Zero waste

PRIDRUŽI SE ZERO WASTE GIBANJU IN POMAGAJ OKOLJU!

Zero waste je način življenja, ki temelji na zmanjševanju količine odpadkov, ki jih proizvajamo, ter na njihovem ponovnem uporabljanju, recikliranju ali kompostiranju.

 

Namen je doseči čim manj ali nič odpadkov in tako zmanjšati negativen vpliv na okolje ter spodbujati trajnostni način življenja. Z zero waste filozofijo prav tako znatno zmanjšamo količino odpadkov, ki običajno končajo na smetiščih, zmanjšamo onesnaževanje zraka in vode, ter pomagamo pri ohranjanju naravnih virov.

 

Temeljno pravilo zero waste gibanja temelji na “pravilu treh R-jev”: REDUCE (zmanjšati), REUSE (ponovno uporabiti) in RECYCLE (reciklirati). Pri zero waste se tako predvsem izogibamo uporabi enkratne embalaže, plastičnih vrečk in drugih izdelkov, ki povzročajo odpadke, ter raje izbiramo bolj trajnostne in kakovostne izdelke, kot so stekleničke za večkratno uporabo, platnene vrečke, izdelki iz naravnih materialov itd., ki jih lahko uporabljamo večkrat in dlje čas.

 

Zero waste pristop lahko uporabimo na različnih področjih našega življenja, vključno s hrano, oblačili, kozmetiko, gospodinjskimi izdelki, potovanji in še več. S pravimi izbirami in navadami ter z majhnimi spremembami lahko vsak izmed nas prispeva k zmanjševanju količine odpadkov in k bolj trajnostnemu načinu življenja.

 

Zero waste

 

Kako lahko tudi ti sodeluješ pri zero waste gibanju?

 

Izogibaj se plastičnim izdelkom in enkratni embalaži

 

Namesto uporabe plastičnih vrečk in plastenk izberi trajnostne alternative, kot so stekleničke za večkratno uporabo, platnene vrečke in steklene ali kovinske steklenice. Izogibaj se izdelkom, ki so pakirani v plastično embalažo in raje izberi tiste, ki so pakirani v papirju, steklu ali kartonu (v materialih, ki jih lahko recikliramo).

 

Recikliraj

 

Poskrbi, da znotraj gospodinjstva ločujete odpadke in jih reciklirate. Vprašaj svoje starše ali učitelje v šoli, kako delujejo lokalni principi ločevanja in recikliranja ter kako se lahko pridružite dobrim praksam.

 

Zmanjšaj porabo

 

Zmanjšaj količino izdelkov, ki jih kupuješ in uporabljaš, predvsem pa se izogibaj nakupovanju izdelkom, ki jih v resnici sploh ne potrebuješ. Na ta način boš zmanjšal količino odpadkov, ki jih proizvajaš. To vključuje tudi zmanjšanje količine vode in energije, ki jo porabljamo, kar lahko dosežemo z izklopom naprav, ko jih ne uporabljamo, z izbiro energetsko učinkovitih naprav, z uporabo okolju bolj prijaznih transportnih sredstev, z varčnim odnosom do vode ipd.

 

Kupuj rabljene in/ali okolju prijazne ter lokalne izdelke

 

Namesto novih izberi rabljene izdelke (še posebej oblačila iz druge roke), kadar pa kupuješ nove izdelke, izberi raje tiste, ki so narejeni iz naravnih materialov, so okolju bolj prijazni in lokalno pridelani.

 

Raziskuj in širi dobre navade

 

Preuči, kako lahko zmanjšaš odpadke v svojem življenju in v lokalni skupnosti. Veliko uporabnih informacij ter nasvetov lahko najdeš na spletu ali v knjižnici. Svoje znanje in izkušnje deli s sošolci, prijatelji in družino in jim pojasni, kako lahko vsak posameznik prispeva k zmanjšanju odpadkov.

 

Poveži se s posamezniki ali skupinami, ki jih zanima zero waste princip

 

Zero waste pristop velja za skupnostni pristop in spodbuja idejo, da lahko le skupaj prispevamo k bolj trajnostni in okolju prijazni prihodnosti. Poišči podobno misleče posameznike ali skupine iz svojega okolja ali pa prevzemi pobudo in sam organiziraj dogodke ali aktivnosti, kjer si lahko izmenjate izkušnje, znanje in ideje.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

CIKEL DELAVNIC: JAZ – V PEDAGOŠKEM POKLICU?

Socialna akademija vabi vse mlade, ki jih zanima pedagoški poklic, na brezplačni cikel delavnic!   Delavnice so namenjene tistim, ki se odločajo o pedagoškem študiju, tistim, ki že študirajo za pedagoške poklice, pa niso prepričani, če je to prava izbira zanje in...

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

KATERI DIJAŠKI DOMOVI SE NAHAJAJO V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI?

Bivanje v dijaškem domu je prava rešitev za tiste dijake in dijakinje, ki se šolajo izven domačega kraja.   Na območju primorsko-notranjske regije se nahaja dijaški dom, v katerem bivajo predvsem dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna ter...

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

POKLICNA MATURA VS. SPLOŠNA MATURA

Poklicna in splošna matura sta ključna mejnika za dijake in dijakinje po vsej Sloveniji. Gre za nekakšen zaključni izpit, ki je sestavni in obvezni del šolanja.   Poklicna matura je bolj usmerjena v praktične veščine in na pripravo za opravljanje poklica, splošna...

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Ekonomska šola Murska Sobota – Srednja šola in gimnazija

Ekonomska šola Murska Sobota – Srednja šola in gimnazija

Poklic se predstavi:

Upravljavec sežigalne peči za odpadke

Upravljavec sežigalne peči za odpadke

Smer se predstavi:

AVTOSERVISER – SPI

AVTOSERVISER – SPI

Novice iz uredništva:

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

RAZPIS ZA NAJ DIJAKA 2024

Razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo je eden izmed stalnih projektov Dijaške organizacije Slovenije, ki se letos izvaja že desetič.   Namen projekta je izbrati aktivne dijakinje in dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo...

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

NATEČAJ PROSTOVOLJEC LETA 2023

Mladinski svet Slovenije (MSS) že 22. zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta!   V okviru natečaja bodo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto....