Valentinovo

VALENTINOVO, PRAZNIK ZALJUBLJENCEV

Približuje se valentinovo, dan, ko zaljubljenci po vsem svetu praznujejo ljubezen in romantiko.

 

S praznikom ljubezni povezujemo mnoge običaje, kot sta podarjanje rož in čokolade. Toda za vsemi darili, ki se jih veselimo vsak 14. februar, stoji tudi kar nekaj presenetljivih dejstev.

 

Poganske korenine

 

Po nekaterih teorijah začetki valentinovega izvirajo iz krščanskih prizadevanjih, da bi nadomestili poganski praznik plodnosti Lupercalia iz 6. st. pr n. št. Med praznikom Lupercalia naj bi rimski duhovniki žrtvovali koze in pse ter z njihovimi s krvjo prepojenimi kožami klofutali ženske na ulicah kot blagoslov za plodnost.

 

Kupid

 

Debelušnega dojenčka s krili ter lokom in puščico, ki ga danes imenujemo Kupid, že stoletja povezujemo z valentinovim. Preden pa so ga preimenovali v Kupida, so ga stari Grki poznali kot Erosa, boga ljubezni. Eros, sin grške boginje Afrodite, bi naj uporabljal dva kompleta puščic, enega za ljubezen in drugega za sovraštvo, da bi se igral s čustvi svojih tarč.

 

Kdo je bil sv. Valentin?

 

Valentinovo je dobilo ime po svojem zavetniku, svetem Valentinu – vendar je pravzaprav nekaj zmede okoli tega, kateremu svetemu Valentinu ta praznik pravzaprav pripada. Obstajala naj bi namreč vsaj dva moža z imenom Valentin, ki bi lahko navdihnila praznik. Eden izmed njiju je bil rimski duhovnik iz 3. stoletja, ki je nasprotoval takratni prepovedi poroke, ki jo je uveljavil cesar Klavdij II., zato je nezakonito poročal pare, dokler ga niso ujeli in obsodili na smrt. Po drugi legendi pa naj bi bil Valentin umorjen, ker je poskušal kristjanom pomagati pobegniti iz zapora v Rimu, in da je dejansko on napisal prvo “valentinovo” pismo, medtem ko je bil zaprt. Pismo naj bi podpisal s frazo “tvoj Valentin”.

 

Praznik ljubezni

 

Rimski papež Gelazij je 14. februar razglasil za uradni praznik že v 5. stoletju. Šele v srednjem veku pa so praznik začeli povezovati z romantično ljubeznijo, viteštvom ter izražanjem strasti in naklonjenosti. V poznem 18. in v začetku 19. stoletja pa so valentinovo začeli povezovati še z izmenjavo daril.

 

Valentinovo

 

Čokoladna bonboniera

 

Tradicijo podarjanja čokoladnih bonbanier je v 19. stoletju začel Richard Cadbury, potomec britanske družine proizvajalcev čokolade. Prvo škatlo čokoladnih bonbonov v obliki srca je predstavil leta 1868.

 

Pisma Juliji

 

Vsako leto na tisoče zaljubljencev pošlje pisma Juliji v italijansko Verono. Verona je namreč kraj dogajanja Shakespearove tragedije Romeo in Julija. Na pisma odgovarja ekipa prostovoljcev iz posebnega kluba. Klub vsako leto na valentinovo celo podeli nagrado “Cara Giulietta” (“Draga Julija”) za najbolj ganljivo napisano ljubezensko pismo.

 

Dan zarok in razhodov

 

Valentinovo je priljubljen dan za zaroke. Po nekaterih podatkih se kar 15 % vseh snubitev zgodi na valentinovo. Ironično pa je, da je valentinovo tudi dan, ko se veliko parov razide. Glede na nekatere raziskave se približno 15–25 % parov razide na valentinovo ali v dneh pred valentinovim.

 

Živalski Valentinčki

 

Valentinovo je sicer prvotno namenjeno praznovanju ljubezni med ljudmi, a v zadnjih letih so na svoj račun prišli tudi hišni ljubljenčki. Na tisoče lastnikov hišnih ljubljenčkov vsako leto kupi darila za svoje ljubljenčke ob tem posebnem prazniku.

 

Anti-valentinovo

 

Medtem ko večina ljudi praznuje ljubezen, obstaja tudi gibanje proti valentinovemu, znano kot anti-valentinovo, ki je posvečeno vsem samskim in razočaranim v ljubezni.

 

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Tehniški šolski center Maribor – Srednja strojna šola

Tehniški šolski center Maribor – Srednja strojna šola

Poklic se predstavi:

Voznik taksija

Voznik taksija

Smer se predstavi:

FARMACEVTSKI TEHNIK – SSI

FARMACEVTSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....