Odlašanje

ZAKAJ ODLAŠAMO ALI PROKRASTINIRAMO?

Si že kdaj oddal/a seminarsko nalogo zadnjo minuto pred rokom? Si že kdaj celo noč sedel/a za pisalno mizo in se zadnji trenutek učil/a za test, ki te čaka naslednji dan?

 

Odlašanje ni nujno slaba navada, je le nekaj, kar je programirano v naših možganih.

 

V bistvu si vsi želimo takojšnjega zadovoljstva, zato bomo, ko se soočimo z dolgoročnimi nalogami, te naloge verjetno odložili, dokler posledice ali koristi ne postanejo takojšnje.

 

Da bi preglasili to osnovno možgansko funkcijo, moramo svoje možgane pretentati, da mislijo, da bomo dobili takojšnje zadovoljstvo, tudi če je rok še daleč.

 

Vsakdo ima svoj stil učenja in dela – nekaterim odlašanje do zadnjega trenutka celo ustreza. Vendar se lahko ta pristop izkaže za zelo stresnega. Postavljanje in doseganje ciljev je pomembno za ohranjanje uravnoteženega življenjskega sloga.

 

Kaj je v ozadju prokrastinacije oz. zakaj odlašamo z nekaterimi nalogami?

 

Eden izmed razlogov so lastna pričakovanja oz. strah, ki se vrti okoli pričakovanj, ki morda ne bodo izpolnjena. Že samo misel na to, da stvari ne delujejo tako, kot želimo, lahko preusmeri našo pozornost z določene naloge in zmoti našo raven motivacije in produktivnosti. Pripravljenost, da se nečesa lotimo, zamre v trenutku, ko se nam začnejo v glavi vrteti misli o možnem neuspehu.

 

Drug razlog, ki je povezan z razvojem pričakovanj, je vrzel med našim sedanjim in prihodnjim jazom. Namesto da bi nekaj končali takoj ali pred rokom, zadeve pustimo odprte za prihodnost, upajoč, da se bodo čudežno razrešile.

 

In pod vsemi temi strahovi in pričakovanji se skriva še večji demon – lenoba, ki nas udari vsakič, ko je rok ali test blizu.

 

Odlašanje

 

Kako se izogniti odlašanju?

 

Postavi si dosegljive cilje

 

Preobremenitev lahko povzroči stres, ki lahko vodi k izogibanju. Postavljanje realističnih ciljev nam lahko pomaga pri proaktivnosti. Napiši si seznam s svojimi dnevnimi nalogami in jih nato razvrsti po prioritetah. Vsi imamo veliko stvari, ki jih moramo opraviti, zato ti bo organiziranje teh nalog pomagalo ostati na pravi poti.

 

Organiziraj si delovni prostor

 

Neurejena miza ali neurejen delovni prostor lahko povzročita nered pri delu in mislih. Organiziran prostor nam daje pozitiven prostor za delo, kar lahko pomaga povečati produktivnost, saj omejuje motnje in nam omogoča, da se osredotočimo na svoje naloge.

 

Sestavi si urnik

 

Vsak teden imamo veliko stvari, ki jih moramo postoriti. Načrtovanje nalog in njihovih rokov nam lahko pomaga, da ostanemo aktivni. Načrtovanje v obliki urnika nam bo prav tako pomagalo, da bomo vsak dan imeli obvladljivo delovno obremenitev.

 

Vzemi si odmore

 

Delati ali učiti se neprekinjeno ure in ure je lahko stresno in izčrpavajoče. Telo in možgani niso ustvarjeni za to, da bi prenašali neskončne ure domače naloge iz matematike, ne da bi se ustavili. Vzemi si odmor, ko ga potrebuješ!

 

Zdrav način življenja

 

Ohranjanje zdravega načina življenja je bistvenega pomena – pri tem so najpomembnejše tri stvari: zdrava prehrana, kakovosten spanec in ustrezna hidracija.

 

Poišči del dneva, ko si najbolj produktiven/a

 

Si jutranji človek ali nočna ptica? Če najdemo čas v dnevu, ko smo najbolj produktivni, lahko svoje delo dokončamo veliko bolj učinkovito in hitreje.

 

Privošči si nagrado

 

Včasih je težko najti motivacijo za dokončanje vseh nalog in obveznosti – uvedba majhnih nagrad lahko zato poveča motivacijo.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

MLADINSKI DRUŽABNI VEČER “DIMENZIJA POLETJA”

Ustvarjalne osebe, ki se želijo pred uradnim začetkom poletja pozabavati s testiranjem 3D pisal, vabljene v četrtek, 20. junija 2024 s pričetkom ob 19. uri v Kulturni inkubator na mladinski družabni večer pred počitniško pavzo!   Udeleženci se boste naučili...

LOGOPED SE PREDSTAVI

LOGOPED SE PREDSTAVI

Logoped je strokovnjak za govor, ki se ukvarja z diagnostiko, terapijo in odpravljanjem težav, povezanih z govorom, jezikom, glasom in verbalno komunikacijo.   Logopedovo delo je v prvi fazi povezano z ocenjevanjem in diagnostiko govorno-jezikovnih sposobnosti,...

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

FILMI, KI SE POSVEČAJO SREDNJEŠOLSKEMU ŽIVLJENJU

Srednješolska leta so čas samoodkrivanja, prijateljstva, ljubezni in seveda občasne drame.   Najstniški filmi odlično ujamejo bistvo teh formativnih let ter zagotavljajo zabavo in odsev naših izkušenj.   Ne glede na to, ali iščeš smeh, jok ali navdih, tukaj...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Izobraževalni center Piramida – Srednja šola za prehrano in živilstvo

Poklic se predstavi:

Srednješolski učitelj za biologijo

Srednješolski učitelj za biologijo

Smer se predstavi:

OBLIKOVALEC KOVIN-ORODJAR – SPI

OBLIKOVALEC KOVIN-ORODJAR – SPI

Novice iz uredništva:

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

(NE)PRIJETNA DEJSTVA O PUBERTETI

Puberteta je čas velikih sprememb in označuje prehod iz otroštva v odraslost. V tem obdobju gremo skozi veliko različnih fizičnih, čustvenih in hormonskih sprememb.   Čeprav je to razburljiv čas, lahko prinese tudi veliko zmede, strahov, nesigurnosti in vprašanj,...

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

PRIPRAVA NA MATURO V UČILNICAH HIŠE MLADIH AJDOVŠČINA

Skupaj gre lažje!   Mladim, predvsem dijakom 4. letnikov, ki letos zaključujejo srednješolsko izobraževanje, v Hiši mladih Ajdovščina nudijo možnost brezplačnega najema učilnic, predavalnic in drugih prostorov, za namen uspešne priprave za maturo.    ...

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

MLADINSKA IZMENJAVA “AIDVENTURE ” V SEVERNO MAKEDONIJO

Si že kdaj tuhtal/-a o tem, kako umetna inteligenca vpliva na tvoje življenje? Ugotavljaš, da AI postaja del tvojega vsakdana in te zanima več o njej?   Bi rad/-a odkril/-a nova digitalna orodja, ki ti bodo služila za pridobivanje znanja, spodbujala tvoje delo in...