Veterinar

BI RAD/A POSTAL/A VETERINAR/KA?

Veterinar opravlja različne naloge, ki segajo vse od zdravstvene oskrbe in zdravljenja do preventivne nege in izobraževanja.

 

Njegovo delo je ključnega pomena za zagotavljanje zdravja in dobrobiti živali, hkrati pa prispeva k zaščiti javnega zdravja pred boleznimi, ki se lahko prenašajo z živali na ljudi.

 

Veterinar izvaja rutinske preglede, s katerimi oceni splošno zdravje živali. S pomočjo kliničnih preiskav, laboratorijskih testov in drugih preiskav prav tako diagnosticira različne bolezni in zdravstvene težave.

 

Na podlagi pregledov, analiz in preiskav veterinar nato predpiše zdravila za zdravljenje bolezni in obvladovanje simptomov ali pa izvede različne kirurške posege, vse od manjših operacij do kompleksnih kirurških intervencij. Če je žival ranjena, rano očisti, oskrbi ter izvede druge postopke za hitrejše celjenje.

 

Veterinar izvaja tudi preventivno nego, kot so cepljenja proti različnim boleznim, s katerimi preprečujemo izbruhe in širjenje bolezni. Lastnikom nudi nasvete o drugih preventivnih ukrepih, kot so zaščita pred paraziti, ustrezna prehrana in nega. Nudi jim lahko tudi pomoč pri vedenjskih težavah živali ter nasvete o pravilni vzgoji in treningu.

 

Veterinar

 

Veterinar ne skrbi samo za domače ljubljenčke. Nekateri se specializirajo za velike živali, kot so krave, konji in ovce, drugi delajo z eksotičnimi živalmi, kot so ptice, plazilci in ribe.

 

Svoje delo veterinar dokumentira in vodi natančne zdravstvene dokumente za vsako žival, ki jo zdravi ali oskrbuje. Pri izvajanju svojih delovnih zadolžitev uporablja različne veterinarske pripomočke, kot so laboratorijski pribor in posode, zdravila, kirurški pribor, diagnostične naprave, zaščitna sredstva, ultrazvok ipd.

 

Veterinar se mora nenehno izobraževati in slediti novim dosežkom v veterinarski medicini, saj se tehnologija in znanje hitro razvijata. Posameznik, ki opravlja ta poklic, mora znati delati z živalmi, biti mora zmožen delati pod pritiskom, imeti pa mora tudi dobre komunikacijske spretnosti in smisel za delo z ljudmi.

 

Kam v srednjo šolo, če želiš postati veterinar?

 

Opravljanje poklica veterinarja zahteva visokošolsko izobrazbo. Ustrezno izobrazbo lahko pridobiš s študijem veterinarstva na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

Ustvarjalne osebe, ki se želijo pred uradnim začetkom poletja pozabavati s testiranjem 3D pisal, vabljene v četrtek, 20. junija 2024 s pričetkom ob 19. uri v Kulturni inkubator na mladinski družabni večer pred počitniško pavzo!   Udeleženci se boste naučili...

LOGOPED SE PREDSTAVI

LOGOPED SE PREDSTAVI

Logoped je strokovnjak za govor, ki se ukvarja z diagnostiko, terapijo in odpravljanjem težav, povezanih z govorom, jezikom, glasom in verbalno komunikacijo.   Logopedovo delo je v prvi fazi povezano z ocenjevanjem in diagnostiko govorno-jezikovnih sposobnosti,...

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

Srednješolska leta so čas samoodkrivanja, prijateljstva, ljubezni in seveda občasne drame.   Najstniški filmi odlično ujamejo bistvo teh formativnih let ter zagotavljajo zabavo in odsev naših izkušenj.   Ne glede na to, ali iščeš smeh, jok ali navdih, tukaj...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola

Šolski center Velenje – Elektro in računalniška šola

Poklic se predstavi:

Inženir lesarstva

Inženir lesarstva

Smer se predstavi:

PEČAR-POLAGALEC KERAMIČNIH OBLOG – SPI

PEČAR-POLAGALEC KERAMIČNIH OBLOG – SPI

Novice iz uredništva:

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.   Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj,...

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

Skupaj gre lažje!   Mladim, predvsem dijakom 4. letnikov, ki letos zaključujejo srednješolsko izobraževanje, v Hiši mladih Ajdovščina nudijo možnost brezplačnega najema učilnic, predavalnic in drugih prostorov, za namen uspešne priprave za maturo.    ...

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

Si že kdaj tuhtal/-a o tem, kako umetna inteligenca vpliva na tvoje življenje? Ugotavljaš, da AI postaja del tvojega vsakdana in te zanima več o njej?   Bi rad/-a odkril/-a nova digitalna orodja, ki ti bodo služila za pridobivanje znanja, spodbujala tvoje delo in...