Prijatelj v stiski

KAKO POMAGATI PRIJATELJU/PRIJATELJICI, KI JE V STISKI?

Prijateljstvo je ena izmed najpomembnejših vezi, ki jih ustvarimo v življenju.

 

Kaj pa narediti, ko se naši prijatelji znajdejo v težkih situacijah – ko se počutijo osamljene, žalostne, zmedene ali preobremenjene?

 

Ustvari varen prostor

 

Vsi, še posebej takrat, ko smo v obdobju najstništva, si želimo biti obkroženi z ljudmi, ki nam dajejo občutek varnosti. To ne pomeni, da moramo nenehno tičati skupaj, vendar je pomembno, da se naši prijatelji počutijo prijetno v naši bližini, da so lahko z nami odprti in iskreni. Če čutiš, da je tvoj prijatelj/prijateljica v stiski, mu/ji poskušaj zagotoviti, da se ob tebi počuti sproščeno, da ve, da ti lahko zaupa, se s teboj pogovarja, da lahko izrazi svoja čustva in da ga/jo ceniš kot posameznika/posameznico.

 

Poskusi razumeti njegova/njena čustva

 

Nihče se ne želi počutiti samega, zato je pomembno, da pokažeš razumevanje. Ko imamo ob sebi prijatelja, ki nam stoji ob strani, se vsaka težava, s katero se soočamo, lahko zmanjša. Čeprav se nam lahko zdi, da so prijateljeve težave majhne, je pomembno, da njihove težave jemljemo resno. Vsakdo doživlja stiske na svoj način, zato je pomembno, da smo razumevajoči.

 

Spodbujaj odprto komunikacijo

 

Če z ljudmi, ki jim zaupamo, govorimo o svojih težavah, se skoraj vedno zdijo manj nerešljive. Deljenje čustev in odprti pogovori o naših stiskah, duševnih bojih in skrbeh bi morali biti normalizirani. Ena najboljših stvari, ki jih lahko storimo je, da svojega prijatelja/prijateljico poslušamo. Posveti mu/ji svojo popolno pozornost, izkaži sočutje in poslušaj brez obsojanja.

 

Prijatelj v stiski

 

Pomagaj mu/ji pri iskanju rešitev

 

Življenje vedno prinaša določene izzive, s katerimi se moramo soočiti in poiskati možne rešitve. Ugotovi, ali si želi tvoj prijatelj/prijateljica, da mu/ji stojiš ob strani na vsakem koraku ali pa potrebujejo nekaj časa zase. Veliko dobrega lahko narediš tudi s tem, da ostajaš pozitiven in optimističen. Spodbujaj svojega prijatelja/prijateljico, naj se osredotoči na pozitivne stvari v svojem življenju in da je prihodnost lahko svetla. Če meniš, da tvoj prijatelj/prijateljica potrebuje dodatno pomoč, ga/jo spodbujaj naj se obrne na odraslo osebo.

 

Preveri, kako se počuti

 

Nič ne stane, če prijatelju pošlješ sporočilo: “Mislim nate.” S takšnim preprostim vprašanjem lahko pokažemo, da jim stojimo ob strani, izrazimo svojo skrb in naklonjenost, hkrati pa preprečimo občutke osamljenosti in izključenosti.

 

Spoštuj njegove/njene želje

 

Včasih ljudje preprosto želijo, da jih pustimo pri miru. In ne glede na to, koliko nas to morda razburi,  je pomembno, da jih poskušamo razumeti. Sebe in svoje dobro počutje moramo postaviti na prvo mesto, in če to pomeni, da vaš prijatelj/prijateljica potrebuje nekaj časa, da razmisli o stvareh, moramo to spoštovati in sprejeti.

 

Daj mu/ji vedeti, da si na voljo

 

Vedeti, da imamo nekoga, na katerega se lahko zanesemo, nam lahko pomaga pri tem, da se počutimo varne in sprejete. Vsakdo, ki je v stiski, si želi tolažbo ob zavedanju, da mu bodo tisti, ki jim je mar, na voljo, ko bodo potrebovali. Poskusi biti kar najboljši prijatelj/prijateljica, kar si lahko.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola Domžale – Poklicna in strokovna šola

Srednja šola Domžale – Poklicna in strokovna šola

Poklic se predstavi:

Učitelj otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju

Učitelj otrok in mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju

Smer se predstavi:

HORTIKULTURNI TEHNIK – SSI

HORTIKULTURNI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...