možnosti zaposlovanja?
S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?
Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani