Dan Evrope

SI VEDEL/A, DA JE 9. MAJ DAN EVROPE?

Dan Evrope, ki ga vsako leto obeležujemo 9. maja, praznuje mir in enotnost v Evropi in je dan, ki združuje preteklost, sedanjost ter prihodnost.

 

Datum zaznamuje obletnico zgodovinske „Schumanove deklaracije“ iz leta 1950, v kateri je predstavil svojo zamisel o novi obliki političnega sodelovanja v Evropi, zaradi katere bi bila vojna med evropskimi narodi nepredstavljiva.

 

Schumanov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

 

9. maja je tako francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil svoj načrt za združitev evropskih držav pod skupno kontrolo nad premogom in jeklom, surovinama, ki sta bili v tistem času ključni za vojaško moč. Ta predlog ni samo pomenil gospodarske povezave, temveč je bil tudi odgovor na grozečo nevarnost novega konflikta po drugi svetovni vojni. Schumanova vizija je zasnovana na ideji, da se morajo države združiti in deliti svoje vire, da bi zagotovile mir in napredek za vse Evropejce.

 

Dan Evrope

 

Svet Evropske unije je 9. maj kot uradni dan Evrope razglasil leta 1985.

 

Dan Evrope je danes pomemben simbol enotnosti in raznolikosti na evropskih tleh ter priložnost za razmislek o dosežkih, izzivih in prihodnjih izzivih Evrope.

 

Vsi smo državljani Evrope, ne glede na naše kulturno ozadje, usmeritve ali prepričanja. Evropa je prostor, kjer delimo svoja življenja, gradimo izkušnje in si predstavljamo svojo prihodnost.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Slovenske Konjice – Zreče – Srednja poklicna in strokovna šola Zreče

Šolski center Slovenske Konjice – Zreče – Srednja poklicna in strokovna šola Zreče

Poklic se predstavi:

Cenilec

Cenilec

Smer se predstavi:

TEHNIK MEHATRONIKE – SSI

TEHNIK MEHATRONIKE – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...