SLASTNA DEJSTVA O SLADOLEDU

Vroče poletne dneve si težko predstavljamo brez sladoleda.

 

Ko se temperature dvignejo, se mnogi zatečejo k tej osvežujoči sladici, da ublažijo vročino in uživajo v sladkem zadovoljstvu. Njegova osvežujoča tekstura in bogati ter raznoliki okusi nenehno osvajajo ljubitelje sladoleda po celem svetu.

 

Pripravite svoje brbončice in preberite nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni poslastici.

 

Sladoled najverjetneje izvira iz Kitajske

 

Čeprav je natančen izvor sladoleda zavit v tančico skrivnosti, se zgodovina priprave in uživanja te poslastice razteza skozi dolga stoletja in zajema različne kulture s celega sveta.

 

Ena izmed najstarejših teorij o izvoru sladoleda pravi, da so sladoled izumili v času starodavne Kitajske. Sladoled naj bi nato v Italijo (in s tem v Evropo) prinesel Marco Polo. Kljub vsemu lahko nekatere starejše povezave z zmrznjenimi izdelki najdemo celo pred tem – še posebej na območju Mezopotamije, ko so plemiči ob reki Evfrat okrog 4000 pr. n. št. gradili različne ledenice, da bi pobegnili pred vročim poletnim soncem. Po nekaterih virih naj bi tudi na ulicah Aten v času antične Grčije prodajali led, s pomočjo katerega so hladili vino. Rimski pomembneži pa bi naj v času antičnega Rima uživali v zmrznjenih poslasticah, zmešanih z medom ali sadnim sokom. Podobne metode najdemo tudi v kitajski dinastiji Tang, kjer so led (in celo bivolje mleko) mešali z različnimi začimbami, medom in sadjem.

 

Začetki hrustljavega korneta

 

Prvi kornet za sladoled naj bi leta 1896 proizvedel Italo Marchiony. Marchiony je emigriral iz Italije v New York v 19. stoletju in tam izumil prvi sladoledni kornet. Čeprav je Marchiony najverjetneje zaslužen za izum hrusljavega stožca, je podobno kreacijo neodvisno od njega na svetovnem sejmu v St. Louisu leta 1904 predstavil tudi Ernest A. Hamwi. Hamwi je na sejmu tik ob prodajalcu sladoleda prodajal hrustljavo, vafljem podobno pecivo (imenovano zalabis). Zaradi priljubljenosti sladoleda je sladoledarju kmalu zmanjkalo posod, Hamwi pa mu je priskočil na pomoč. Svoje vaflje je zvil v obliko stožca, kornet se je ohladil v nekaj sekundah, sladoledar pa je stožec napolnil s sladoledom. Kornet je kar hitro po tem postal velika senzacija.

 

Slastni sladoled

 

Sladoledni glavobol

 

Ste kdaj izkusili nenavaden občutek glavobola, ker ste prehitro pojedli svoj sladoled? Sladoledni glavobol je čisto naravna telesna reakcija, ki se zgodi, ko naše telo odreagira na mraz. Ko nekaj zelo mrzlega pride v stik z našo ustno votlino, se krvne žile, ki tečejo med našimi usti in možgani, napnejo in ujamejo kri v možganih. Pritisk te dodatne krvi povzroča bolečine v možganih.

 

50 slastnih zamahov

 

Raziskava Mednarodnega združenja za sladoled je pokazala, da povprečen človek kepico sladoleda v kornetu poje v približno 50-ih zamahih.

 

Največji sladoledni ljubitelji

 

Največje ljubitelje sladoleda lahko najdemo na Novi Zelandiji, v Združenih državah Amerike, v Nemčiji, v Italiji, na Kitajski in v Braziliji. Za državo, ki proizvede največ sladoleda na svetu, pa veljajo Združene države Amerike (rojstni kraj znamenitega Ben & Jerry’s sladoleda).

 

Sladoled in agregatna stanja

 

Sladoled ima v sebi drobne zračne mehurčke. Ti mehurčki ohranjajo sladoled mehak in ustvarjajo njegovo znamenito gladko teksturo. Ko se sladoled stopi, ti mehurčki razpadejo in po ponovnem zamrzovanju sladoled spremeni teksturo.

 

Vanilija je najbolj priljubljen okus sladoleda

 

Najbolj priljubljen okus sladoleda na svetu je vanilija. Kljub številnim drugim okusom, ki so na voljo, se večina ljudi še vedno odloča za ta klasičen okus. Nekateri najbolj nenavadni sladoledni okusi, ki so jih ustvarili po svetu, so: špinača, paradižnik, krompir, čebula, losos, kaviar, pivo itd.

 

Sladoledna bomba

 

Najdražji sladoled na svetu je “Bomba”, ki ga ponuja slaščičarna Serendipity 3 v New Yorku. Stane neverjetnih 25.000 dolarjev in je narejen iz najbolj ekskluzivnih sestavin, kot so beli tartufi, čokolada Amedei Porcelana in jedilno zlato.

 

Sladoled in zdravje

 

Uživanje sladoleda lahko ima tudi nekatere pozitivne vplive na naše zdravje. V zmernih količinah je namreč bogat vir kalcija, beljakovin in vitaminov ter lahko prispeva k dvigu razpoloženja in zmanjšanju stresa.

 

Sladoled je povezan z množico nepričakovanih zanimivosti in okusov. Ne glede na to, ali uživate v klasičnih okusih ali raje raziskujete nenavadne kombinacije, je sladoled vedno vir veselja za sladkosnede po celem svetu.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

KAKO IZBOLJŠATI ODNOS S STARŠI?

V najstniških letih se lahko odnosi s starši zapletejo, saj je to obdobje, ko se kot mladi posamezniki aktivno razvijamo, odkrivamo svojo identiteto in iščemo vedno večjo neodvisnost.   Najstniška leta so čas, ko vedno bolj hrepenimo po neodvisnosti, želimo si...

UF, TA PUBERTETA!

UF, TA PUBERTETA!

Ti gredo lasje pokonci, ko vidiš besedo puberteta? No, pri tem nisi sam/a.   Puberteta je obdobje prehoda med otroštvom in odraslostjo, ki ga spremljajo številne fizične, čustvene, družbene in druge spremembe.   Gre za eno najbolj ključnih (velikokrat tudi...

SPLETNA (NE)VARNOST

SPLETNA (NE)VARNOST

Internet je v zadnjih desetletjih revolucioniral prenos informacij in spremenil načine komunikacije. Nedvomno ponuja širok spekter prednosti, ampak ali je res vedno na naši strani?   Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše

Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše

Poklic se predstavi:

Rudar

Rudar

Smer se predstavi:

IZVAJALEC SUHOMONTAŽNE GRADNJE – SPI

IZVAJALEC SUHOMONTAŽNE GRADNJE – SPI

Novice iz uredništva:

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

KAKO RAZUMETI MOTNJE HRANJENJA IN KAM PO POMOČ?

Obdobje najstništva je čas hitrih fizičnih in čustvenih sprememb, ki lahko prinesejo tudi izzive pri vzpostavljanju zdravega odnosa do hrane.   Nekatere raziskave pravijo, da bi naj bilo več kot 70 milijonov ljudi po vsem svetu, ki imajo težave z motnjami...

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

FOTO NATEČAJ NEBO IN NEBESNI POJAVI

Mestna knjižnica Ljubljana vabi k sodelovanju na foto natečaju Nebo in nebesni pojavi. Natečaj je odprt do 10. novembra 2023!   Tema natečaja, ki poteka v sklopu počastitve Kopernikovega leta ob 550-letnici njegovega rojstva in 480-letnici njegove smrti, je naše...

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: VARČNE POTI

Med 16. in 22. septembrom poteka 22. Evropski teden mobilnosti.   Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, z leti pa je pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti.   Letošnji Evropski teden mobilnosti v...