Zahvalni dan

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

V Ameriki je zahvalni dan praznik, ki simbolizira mir, hvaležnost in začetek praznične sezone. Letos ga bodo praznovali v četrtek, 23. novembra!

 

Poleg hrane – verjetno glavne sestavine dneva – je zahvalni dan eden izmed pomembnejših dni v letu, ko se Američani zberejo, da bi proslavili tisto, za kar so hvaležni, bodisi z družino ali prijatelji. Tam je praznik tudi najbolj priljubljen. Praznujejo pa ga tudi drugod po svetu: v Kanadi, na otoških državah Sveta Lucija in Grenada in v Liberiji, neuradno pa tudi v Braziliji in na Filipinih.

 

Izvor

 

Zahvalni dan je dandanes namenjen predvsem izražanju hvaležnosti za dobroto, obilje in ljubezen v naših življenjih. Praznik pa ima globoke korenine v zgodovini. Vsako leto poteka kot obeležitev prvega zahvalnega dne v 17. stoletju, ko so se kolonisti (kasneje znani kot romarji) v Plymouthu v Združenih državah Amerike srečali s staroselskimi ljudstvi, kot je ljudstvo Wampanoag, in si delili obrok ter jesensko žetev.

 

Septembra 1620 je namreč ladja z imenom Mayflower zapustila Plymouth v Angliji s 102 potnikoma – vrsto verskih separatistov, ki so iskali nov dom, kjer bi lahko svobodno izvajali svojo vero, in druge posameznike, ki jih je premamila obljuba o blaginji in lastništvu zemlje v “Novem svetu.” Romarji so ob prihodu v Massachusetts začeli ustanavljati vas v Plymouthu in pri tem so jim pomembno pomagala lokalna plemena.

 

Zahvalni dan

 

Kasneje so praznik praznovali v počastitev pomoči, ki so jo romarji prejeli od ameriških staroselcev pri gojenju pridelkov in posledičnem preživetju prve ostre zime. Zahvalni dan je sčasoma postal simbol enotnosti, sodelovanja in spoštovanja med različnimi skupnostmi, čeprav ima tudi nekatere temne plati, saj so romarji nenazadnje skoraj popolnoma zavzeli ozemlje avtohtonih prebivalcev. Mnogi tako verjamejo, da praznovanje zahvalnega dne prikriva resnično zgodovino zatiranja in prelivanja krvi med evropskimi naseljenci in ameriškimi staroselci.

 

Leta 1863, med državljansko vojno, je ameriški predsednik Abraham Lincoln razglasil zahvalni dan za nacionalni praznik, ki bo potekal vsak november in ga bo praznovala vsa država. Zahvalni dan od takrat uradno poteka vsako leto četrti četrtek v novembru.

 

Običaji

 

Čeprav je imel zahvalni dan na začetku verjetno verski pomen, je dan postal večinoma posvetni praznik. Danes je dan za zbiranje in izražanje hvaležnosti. Med praznovanji zahvalnega dne si ljudje velikokrat zapišejo, za kaj so hvaležni, in nato svoje zahvale preberejo na glas.

 

Eden pomembnejših elementov praznovanja je hrana in večerja, pri kateri se zberejo družinski člani in prijatelji. Puran je osrednji zvezdnik večerje. Privoščijo pa si tudi različne marmelade, pire krompir, nadeve, brusnično omako, koruzni kruh in bučno pito.

 

Dan se praznuje tudi s parado Macy’s Thanksgiving Day v New Yorku. Največja parada za zahvalni dan na svetu vključuje velikanske balone, ki lebdijo nad mestom, pa tudi koračnice in ulične plesalce.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Rogaška Slatina

Šolski center Rogaška Slatina

Poklic se predstavi:

Kartograf

Kartograf

Smer se predstavi:

INŠTALATER STROJNIH INŠTALACIJ – SPI

INŠTALATER STROJNIH INŠTALACIJ – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....