Zobozdravnik

KAJ POČNE ZOBOZDRAVNIK?

Zobozdravnik opravlja različne naloge, ki se nanašajo predvsem na diagnostiko, zdravljenje in preventivo bolezni ter stanj v ustni votlini.

 

Igra pomembno vlogo pri ohranjanju celostnega zdravja posameznika, saj je ustno zdravje tesno povezano s splošnim zdravjem in počutjem.

 

Zobozdravnik pregleda pacientove zobe, dlesni, jezik in ustno votlino in na podlagi pregleda postavi diagnozo in načrtuje zdravljenje. Pri tem si lahko pomaga z rentgenskimi slikami in diagnostičnimi orodji.

 

Zdravljenje je odvisno od predhodne diagnoze in vključuje plombiranje, puljenje, paradontalna terapija, zdravljenje koreninskih kanalov, namestitev zobnih kron, mostičkov, protez in zobnih vsadkov ali izvajanje kirurških posegov. Del posegov, ki jih zobozdravnik izvaja, spadajo pod estetsko stomatologijo in so namenjeni izboljšanju videza zob (npr. beljenje zob, estetske zalivke ipd.).

 

Pri delu uporablja različne medicinske pripomočke in aparate. Posebej pomemben je zobozdravniški stol z različnimi nastavki, čistilec zobnega kamna, laserske aparature ipd. Pri delu je zobozdravnik oblečen v delovno opremo, nosi masko, rokavico in očala.

 

Zobozdravnik

 

Pomemben del zobozdravnikovih delovnih nalog predstavlja tudi izvajanje preventive, ki vključuje svetovanje o ustni higieni in preventivni negi zob, dlesni ter ustne votline. Paciente prav tako izobražuje o pomenu pravilne prehrane in izvaja preventivne posege, kot je čiščenje zobnega kamna.

 

V sodelovanju z zobozdravstvenimi asistenti zobozdravnik skrbi za vodenje evidenc in zdravstvenih kartotek pacientov ter skrbi za sterilno okolje v ordinaciji.

 

Posameznik, ki opravlja poklic zobozdravnika, mora biti natančen, potrpežljiv, imeti mora smisel za estetiko, dobre komunikacijske ter ročne spretnosti, biti pa mora tudi zmožen delati z ljudmi različnih starosti in z raznolikimi zdravstvenimi stanji.

 

Kam v srednjo šolo, če želiš postati zobozdravnik?

 

Opravljanje poklica zobozdravnika zahteva visokošolsko izobrazbo. Ustrezno izobrazbo lahko pridobiš s študijem dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Mariboru ali v Ljubljani.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor

Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor

Poklic se predstavi:

Tehnik za telekomunikacije

Tehnik za telekomunikacije

Smer se predstavi:

BOLNIČAR-NEGOVALEC – SPI

BOLNIČAR-NEGOVALEC – SPI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...