Kultni najstniški filmi

10 KULTNIH NAJSTNIŠKIH FILMOV, KI JIH NE SMEŠ SPREGLEDATI

Avtor

SrednjeŠole.si

Najstniški filmi so poseben filmski žanr. Tovrstni filmi se običajno osredotočajo na življenje in izkušnje najstnikov ter na njihove strahove in sanje.

 

Nekateri izmed njih so dosegli kultni status ravno zaradi posebnega sloga, sporočilnosti in priljubljenosti, ki so jo skozi čas pridobili med gledalci različnih generacij.

 

Najbolj priljubljene teme, s katerimi se ukvarjajo najstniški filmi, so odraščanje, ljubezen, prijateljstvo, družina in šolsko življenje. Junaki v teh filmih se soočajo s tipičnimi težavami, ki so značilne za obdobje najstništva, zato se mladi gledalci z njimi z lahkoto poistovetijo. Posebnost najstniških filmov je tudi poseben poudarek na modo, glasbo in druge kulturne značilnosti sodobne družbe.

 

Prvi najstniški filmi so se pojavili v 50-ih letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike. Filmi kot sta Divjak (The Wild One, 1953), v katerem v glavni vlogi nastopa Marlon Brando in Upornik brez razloga (Rebel Without a Cause, 1955) z znamenitim Jamesom Deanom so postavili temelje za nadaljnji razvoj žanra. Žanr je svoj vrhunec doživel predvsem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so najstniški filmi postali sestavni del popularne kulture.

 

Katere kultne najstniške filme nikakor ne smeš spregledati?

 

Briljantina (Grease, 1978)

 

Briljantina je kultni film iz sedemdesetih, ki je pomembno vplival na razvoj popularne kulture ter na modo in glasbo tistega časa. Zgodba je postavljena v leto 1959 in se osredotoča predvsem na ljubezenski odnos med Dannyjem Zuko (vodjo priljubljene klike “T-Birds”) in Sandy Olsson, novo dijakinjo na srednji šoli, ki se sčasoma pridruži najstniški skupini “Pink Ladies”. Osrednji konflikt nastane, ko po poletni romanci ugotovita, da obiskujeta isto šolo, a se Danny začne do nje obnašati hladno. Film je ustvaril tudi mnoge glasbene uspešnice, ki so priljubljene še danes (“Summer Nights”, “You’re the One That I Want” itd.).

 

Sobotni klub (The Breakfast Club, 1985)

 

Osrednja zgodba filma Sobotni klub se posveča petim najstnikom, ki so iz različnih razlogov neko soboto zadržani v šoli. Vsak izmed njih pripada določeni šolski kliki. Na prvi pogled so si med seboj zelo različni, a kaj kmalu ugotovijo, da jih združujejo podobne najstniške težave in stiske. V času, ki ga preživijo skupaj, se začnejo namreč vedno bolj spoznavati, povezovati in deliti svoje skrivnosti. Film raziskuje tipične najstniške teme, kot so ljubezen, spolnost, pritiski s strani odraslih, odraščanje in iskanje lastne identitete. Sobotni klub še danes velja za enega izmed najbolj znanih najstniških filmov, ki je navdušil tudi z glasbeno izbiro (v filmu lahko slišimo tudi Davida Bowieja, skupino Simple Minds in druge).

 

Nimaš pojma (Clueless, 1995)

 

Cher Horowitz, bogata in priljubljena kraljica srednje šole na Beverly Hillsu, se odloči, da bo preobrazila Tai, novo dekle na šoli in ji pomagala pri prilagajanju na šolsko življenje. Toda ko Tai začne priljubljenost zares vedno bolj naraščati, Cher ugotovi, da se je osredotočala na popolnoma napačne stvari. Film Nimaš pojma črpa nekatere motive iz romana Emma, ki ga je napisala znamenita pisateljica Jane Austen, kultni status pa se je pridobil predvsem zaradi satiričnega scenarija in poudarka na modo.

 

10 razlogov zakaj te sovražim (10 Things I Hate About You, 1999)

 

10 razlogov zakaj te sovražim je ameriška najstniška romantična komedija iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Film je priredba Shakespearove drame The Taming of the Shrew in se osredotoča na zgodbo o dveh srednješolcih, Kat in Patricku, ki sta prepričana, da nikoli ne bosta našla prave ljubezni. Oba najstnika nekoliko izstopata iz srednješolskega okolja – Kat je znana po glasnem in odkritem izražanju svojega mnenja, Patrick pa je sicer šarmanten, a tudi nekoliko neodgovoren. Situacija se zaplete, ko Patrick sprejme izziv, da bo Kat osvojil, kar sproži dodatne napetosti znotraj filma.

 

Podle igre (Cruel Intentions, 1999)

 

Film Podle igre je znan predvsem po svoji erotični vsebini in spletkah. Film se osredotoča na zgodbo srednješolskih dijakov v New Yorku, ki so del elite prestižnega Manhattna in hočejo s pomočjo manipulacij dobiti tisto, kar si želijo. Film se še posebej poglobi v nevarno igro zapeljevanja, ki jo vodita manipulativna polsestra in njen polbrat. Čeprav je bil ob izidu film pospremljen z nekaterimi negativnimi kritikami zaradi erotične vsebine, je kaj kmalu pridobil kultni status.

 

Kultni najstniški filmi

Ameriška pita (American Pie, 1999)

 

Ameriška pita je ameriška najstniška komedija, ki se osredotoča na zgodbo štirih srednješolcev, ki poskušajo izgubiti nedolžnost pred koncem srednje šole. Film je poln humornih situacij, ki so povezane predvsem z njihovimi vztrajnimi spolnimi prizadevanji, prikazuje pa tudi njihove odnose z dekleti, starši in prijatelji, ki se hote ali nehote vključijo v njihove načrte. Ameriška pita se posveča predvsem temi spolnosti in odraščanja in iskanju svojega prostora znotraj družbe.

 

Princeskin dnevnik (The Princess Diaries, 2001)

 

Princeskin dnevnik temelji na istoimenski knjigi, ki jo je napisala avtorica Meg Cabot. Zgodba se ukvarja s 15-letno Mio, običajno srednješolko, ki živi v San Franciscu in se spopada s tipičnimi najstniškimi težavami. Njen svet pa se popolnoma spremeni, ko prejme novico, da ima kraljevo kri in da mora kot dedinja prevzeti prestol. Film govori predvsem o sprejemanju samega sebe in o raziskovanju lastne identitete.

 

Zlobna dekleta (Mean Girls, 2004)

 

Tudi film Zlobna dekleta temelji na knjižni predlogi – posnet je po knjigi Queen Bees and Wannabes ameriške pisateljice Rosalinde Wiseman. Zgodba se vrti okoli Cady Heron, ki se po dolgih letih bivanja v Afriki preseli nazaj v Združene države Amerike in se je primorana soočiti s tamkajšnjo srednješolsko kulturo. V novi šoli spozna prijaznega čudaka Damiena in njegovo prijateljico Janis, skupaj s katerimi poskušajo razkrinkati skupino deklet, ki jih imenujejo “zlobne punce” in ki nadzorujejo dogajanje na šoli.

 

Srednješolski muzikal (High School Musical, 2006)

 

Srednješolski muzikal je glasbeni najstniški film, ki se osredotoča na zgodbo Troya Boltona, priljubljenega košarkarja in Gabrielle Montez, odlične dijakinje, ki se zaljubita med poletnim glasbenim taborom, vendar se morata kmalu soočiti s pritiski družbene hierarhije na njuni srednji šoli (in na odru). Film je prepoznaven predvsem po sporočilnosti, s katero spodbuja mlade, da sprejemajo različnost in da se izražajo skozi umetnost.

 

Somrak (Twilight, 2008)

 

Somrak je romantični fantazijski film, ki temelji na istoimenski knjigi Stephenie Meyer. Film se začne, ko se mlada Bella Swan preseli k očetu, ki živi v majhnem mestecu Forks. Tam spozna Edwarda Cullena, skrivnostnega in privlačnega mladeniča, za katerega se kasneje izkaže, da je vampir. Film spremlja njuno prepovedano ljubezen in boje z drugimi vampirji, ki želijo prekiniti njuno zvezo.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

ČUSTVENA INTELIGENCA

ČUSTVENA INTELIGENCA

Kaj je čustvena inteligenca?   Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, prepoznavanja, uporabe in nadziranja lastnih čustev (ter čustev drugih). Gre torej za nekatere veščine, s pomočjo katerih lahko izrazimo lastna čustva in zaznamo čustva drugih...

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

Pomembni datumi za vse tiste kandidate, ki se vpisujejo na srednješolske programe! Nikar ne spreglejte!   POMEMBNI DATUMI ZA VSE, KI SE VPISUJETE V SREDNJE ŠOLE   16. januar 2023: objava razpisa za vpis za šolsko leto 2023/2024. 17. in 18. februar 2023:...

17. APRIL – EVROPSKI DAN INFORMIRANJA MLADIH

17. APRIL – EVROPSKI DAN INFORMIRANJA MLADIH

17. april je evropski dan informiranja mladih!   17. aprila ERYICA skupaj s svojimi člani po vsej Evropi praznuje evropski dan informiranja mladih in obletnico ustanovitve agencije ERYICA - Evropske agencije za informiranje in svetovanje mladim. Projekt je...

Srednja šola se predstavi:

Šolski center Celje – Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko

Šolski center Celje – Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko

Poklic se predstavi:

Pek kruha in peciva

Pek kruha in peciva

Smer se predstavi:

POMOČNIK V TEHNOLOŠKIH PROCESIH – NPI

POMOČNIK V TEHNOLOŠKIH PROCESIH – NPI

Novice iz uredništva:

KAKO PREMAGATI TREMO?

KAKO PREMAGATI TREMO?

Po nekaterih raziskavah se kar 75 % ljudi spopada s tremo, ko so soočeni z zahtevnimi situacijami. Kako se lahko vsaj delno znebiš te nadloge?   Kaj je trema?   Trema je občutek notranje napetosti, živčnosti in drhtenja, ki se lahko pojavi, ko se moramo...

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

POMEMBNI DATUMI ZA BODOČE DIJAKE

Pomembni datumi za vse tiste kandidate, ki se vpisujejo na srednješolske programe! Nikar ne spreglejte!   POMEMBNI DATUMI ZA VSE, KI SE VPISUJETE V SREDNJE ŠOLE   16. januar 2023: objava razpisa za vpis za šolsko leto 2023/2024. 17. in 18. februar 2023:...

PRIDRUŽI SE ZERO WASTE GIBANJU IN POMAGAJ OKOLJU!

PRIDRUŽI SE ZERO WASTE GIBANJU IN POMAGAJ OKOLJU!

Zero waste je način življenja, ki temelji na zmanjševanju količine odpadkov, ki jih proizvajamo, ter na njihovem ponovnem uporabljanju, recikliranju ali kompostiranju.   Namen je doseči čim manj ali nič odpadkov in tako zmanjšati negativen vpliv na okolje ter...