Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran

ENO JABOLKO NA DAN, ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN

Avtor

SrednjeŠole.si

Si vedel/a, da poznamo okrog 2.000 različnih vrst sadja? In kateri sadež je eden izmed najbolj priljubljenih? Skromno jabolko, seveda!

 

Na leto na svetovni ravni pridelamo več kot 75 milijonov ton jabolk! Čeprav je jabolko tako pogosto in se je prikradlo v različna področja našega vsakdana, pa o njem ne vemo prav veliko.

 

Preberi nekaj zanimivih dejstev o tem čudovitem sadežu!

 

Jabolko in znanost

 

Veda, ki se ukvarja s preučevanjem jabolk, se imenuje pomologija. Znanstveniki so ugotovili, da poznamo kar 7.500 različnih vrst jabolk. Nekatere jablane obrodijo prve sadove že pri starosti 5 let, medtem ko nekatere za to potrebujejo kar 10 let. Še ena presenetljiva jabolčna zanimivost, ki je povezana z volumnom jabolka – 25 % volumna jabolka sestavlja zrak, zato lahko lebdi na vodi.

 

Jabolko in zdravje

 

Star pregovor “Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran” v resnici drži. Jabolko ima veliko vsebnost vlaknin, vitamina C ter polifenolov, ki pomagajo vzpostavljati črevesno ravnovesje in skrbijo za črevesne bakterije. Redno uživanje jabolk bi naj tudi zmanjšalo nevarnost za rakava obolenja ter zmanjšalo raven holesterola. Jabolk, preden jih zaužijete, nikar ne lupite – večina koristnih antioksidantov in vlaknin se namreč nahaja ravno v olupku.

 

Jabolko in pečke

 

Jabolka imajo številne koristi za naše zdravje – niso pa popolnoma neškodljiva. Pečke namreč vsebujejo spojino, ki se imenuje amigdalin. Amigdalin je del obrambnega sistema sadja, ki pa je v velikih količinah škodljiv za ljudi. Če amigdalin žvečimo, se razgradi v vodikov cianid, ki pa je lahko celo smrtnonosen. A brez skrbi! Da bi pečke jabolk lahko bile potencialno smrtnonosne za človeka, bi moral zaužiti vsaj 160 pečk.

 

Jabolko in sok

 

Sveže stisnjen jabolčni sok ob stiku z zrakom zaradi oksidacije takoj spremeni barvo in porjavi. To lahko preprečite tako da sveže stisnjenemu soku dodate nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka, kar pomaga pri preprečevanju oksidacije.

 

Jabolko

Jabolko in ljubezen

 

Jabolka so že stoletja povezana z ljubeznijo. Tovrstno povezavo lahko zasledimo že v grški mitologiji – v enem izmed mitov najdemo motiv zlatega jabolka, s pomočjo katerega je Paris hotel osvojiti lepo Heleno. Podobne vezi lahko najdemo tudi v nekaterih kasnejših folklornih verovanjih. Mnogo let nazaj je na območju Nove Anglije veljalo prepričanje, da če mlademu dekletu uspe olupiti jabolko v eni potezi, ji bo oblika olupka sporočila začetnico imena njenega bodočega moža.

 

Jabolko in izobrazba

 

Jabolko je v preteklosti veljalo tudi za simbol šolstva. V 18. stoletju so v nekaterih delih Združenih držav Amerike in Evrope (še posebej v Skandinaviji) učitelji prejemali sveže nabrana jabolka kot dopolnilo k nizkim plačam.

 

Jabolko in fizika

 

Legenda pravi, da je Isaac Newton, angleški fizik, matematik in astronom, zasnoval gravitacijski zakon okrog leta 1665/1666, ko je na vrtu opazoval, kako jabolko pada z drevesa. Pri tem se je začel spraševati, zakaj jabolko pade naravnost navzdol in ne na stran ali celo navzgor. S tem je prišel do zaključka, da ista sila, zaradi katere jabolko pade navdol, drži tudi luno in planete v njihovih orbitah.

 

Jabolko in tehnologija

 

Steve Jobs, ustanovitelj ameriškega tehnološkega podjetja Apple, je bil vegetarijanec in velik ljubitelj jabolk. Pravijo, da naj bi dobil idejo za poimenovanje podjetja ravno na sprehodu po nasadu jablan.

 

Jabolko in New York

 

New York je znan tudi kot Veliko jabolko (The Big Apple). Nekateri pravijo, da vzdevek mesta izhaja iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko je športni novinar John J. Fitz Gerald za New York Morning Telegraph napisal kolumno o konjskih dirkah in dirkališčih v New Yorku in okolici. Nagrade, ki so jih lahko dirkači osvojili, je značil za “veliko jabolko”, kar bi naj simboliziralo velik dosežek. Vzdevek se je po tem začel vedno bolj uveljavljati. V tridesetih letih 20. stoletja se je izraz začel pojavljati tudi v jazz glasbi – glasbeniki so namreč v svojih pesmih New York začeli označevati kot “veliko jabolko”. Promocija vzdevka pa se ni ustavila pri tem. V šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je New York veljal za temačno in nevarno mesto, so mestne oblasti začele z oglaševalsko akcijo, v kateri je jabolko postalo logotip mesta in s tem še utrdilo povezavo med tem slastnim sadežem in velikanskim ameriškim mestom.

 

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

10 KULTNIH NAJSTNIŠKIH FILMOV, KI JIH NE SMEŠ SPREGLEDATI

10 KULTNIH NAJSTNIŠKIH FILMOV, KI JIH NE SMEŠ SPREGLEDATI

Najstniški filmi so poseben filmski žanr. Tovrstni filmi se običajno osredotočajo na življenje in izkušnje najstnikov ter na njihove strahove in sanje.   Nekateri izmed njih so dosegli kultni status ravno zaradi posebnega sloga, sporočilnosti in priljubljenosti,...

ČUSTVENA INTELIGENCA

ČUSTVENA INTELIGENCA

Kaj je čustvena inteligenca?   Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, prepoznavanja, uporabe in nadziranja lastnih čustev (ter čustev drugih). Gre torej za nekatere veščine, s pomočjo katerih lahko izrazimo lastna čustva in zaznamo čustva drugih...

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

Pomembni datumi za vse tiste kandidate, ki se vpisujejo na srednješolske programe! Nikar ne spreglejte!   POMEMBNI DATUMI ZA VSE, KI SE VPISUJETE V SREDNJE ŠOLE   16. januar 2023: objava razpisa za vpis za šolsko leto 2023/2024. 17. in 18. februar 2023:...

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola

Šolski center Ljubljana – Srednja strojna in kemijska šola

Poklic se predstavi:

Mesar

Mesar

Smer se predstavi:

GASTRONOMIJA – PTI

GASTRONOMIJA – PTI

Novice iz uredništva:

KAKO PREMAGATI TREMO?

KAKO PREMAGATI TREMO?

Po nekaterih raziskavah se kar 75 % ljudi spopada s tremo, ko so soočeni z zahtevnimi situacijami. Kako se lahko vsaj delno znebiš te nadloge?   Kaj je trema?   Trema je občutek notranje napetosti, živčnosti in drhtenja, ki se lahko pojavi, ko se moramo...

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

Pomembni datumi za vse tiste kandidate, ki se vpisujejo na srednješolske programe! Nikar ne spreglejte!   POMEMBNI DATUMI ZA VSE, KI SE VPISUJETE V SREDNJE ŠOLE   16. januar 2023: objava razpisa za vpis za šolsko leto 2023/2024. 17. in 18. februar 2023:...

PRIDRUŽI SE ZERO WASTE GIBANJU IN POMAGAJ OKOLJU!

PRIDRUŽI SE ZERO WASTE GIBANJU IN POMAGAJ OKOLJU!

Zero waste je način življenja, ki temelji na zmanjševanju količine odpadkov, ki jih proizvajamo, ter na njihovem ponovnem uporabljanju, recikliranju ali kompostiranju.   Namen je doseči čim manj ali nič odpadkov in tako zmanjšati negativen vpliv na okolje ter...