Dietetik

TE ZANIMA POKLIC DIETETIKA?

Dietetik ima pomembno vlogo pri spodbujanju zdrave prehrane in izboljšanju kakovosti življenja posameznikov ter skupnosti.

 

Njegove naloge ne vključujejo zgolj svetovanje o zdravi prehrani; pomaga namreč tudi pri preprečevanju in zdravljenju številnih kroničnih bolezni ter pri sprejemanju boljših odločitev glede prehrane in življenjskega sloga.

 

Dietetik uvodoma zbere podatke o prehranjevalnih navadah, zdravstveni zgodovini, laboratorijskih izvidih in življenjskem slogu pacienta. Za oceno uporablja različne metode, vključno s prehranskimi dnevniki in anketami.

 

Na podlagi zbranih podatkov nato pripravi prehranske načrte in jedilnike, ki so prilagojeni specifičnim potrebam posameznika. Pri tem je pazljiv na pacientovo zdravstveno stanje, starost, spol, fizično dejavnost ipd. Prehranske načrte in diete pripravlja tudi za ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami, kot so diabetiki, bolniki s celiakijo, ljudje z alergijami ali intolerancami na hrano.

 

Dietetik svoje paciente izobražuje, jim pojasni osnove zdrave prehrane in jih ustrezno pripravi na vnašanje prehranskih sprememb v njihova življanja. Svetuje jim tudi, kako živila pravilno pripraviti, da bodo ohranila čimveč hranilnih snovi. Njihov napredek redno spremlja in na podlagi rezultatov sproti prilagaja prehranske načrte.

 

Pomembno je, da dietetik nenehno sledi najnovejšim raziskavam in trendom na področju prehrane in dietetike. Pri delu in celostni obravnavi pa mora sodelovati z drugimi relevantnimi strokovnjaki.

 

Dietetik lahko dela v prehranskih obratih, različnih zasebnih ali javnih zdravstvenih ustanovah, welnessih ipd. Njegovo delo zahteva tako strokovno znanje kot tudi empatijo, komunikacijske in organizacijske spretnosti, da lahko čim bolj učinkovito pomaga ljudem.

 

Kam na srednjo šolo, če želiš postati dietetik?

 

Opravljanje poklica dietetika zahteva visokošolsko izobrazbo. Ustrezno izobrazbo lahko pridobiš s študijem prehranskega svetovanja in dietetike.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Ljubljana – Gimnazija Antona Aškerca

Šolski center Ljubljana – Gimnazija Antona Aškerca

Poklic se predstavi:

Veterinarski inšpektor

Veterinarski inšpektor

Smer se predstavi:

ARANŽERSKI TEHNIK – SSI

ARANŽERSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...