Oblačila iz druge roke

KAKO NAJTI NAJBOLJŠA OBLAČILA IZ DRUGE ROKE?

Avtor

SrednjeŠole.si

Ponovna uporaba rabljenih oblačil postaja vedno bolj popularna. Trgovine z rabljenimi oblačili so večinoma cenovno bolj ugodne od trgovin z blagovnimi znamkami, ki večinoma spodbujajo “hitro modo”. Imajo tudi bolj raznoliko izbiro – recikliranje in ponovna uporaba oblačil iz druge roke pa je tudi znatno bolj prijazna za okolje.

 

Kljub temu, da ima nakupovanje v “second-hand” trgovinah oz. trgovinah z rabljenimi oblačili veliko pozitivnih lastnosti, pa je lahko brskanje med kupi oblačil velikokrat naporno in neobvladljivo, saj se lahko izgubimo med številnimi kosi. Toda če poznaš pravi način, kako se spopasti s tem izzivom, boš kaj hitro postal ljubitelj rabljenih oblačil – življenja brez rednih obiskov “second-hand” trgovin pa si sploh ne boš več znal predstavljati.

 

Če se šele spoznavaš z brskanjem po “second-hand” trgovinah se moraš zavedati, da je lov na izbrane kose lahko naporen – ampak nagrada odtehta izziv!

 

Preveri posebne ponudbe!

 

Veliko trgovin z rabljenimi oblačili ponuja posebne ponudbe. Pred odhodom v trgovino je zato koristno, da na njihovih spletnih straneh ali socialnih omrežjih preveriš, kdaj bodo ponujali akcijske popuste – na tak način si zagotoviš, da boš sklenil dobro kupčijo in več privarčeval.

 

Konfekcijske številke niso pomembne!

 

Blagovne znamke oblačil in tekstila se sicer trudijo, da bi bile njihove velikosti enotne, toda to pravilo ne velja pri rabljenih in “vintage” oblačilih. Ker gre za oblačila, ki so lahko stara tudi nekaj desetletij, se lahko zgodi, da te oznake več ne veljajo. V mislih pa moraš imeti tudi dejstvo, da se je velikost oblačil najverjetneje zmanjšala tudi zaradi pranja in sušenja. Če boš zato rigorozno iskal samo po tistih sekcijah, kjer se nahajajo oblačila s tvojo dejansko konfekcijsko številko, se ti lahko zgodi, da boš izpustil kakšen posebej izbran kos, ki bi se ti odlično prilegal.

 

Izbrana oblačila pomeri!

 

Če že v trgovini pomerimo oblačila, ki smo jih izbrali, se izognemo obžalovanju, ki nastopi doma. Kot smo ugotovili, lahko pri “second-hand” in “vintage” oblačilih pogosto pride tudi do odstopanj v velikosti. Oznake velikokrat lažejo. Edini pravi način, da ugotoviš, ali ti izbran kos ustreza in če poudari (ali skrije) točno določena mesta na tvojem telesu, je, da ga poskusiš. Pri izbiri se ne boj biti drzen – pri tem pa ne pozabi, da včasih oblačila na obešalniku izgledajo nezanimivo, ko pa si jih oblečemo, nas lahko pozitivno presenetijo. Trgovine z rabljenim blagom prav tako običajno ne ponujajo vračil, zato je dobro, da se pred nakupom prepričaš, če ti kos sploh ustreza.

 

Trgovine z rabljenimi oblačili

Biti moraš prave volje!

 

Obisk trgovin z rabljenimi oblačili je posebna pustolovščina, ki velikokrat vzame več časa kot obisk običajne trgovine z oblačili. Pripravljen moraš biti preživeti večjo količino časa, ko iščeš popolni kos – potrpežljivost je pri tem ključnega pomena, saj je vsak artikel v trgovini drugačen. Tako kot pri iskanju sorodne duše je lahko proces dolgotrajen in včasih ne obrodi sadov.

 

Pri nakupovanju bodi oblečen v osnovne kose!

 

Uporabno pravilo pri obisku trgovin z rabljenimi oblačili je, da si pri tem oblečen v osnovne kose. Enobarvna majica in preproste hlače ti bodo omogočile, da boš lažje prepoznal, katero oblačilo se bo z lahkoto zlilo z ostalimi kosi iz tvoje garderobe. Številne trgovine z rabljenimi oblačili nimajo oblačilnic, zato se ti lahko zgodi, da boš moral oblačila pomeriti kar sredi trgovine. Zato je dobro, da si oblečen v oprijemajoče kose, ki ti bodo omogočili enostavno preoblačenje.

 

Preišči vse oddelke!

 

Ne boj se pokukati tudi v druge oddelke – včasih se lahko zakladi skrivajo tudi v oddelkih za oblačila nasprotnega spola in na oddelkih za modne dodatke, torbe in čevlje.

 

Kupuj premišljeno!

 

Trgovine z rabljenimi izdelki imajo običajno res nizke cene, vendar je lahko končni izkupiček prav tako visok, če te zanese in posledično kupiš veliko številko izdelkov. Da se izogneš impulzivnemu kupovanju, je morda dobro, da pred odhodom v trgovino določiš proračun in pustiš kartice doma ter se v trgovino odpraviš zgolj z gotovino. Tako boš lažje ostal v okviru svojih dejanskih potreb in se izognil prekomernim stroškom.

Ne pozabite deliti z prijatelji!

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

MLADINSKI HIP HOP NATEČAJ “MLADI RAPETEK”

Društvo Klapa v sodelovanju z Galo Halo že osmo leto zapored organizira mladinski hip hop natečaj Mladi rapetek! Če si hip hop ustvarjalec, nikar ne zamudi prijave!   Natečaj Mladi rapetek izhaja iz znamenitega koncertnega hip hop cikla Rapetek, ki vsak mesec...

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

Pomembni datumi za vse tiste kandidate, ki se vpisujejo na srednješolske programe! Nikar ne spreglejte!   POMEMBNI DATUMI ZA VSE, KI SE VPISUJETE V SREDNJE ŠOLE   16. januar 2023: objava razpisa za vpis za šolsko leto 2023/2024. 17. in 18. februar 2023:...

Srednja šola:

Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran

Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran

Poklic:

Varilec

Varilec

Smer:

PREDŠOLSKA VZGOJA – SSI

PREDŠOLSKA VZGOJA – SSI

Priporočamo:

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

MEDVRSTNIŠKO NASILJE

Medvrstniško nasilje ali ustrahovanje se pojavi, ko nekdo uporablja besede ali dejanja, da izvaja nadzor ali moč nad drugo osebo. Ustrahovanje se lahko pojavi zaradi različnih razlogov - pritisk vrstnikov, pomanjkanje samozavesti, osebne težave, težave znotraj...

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

NATEČAJ MLADI PISATELJ LETA

Založba 5ka razpisuje literarni natečaj Mladi pisatelj leta za literate med 10-im in 17-im letom starosti. Najboljša besedila bodo izdana v obliki knjige! Ne zamudi roka za prijavo in pošlji svoja besedila do 1. oktobra 2023!   Rad/a pišeš in se potapljaš v...

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

KAJ SO MLADINSKE IZMENJAVE?

Si že slišal/a za mladinske izmenjave? Gre za projekt mobilnosti, ki je namenjen mladim med 13-im in 30-im letom starosti in deluje pod okriljem Erasmus+ sheme. Erasmus+ je pomemben evropski projekt, ki spodbuja razvoj na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine...