SLASTNA DEJSTVA O SLADOLEDU

Vroče poletne dneve si težko predstavljamo brez sladoleda.

 

Ko se temperature dvignejo, se mnogi zatečejo k tej osvežujoči sladici, da ublažijo vročino in uživajo v sladkem zadovoljstvu. Njegova osvežujoča tekstura in bogati ter raznoliki okusi nenehno osvajajo ljubitelje sladoleda po celem svetu.

 

Pripravite svoje brbončice in preberite nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni poslastici.

 

Sladoled najverjetneje izvira iz Kitajske

 

Čeprav je natančen izvor sladoleda zavit v tančico skrivnosti, se zgodovina priprave in uživanja te poslastice razteza skozi dolga stoletja in zajema različne kulture s celega sveta.

 

Ena izmed najstarejših teorij o izvoru sladoleda pravi, da so sladoled izumili v času starodavne Kitajske. Sladoled naj bi nato v Italijo (in s tem v Evropo) prinesel Marco Polo. Kljub vsemu lahko nekatere starejše povezave z zmrznjenimi izdelki najdemo celo pred tem – še posebej na območju Mezopotamije, ko so plemiči ob reki Evfrat okrog 4000 pr. n. št. gradili različne ledenice, da bi pobegnili pred vročim poletnim soncem. Po nekaterih virih naj bi tudi na ulicah Aten v času antične Grčije prodajali led, s pomočjo katerega so hladili vino. Rimski pomembneži pa bi naj v času antičnega Rima uživali v zmrznjenih poslasticah, zmešanih z medom ali sadnim sokom. Podobne metode najdemo tudi v kitajski dinastiji Tang, kjer so led (in celo bivolje mleko) mešali z različnimi začimbami, medom in sadjem.

 

Začetki hrustljavega korneta

 

Prvi kornet za sladoled naj bi leta 1896 proizvedel Italo Marchiony. Marchiony je emigriral iz Italije v New York v 19. stoletju in tam izumil prvi sladoledni kornet. Čeprav je Marchiony najverjetneje zaslužen za izum hrusljavega stožca, je podobno kreacijo neodvisno od njega na svetovnem sejmu v St. Louisu leta 1904 predstavil tudi Ernest A. Hamwi. Hamwi je na sejmu tik ob prodajalcu sladoleda prodajal hrustljavo, vafljem podobno pecivo (imenovano zalabis). Zaradi priljubljenosti sladoleda je sladoledarju kmalu zmanjkalo posod, Hamwi pa mu je priskočil na pomoč. Svoje vaflje je zvil v obliko stožca, kornet se je ohladil v nekaj sekundah, sladoledar pa je stožec napolnil s sladoledom. Kornet je kar hitro po tem postal velika senzacija.

 

Slastni sladoled

 

Sladoledni glavobol

 

Ste kdaj izkusili nenavaden občutek glavobola, ker ste prehitro pojedli svoj sladoled? Sladoledni glavobol je čisto naravna telesna reakcija, ki se zgodi, ko naše telo odreagira na mraz. Ko nekaj zelo mrzlega pride v stik z našo ustno votlino, se krvne žile, ki tečejo med našimi usti in možgani, napnejo in ujamejo kri v možganih. Pritisk te dodatne krvi povzroča bolečine v možganih.

 

50 slastnih zamahov

 

Raziskava Mednarodnega združenja za sladoled je pokazala, da povprečen človek kepico sladoleda v kornetu poje v približno 50-ih zamahih.

 

Največji sladoledni ljubitelji

 

Največje ljubitelje sladoleda lahko najdemo na Novi Zelandiji, v Združenih državah Amerike, v Nemčiji, v Italiji, na Kitajski in v Braziliji. Za državo, ki proizvede največ sladoleda na svetu, pa veljajo Združene države Amerike (rojstni kraj znamenitega Ben & Jerry’s sladoleda).

 

Sladoled in agregatna stanja

 

Sladoled ima v sebi drobne zračne mehurčke. Ti mehurčki ohranjajo sladoled mehak in ustvarjajo njegovo znamenito gladko teksturo. Ko se sladoled stopi, ti mehurčki razpadejo in po ponovnem zamrzovanju sladoled spremeni teksturo.

 

Vanilija je najbolj priljubljen okus sladoleda

 

Najbolj priljubljen okus sladoleda na svetu je vanilija. Kljub številnim drugim okusom, ki so na voljo, se večina ljudi še vedno odloča za ta klasičen okus. Nekateri najbolj nenavadni sladoledni okusi, ki so jih ustvarili po svetu, so: špinača, paradižnik, krompir, čebula, losos, kaviar, pivo itd.

 

Sladoledna bomba

 

Najdražji sladoled na svetu je “Bomba”, ki ga ponuja slaščičarna Serendipity 3 v New Yorku. Stane neverjetnih 25.000 dolarjev in je narejen iz najbolj ekskluzivnih sestavin, kot so beli tartufi, čokolada Amedei Porcelana in jedilno zlato.

 

Sladoled in zdravje

 

Uživanje sladoleda lahko ima tudi nekatere pozitivne vplive na naše zdravje. V zmernih količinah je namreč bogat vir kalcija, beljakovin in vitaminov ter lahko prispeva k dvigu razpoloženja in zmanjšanju stresa.

 

Sladoled je povezan z množico nepričakovanih zanimivosti in okusov. Ne glede na to, ali uživate v klasičnih okusih ali raje raziskujete nenavadne kombinacije, je sladoled vedno vir veselja za sladkosnede po celem svetu.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAJ POČNE ZOBOZDRAVNIK?

KAJ POČNE ZOBOZDRAVNIK?

Zobozdravnik opravlja različne naloge, ki se nanašajo predvsem na diagnostiko, zdravljenje in preventivo bolezni ter stanj v ustni votlini.   Igra pomembno vlogo pri ohranjanju celostnega zdravja posameznika, saj je ustno zdravje tesno povezano s splošnim...

DEJSTVA O MORJU IN MORSKIH PREBIVALCIH, KI TE BODO ŠOKIRALA

DEJSTVA O MORJU IN MORSKIH PREBIVALCIH, KI TE BODO ŠOKIRALA

Morje je več kot le kraj za zabavno poletno čofotanje. Je živahen in zapleten sistem, ki je poln osupljivih živali in rastlin.   Ste pripravljeni, da se potopimo v svet, poln morskih skrivnosti?   Besedi "ocean" in "morje" se pogosto uporabljata za...

TVOJI DNEVI NA PLAŽI BODO S TEMI DEJAVNOSTMI NEPOZABNI!

TVOJI DNEVI NA PLAŽI BODO S TEMI DEJAVNOSTMI NEPOZABNI!

Topli sončni žarki na tvoji koži, pomirjujoč zvok valov in slani lasje, ki valovijo v vetru. Dnevi na plaži so zares nekaj posebnega.   Toda poleg klasičnega sončenja in čofotanja v vodi, obstajajo še mnoge druge dejavnosti, s katerimi bodo tvoji dnevi na plaži...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo

Poklic se predstavi:

Vodja projektov v gradbeništvu

Vodja projektov v gradbeništvu

Smer se predstavi:

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GLEDALIŠČE IN FILM – GIM

UMETNIŠKA GIMNAZIJA – GLEDALIŠČE IN FILM – GIM

Novice iz uredništva:

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE ZAŠČITIŠ PRED SONČNIMI ŽARKI?

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE ZAŠČITIŠ PRED SONČNIMI ŽARKI?

Poletje je sinonim za sončne dni, izlete na plažo in dogodivščine na prostem.   Čeprav je sončenje lahko nadvse prijetno opravilo, je kljub temu pomembno, da se zavedamo, da je lahko pretirana izpostavljenost soncu tudi izjemno škodljiva.   Zakaj bi morala...

ZNANI SO REZULTATI MATURE V SPOMLADANSKEM ROKU 2024

ZNANI SO REZULTATI MATURE V SPOMLADANSKEM ROKU 2024

Danes so predstavili rezultate letos že 30. splošne mature in 23. poklicne mature!   Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je čestital uspešnim maturantom ter se zahvalil zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih, strokovnim sodelavcem Državnega...

VSE, KAR NISI VEDEL_A O KOPALKAH!

VSE, KAR NISI VEDEL_A O KOPALKAH!

Poletje je v polnem razmahu in nepogrešljiv kos oblačila v teh vročih poletnih dneh so nedvomno kopalke.   Najdemo jih v najrazličnejših barvah in oblikah, vse od elegantnih enodelnih kompletov, trendovskih bikinijev ali daljših boksaric.   Ampak si se kdaj...