Cvetličar - poklic

Cvetličar

Cvetličar nakupuje blago in pripravlja cvetlične izdelke za prodajo. Deluje na različnih področjih: oblikuje šopke, aranžira darila, krasi prostore, izdeluje vence in cvetne vezenine.

Vse o poklicu

Vse o poklicu

Kakšna dela običajno opravlja cvetličar?

Cvetličar nakupuje blago in pripravlja ter izdeluje izdelke za prodajo. Deluje na različnih področjih, saj pripravlja šopke, vence, aranžira darila in okrašuje prostore. Oskrbuje vse pomembnejše dogodke kot so: rojstva, rojstni dnevi, obletnice, poroke in pogrebi. Strokovno oskrbuje rezano cvetje in lončnice in na ta način izraža svoj umetniški čut.

Delovni pripomočki:

Med delom se cvetličar srečuje z dobavnicami, dekleracijami in računi. Uporablja različne materiale in pripomočke: škarje, klešče, žice, trakove, manšete, lepila, barve, pršila, čopiče, gobe, papir, posode, stojala za šopke in vence ter strgala za čiščenje stebel.

Kakšni so izdelki in storitve cvetličarja?

Najznačilnejši izdelek cvetličarja je šopek cvetja, oblikuje pa tudi pogrebne vence in krasi prostore za različne dogodke, kot so rojstni dnevi, poroke in druge priložnosti.

Kakšen tip človeka je najbolj ustrezen za poklic cvetličarja?

Cvetličar mora znati izdelati cvetlične vezave in dekoracije, pri tem mora uporabljati raznovrstno cvetje, zelenje in lončnice. Imeti mora smisel za dekoracijo ter pozitiven odnos do življenja. Znati mora tudi skladiščiti in vzdrževati rezano cvetje, zelenje ter lončnice.

Poklic - cvetličar

Potrebna izobrazba,

znanja in veščine

Kakšne so poklicne nevarnosti pri delu cvetličarja?

Cvetličar se med delom lahko ureže, izpostavljen pa je tudi zastrupitvam. Nevarnostim se lahko izogne, če upošteva napotke za varno delo.

Kakšna je predvidena izobrazba za poklic cvetličarja?

Poklic cvetličarja lahko opravlja posameznik, ki je zaključil srednješolski program za cvetličarja ali drugo sorodno smer.

Kakšna znanja in spretnosti potrebuje za opravljanje svojega dela?

Za opravljanje poklica mora posameznik zaključiti triletni izobraževalni program za cvetličarja.

Cvetličar mora biti seznanjen z okrasnimi rastlinami. Vedeti mora, kako jih vzdržujemo in skladiščimo. Znati mora uporabljati cvetličarske pripomočke, poznati mora tehniko izdelave šopkov, vencev in ikeban ter različne stile aranžiranja.

Znati mora prisluhniti naročniku in v skladu z željami oblikovati končni izdelek.

Kakšne so potrebne psihofizične sposobnosti cvetličarja?

Cvetličar mora biti korektna in spretna oseba, ki svoje delo opravi natančno in precizno. Za kakovostno opravljeno delo je pomembno, da je iznajdljiv in samostojen.

Kje se lahko zaposli cvetličar?

Cvetličarji lahko vodijo lastne cvetličarne ali delajo v cvetličarnah, vrtnih centrih, podjetjih za načrtovanje dogodkov in drugih sorodnih podjetjih.

Kakšna so delovna področja cvetličarja?

Posameznik deluje na različnih področjih (cvetličarstvo, vrtnarstvo, umetnost, obrt, trgovina), ki se med seboj prepletajo. Dobro mora poznati svoje področje, saj mora znati svetovati ljudem, ki kupujejo cvetje.

Delo cvetličarja lahko poteka v cvetličarnah, rastlinjakih in celo na prostem.

Kakšne so razmere za delo?

Cvetličar svoje delo opravlja na prostem, kjer je izpostavljen različnim vremenskim razmeram in v zaprtih prostorih ter rastlinjakih, kjer je izpostavljen vlagi in temperaturnim spremembam. Delo opravlja v stoječem položaju, veliko uporablja roke in prste.

Kakšne so možnosti zaposlovanja?

S katero fakulteto lahko pridobim izobrazbo za opravljanje poklica?

Smeri

Trenutno tukaj ni mogoče prikazati nobenih podatkov.

Sorodni poklici