Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran

ENO JABOLKO NA DAN, ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN

Si vedel/a, da poznamo okrog 2.000 različnih vrst sadja? In kateri sadež je eden izmed najbolj priljubljenih? Skromno jabolko, seveda!

 

Na leto na svetovni ravni pridelamo več kot 75 milijonov ton jabolk! Čeprav je jabolko tako pogosto in se je prikradlo v različna področja našega vsakdana, pa o njem ne vemo prav veliko.

 

Preberi nekaj zanimivih dejstev o tem čudovitem sadežu!

 

Jabolko in znanost

 

Veda, ki se ukvarja s preučevanjem jabolk, se imenuje pomologija. Znanstveniki so ugotovili, da poznamo kar 7.500 različnih vrst jabolk. Nekatere jablane obrodijo prve sadove že pri starosti 5 let, medtem ko nekatere za to potrebujejo kar 10 let. Še ena presenetljiva jabolčna zanimivost, ki je povezana z volumnom jabolka – 25 % volumna jabolka sestavlja zrak, zato lahko lebdi na vodi.

 

Jabolko in zdravje

 

Star pregovor “Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran” v resnici drži. Jabolko ima veliko vsebnost vlaknin, vitamina C ter polifenolov, ki pomagajo vzpostavljati črevesno ravnovesje in skrbijo za črevesne bakterije. Redno uživanje jabolk bi naj tudi zmanjšalo nevarnost za rakava obolenja ter zmanjšalo raven holesterola. Jabolk, preden jih zaužijete, nikar ne lupite – večina koristnih antioksidantov in vlaknin se namreč nahaja ravno v olupku.

 

Jabolko in pečke

 

Jabolka imajo številne koristi za naše zdravje – niso pa popolnoma neškodljiva. Pečke namreč vsebujejo spojino, ki se imenuje amigdalin. Amigdalin je del obrambnega sistema sadja, ki pa je v velikih količinah škodljiv za ljudi. Če amigdalin žvečimo, se razgradi v vodikov cianid, ki pa je lahko celo smrtnonosen. A brez skrbi! Da bi pečke jabolk lahko bile potencialno smrtnonosne za človeka, bi moral zaužiti vsaj 160 pečk.

 

Jabolko in sok

 

Sveže stisnjen jabolčni sok ob stiku z zrakom zaradi oksidacije takoj spremeni barvo in porjavi. To lahko preprečite tako da sveže stisnjenemu soku dodate nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka, kar pomaga pri preprečevanju oksidacije.

 

Jabolko

Jabolko in ljubezen

 

Jabolka so že stoletja povezana z ljubeznijo. Tovrstno povezavo lahko zasledimo že v grški mitologiji – v enem izmed mitov najdemo motiv zlatega jabolka, s pomočjo katerega je Paris hotel osvojiti lepo Heleno. Podobne vezi lahko najdemo tudi v nekaterih kasnejših folklornih verovanjih. Mnogo let nazaj je na območju Nove Anglije veljalo prepričanje, da če mlademu dekletu uspe olupiti jabolko v eni potezi, ji bo oblika olupka sporočila začetnico imena njenega bodočega moža.

 

Jabolko in izobrazba

 

Jabolko je v preteklosti veljalo tudi za simbol šolstva. V 18. stoletju so v nekaterih delih Združenih držav Amerike in Evrope (še posebej v Skandinaviji) učitelji prejemali sveže nabrana jabolka kot dopolnilo k nizkim plačam.

 

Jabolko in fizika

 

Legenda pravi, da je Isaac Newton, angleški fizik, matematik in astronom, zasnoval gravitacijski zakon okrog leta 1665/1666, ko je na vrtu opazoval, kako jabolko pada z drevesa. Pri tem se je začel spraševati, zakaj jabolko pade naravnost navzdol in ne na stran ali celo navzgor. S tem je prišel do zaključka, da ista sila, zaradi katere jabolko pade navdol, drži tudi luno in planete v njihovih orbitah.

 

Jabolko in tehnologija

 

Steve Jobs, ustanovitelj ameriškega tehnološkega podjetja Apple, je bil vegetarijanec in velik ljubitelj jabolk. Pravijo, da naj bi dobil idejo za poimenovanje podjetja ravno na sprehodu po nasadu jablan.

 

Jabolko in New York

 

New York je znan tudi kot Veliko jabolko (The Big Apple). Nekateri pravijo, da vzdevek mesta izhaja iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko je športni novinar John J. Fitz Gerald za New York Morning Telegraph napisal kolumno o konjskih dirkah in dirkališčih v New Yorku in okolici. Nagrade, ki so jih lahko dirkači osvojili, je značil za “veliko jabolko”, kar bi naj simboliziralo velik dosežek. Vzdevek se je po tem začel vedno bolj uveljavljati. V tridesetih letih 20. stoletja se je izraz začel pojavljati tudi v jazz glasbi – glasbeniki so namreč v svojih pesmih New York začeli označevati kot “veliko jabolko”. Promocija vzdevka pa se ni ustavila pri tem. V šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je New York veljal za temačno in nevarno mesto, so mestne oblasti začele z oglaševalsko akcijo, v kateri je jabolko postalo logotip mesta in s tem še utrdilo povezavo med tem slastnim sadežem in velikanskim ameriškim mestom.

 

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADI PISATELJ LETA 2024

MLADI PISATELJ LETA 2024

Predstavljaj si, da v izložbi knjigarne zagledaš – svojo knjigo. Prav zares – svojo prvo natisnjeno knjigo!   Če rad/a pišeš, se zato prijavi na natečaj Mladi pisatelj leta. Nagrajena bodo prva tri mesta.   Kako poteka prijava?   Pošlješ lahko zgodbo,...

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

NATEČAJ JAZZ ‘MA MLADE 2024

Mladinski kulturni center Maribor in festival Jazz 'ma mlade razpisujeta natečaj za sodelovanje pri izvedbi 7. edicije festivala!   Se ukvarjaš s fotografijo? Rad_a moderiraš dogodke ali si spreten_a v pripravi tehnike za izvedbo glasbenih dogodkov? Svojo...

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

DOGODEK “MLADI STOPIMO PO ZELENI POTI V PRIHODNOST”

Dijaki in dijakinje vabljeni na dogodek "Mladi stopimo po zeleni poti v prihodnost"!   17. 4. 2024 ob 9:00 bo v prostorih Centra eksperimentov Maribor potekal enodnevni dogodek, ki je namenjen dijakom srednjih šol, ki v svojem izobraževalnem programu nimajo...

0 Comments

Uredništvo:

SrednjeŠole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Brežice

Gimnazija Brežice

Poklic se predstavi:

Predmetni učitelj za kemijo

Predmetni učitelj za kemijo

Smer se predstavi:

MEDIJSKI TEHNIK – SSI

MEDIJSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

IZKORISTI SUPERMOČ SVOJIH MOŽGANOV!

Možgani nadzorujejo naše misli, dejanja in čustva in pri tem uporabljajo zapletene mreže in strukture.   Imajo nešteto nevronov in povezav, ki nam omogočajo, da mislimo, čutimo in delujemo. Možgani tako igrajo ključno vlogo pri naših vsakodnevnih dejavnostih, kot...

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

TE ZANIMA ŠTUDIJ V ZDA?

Te mika tujina?   Bi rad/a raziskal/a različne študijske možnosti, živel/a v mednarodnem okolju ali pa mogoče aktivno igral/a svoj šport ob študiju?   Dijaška organizacija Slovenije organizira dogodek na temo študija v ZDA!   S Katjo Cankar iz...

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

POLETNA ŠOLA: POT DO USPEHA

Pridruži se Poletni šoli: Pot do uspeha!   Pot do uspeha je brezplačna 5-dnevna poletna šola za dijake, na kateri boste pridobili uporabna znanja s področij mehkih veščin, osebnih financ, kariernih in podjetniških strategij, vrednot in motivacije za uresničitev...