Top najstniške serije na Netflixu

TOP NAJSTNIŠKE SERIJE NA NETFLIXU

Na Netflixu lahko najdemo mnogo odličnih serij, med njimi je tudi veliko takšnih, ki so namenjene najstniški publiki.

 

Te serije poskušajo zajeti življenjske izkušnje mladih, pri tem pa obravnavajo tudi različne vidike odraščanja, prijateljstva, ljubezni, samospoznavanja in izzivov ter težav, s katerimi se srečujemo kot mladi posamezniki.

 

Od znanstvene fantastike do ljubezenskih spletk in zabave – na Netflixu lahko vsak najde nekaj zase.

 

Stranger Things (2016–2025)

 

Stranger Things ostaja ena izmed najbolj priljubljenih in ikoničnih serij na Netflixu. Serija se osredotoča na skupino otrok v izmišljenem mestu Hawkins v Indiani v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki se soočajo s skrivnostnimi in nadnaravnimi dogodki v njihovem mestu, pri tem pa se borijo tudi z lastnimi strahovi in odkrivajo svoje notranje moči. Serija je prava mešanica nostalgije, zanimivih vizualnih poslastic, napetosti in prijateljstva.

 

The End of the F***ing World (2017–2019)

 

End of the F***ing World je zagotovo ena izmed bolj nenavadnih serij na Netflixu. V seriji spremljamo Jamesa, 17-letnika, ki misli, da je psihopat. Ko se James naveliča ubijanja živali, se odloči, da bo poskusil ubiti človeka. Takrat spozna uporniško najstnico Alysso, s katero po spletu okoliščin odideta na razburlljivo potovanje po Angliji. Če iščeš nekaj popolnoma neobičajnega, humornega, nekoliko temačnega, a hkrati nežnega, je to prava serija zate.

 

Atypical (2017–2021)

 

Atypical spremlja avtističnega najstnika Sama Gardnerja, ki se sooča z izzivi iskanja neodvisnosti, raziskovanja ljubezni in svojega prostora znotraj družbe. Njegova pot je polna smešnih ter ganljivih trenutkov in ponuja zanimiv vpogled v življenje avtističnega posameznika, ki se uči interakcije s svetom, ki je nekoliko drugačen od njegovega in v življenje tistih, ki ga obdajajo ter so se prav tako pripravljeni učiti od njega. S predstavitvijo različnih vidikov motnje avtističnega spektra je serija prav tako pomembno orodje za ozaveščanje in odpravljanje stigme, povezane s to motnjo.

 

Derry Girls (2018–2022)

 

Te komične serije o odraščanju, ki se dogaja v mestu Derry na Severni Irski v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ne smeš zamuditi. Zgodba se osredinja na najstniško življenje skupine prijateljic (in prijatelja) v dekliški katoliški šoli v zadnjih letih “težav”, ko je v dolgo trajajočem konfliktu med Severno Irsko in Anglijo izbruhnilo nasilje. Serija odlično predstavlja duh časa in kraja, ki je kljub težkim in turbolentnim okoliščinam napolnjen s smehom in satiro.

 

Top najstniške serije na Netflixu

 

Elite (2018–2024)

 

Umor, ljubezenski zapleti in šolske uniforme? Dan v Las Encinasu nikoli ni dolgočasen. Španska serija, ki je postala sinonim za napetost, skrivnosti in kompleksne odnose, spremlja tri študente, ki se po potresu, ki je opustošil njihovo šolo, prepišejo na elitno zasebno šolo v Španiji in tam spoznajo temačne plati bogatih in privilegiranih mladih. Vsaka sezona se začne z novo skrivnostjo, ki jo morajo najstniki rešiti sami.

 

Sex Education (2019–2023)

 

Serija premlja Otisa, spolno neizkušenega najstniškega sina spolne terapevtke Jean. Otis je relativno nepriljubljen na svoji šoli, a po sosledju dogodkov s šolsko upornico Maeve odpre skrivno svetovalnico, v kateri svojim vrstnikom nudi nasvete o spolnosti in odnosih. Z odprtim pristopom k temam spolnosti, odraščanja in medsebojnih odnosov je serija nedvomno pomembno prispevala k rušenju tabujev in nagovarjanju univerzalnih vprašanj, s katerimi se srečujemo v času pubertete.

 

Young Royals (2021–)

 

Young Royals spremlja izmišljenega švedskega princa Wilhelma, ko se mora v elitni zasebni šoli in življenju nasploh spopasti s pričakovanji, ki jih predstavlja njegovo kraljevsko življenje. Situacija se še bolj zaplete, ko se zaljubi v Simona, ki prihaja iz nekraljeve družine. Ta švedska najstniška romantična drama, ki ponuja svež pogled na svet monarhije in odraščanja, je postala ena najbolj predvajanih serij v neangleškem jeziku na Netflixu in privablja milijone gledalcev po vsem svetu.

 

Heartstopper (2022–)

 

Heartstopper, britanska najstniška romanca o odraščanju, ki je nastala na podlagi risoromana Alice Oseman, spremlja Charlieja Springa, ko se zaljubi v sošolca Nicka. Serija raziskuje njun razvijajoči se odnos, pa tudi življenja njunih prav tako odraščajočih prijateljev, pri tem pa poudarja pomen prijateljstva in podpore v življenju mladih.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

ZAKAJ PONEKOD PO SVETU PRAZNUJEJO ZAHVALNI DAN?

V Ameriki je zahvalni dan praznik, ki simbolizira mir, hvaležnost in začetek praznične sezone. Letos ga bodo praznovali v četrtek, 23. novembra!   Poleg hrane - verjetno glavne sestavine dneva - je zahvalni dan eden izmed pomembnejših dni v letu, ko se Američani...

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

NACIONALNI POSVET MLADINSKEGA SEKTORJA

21. novembra 2023 je v mariborskem Narodnem domu potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja.   Nacionalni posvet mladinskega sektorja je namenjen razpravi o aktualnih zadevah iz področja mladinskega dela in širše mladinskega sektorja Slovenije. Letos se ga je...

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

CIRKUŠKA DELAVNICA V ŠKUCU

ŠKUC vabi na cirkuško delavnico!   Delavnica bo potekala 27. 11. 2023 med 16.00 in 18.00 v ŠKUC-u (Stari trg 21, Ljubljana).   Na delavnici se boste lahko spoznale_i z različnimi cirkuškimi rekviziti, kot so poi, keglji, žonglerske žogice, diabolo, kitajski...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Jesenice

Gimnazija Jesenice

Poklic se predstavi:

Psiholog

Psiholog

Smer se predstavi:

PEK – SPI

PEK – SPI

Novice iz uredništva:

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

BREZPLAČNA SVETOVALNICA

Društvo CPM (Center za pomoč mladim) izvaja brezplačno svetovalnico za mlade med 15. in 30 letom starosti!   Vsak izmed nas ima dneve, ko se ne počutimo najboljše, ko imamo občutek, da smo nerazumljeni ali pa izgubljeni. V takšnih trenutkih stiske se lahko obrneš...

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

VSEEVROPSKO TEKMOVANJE ZA MLADE PREVAJALCE

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 23. novembra 2023.   Iz Slovenije bodo lahko sodelovale naslednje šole:  ...

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

POBUDE EVROPSKE UNIJE ZA MLADINO

Evropska unija se zavzema za ustvarjanje priložnosti in izboljšanje kakovosti življenja za mlade.   Različne pobude za mladino so bile vzpostavljene z namenom spodbujanja aktivnega sodelovanja mladih, različnih oblik izobraževanja (formalnega in neformalnega),...