Dimnikar

DIMNIKAR SE PREDSTAVI

Dimnikar skrbi za vzdrževanje, čiščenje in varnost dimnikov, kurilnih naprav in drugih kurišč.

 

S svojim delom pomembno prispeva k preprečevanju požarne nevarnosti, k varstvu zraka pred onesnaževanjem in k preventivi pred zastrupitvijo.

 

Osrednja delovna naloga dimnikarja je čiščenje in ometanje dimnikov ter kurilniških sistemov, kar vključuje odstranjevanje saj, pepela in drugih oblog, ki se naberejo v dimniku zaradi izgorevanja goriva, kot so les, premog ali olje. Dimnikar prav tako preveri stanja dimnika, išče morebitne poškodbe ali druge težave, ki bi lahko ogrozile varnost ali delovanje dimniškega sistema.

 

Njegovo delo je izjemno pomembno, saj redno čiščenje dimnika in pregled kurilnih naprav pomaga preprečevati požare, ki bi lahko nastali zaradi nabiranja vnetljivih snovi ali okvar pri delovanju. Izvaja tudi meritev plinov in druga testiranja, s katerimi preveri učinkovitost dimniškega sistema in ustreznost dimnika za uporabo. Lastnikom stavb prav tako nudi nasvete glede pravilne uporabe dimnikov, izbire goriva, vzdrževanja dimnikov in drugih vidikov varnosti.

 

Dimnikar

 

Dimnikar pri svojem delu uporablja različna orodja in zaščitna sredstva, kot so ročna dimnikarska orodja, merilne naprave, naprave za odkrivanje napak v dimniku, aparati za izžiganje, naprave za ugotavljanje sajavosti ipd. Uporablja tudi različne materiale, kot so apno, glina, petrolej in nafta.

 

Posameznik, ki opravlja poklic dimnikarja, mora biti natančen, v dobri fizični pripravljenosti in komunikativen, imeti mora dobro razvite ročne spretnosti, pri svojem delu pa mora upoštevati vsa pravila za varnost pri delu.

 

Kam v srednjo šolo, če želiš postati dimnikar?

 

Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor je edina srednja šola v Sloveniji, ki v sklopu programa Dimnikar (SPI) izobražuje za dimnikarski poklic.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Celje – Center

Gimnazija Celje – Center

Poklic se predstavi:

Kontrolor letenja

Kontrolor letenja

Smer se predstavi:

ARANŽERSKI TEHNIK – SSI

ARANŽERSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...