Morje

DEJSTVA O MORJU IN MORSKIH PREBIVALCIH, KI TE BODO ŠOKIRALA

Morje je več kot le kraj za zabavno poletno čofotanje. Je živahen in zapleten sistem, ki je poln osupljivih živali in rastlin.

 

Ste pripravljeni, da se potopimo v svet, poln morskih skrivnosti?

 

 • Besedi “ocean” in “morje” se pogosto uporabljata za poimenovanje iste stvari. Morje pa je v resnici majhno območje oceana, običajno obdano s kopnim na več straneh.

 

 • Ocean pokriva več kot 70 % zemeljske površine. Prav tako vsebuje približno 96,5 % vse zemeljske vode. Voda prav tako nikoli ne miruje. Zahvaljujoč vodnemu krogu se zaloga vode našega planeta nenehno seli z enega kraja na drugega in iz ene oblike v drugo.

 

 • Največji ocean na Zemlji je Tihi oz. Pacifiški ocean, ki pokriva približno 30% Zemljine površine. Ime zhaja iz latinskega imena Tepre Pacificum in pomeni “mirno morje”.

 

 • Najgloblje znano območje zemeljskih oceanov je znano kot Marianski jarek. Najgloblja točka jarka meri kar 11 km.

 

 • Morje je dom največje žive strukture na svetu – Velikega koralnega grebena. Meri okoli 2.600 km in je viden celo z Lune!

 

 • V oceanu je dovolj soli, da bi lahko pokrila celotno površino Zemlje. Če bi lahko sol v oceanu odstranili in jo enakomerno porazdelili po celotni površini Zemlje, bi tvorila plast, debelo več kot 166 metrov.

 

Morje

 

 • Ocean je moder, ker voda absorbira barve v rdečem delu svetlobnega spektra. Kot filter pušča za seboj barve v modrem delu svetlobnega spektra, da jih vidimo. Ocean lahko dobi tudi zelene, rdeče ali druge odtenke, ko se svetloba odbija od plavajočih usedlin in delcev v vodi.

 

 • Število rastlinskih in živalskih vrst, ki živijo v oceanu, ni znano. Nekatere študije sicer ocenjujejo, da je na svetu približno 8,7 milijona vrst rastlin, živali in gliv, od tega 2,2 milijona morskih, kar pomeni, da približno četrtina vseh živih bitij živi v oceanu!

 

 • Hobotnice lahko spreminjajo barvo, da komunicirajo z drugimi hobotnicami. Barvo spremenijo tudi zaradi kamuflaže pred plenilci.

 

 • Morske vidre se držijo za roke, da se med počitkom na površini vode ne oddaljijo. To vedenje kaže na njihove močne socialne vezi in timsko delo.

 

 • Morske želve imajo sposobnost pridobivanja kisika iz vode skozi svojo kloako, večnamensko odprtino, ki se uporablja za iztrebljanje in razmnoževanje.

 

 • Morski psi so zagotovo eni največjih plenilcev v oceanu. Zanimivo dejstvo o njih je, da nimajo kosti; namesto tega imajo hrustanec, ki je posebno prožno tkivo.

 

 • Meduze so sestavljene iz osupljivih 95 % vode, zato so videti prosojne. Poleg tega znanstveniki verjamejo, da so meduze starodavna bitja, morda celo starejša od dinozavrov.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Srednja šola za trženje in dizajn Maribor

Srednja šola za trženje in dizajn Maribor

Poklic se predstavi:

Graver

Graver

Smer se predstavi:

GASTRONOMIJA IN TURIZEM – PT

GASTRONOMIJA IN TURIZEM – PT

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...