Sončni žarki

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA SE ZAŠČITIŠ PRED SONČNIMI ŽARKI?

Poletje je sinonim za sončne dni, izlete na plažo in dogodivščine na prostem.

 

Čeprav je sončenje lahko nadvse prijetno opravilo, je kljub temu pomembno, da se zavedamo, da je lahko pretirana izpostavljenost soncu tudi izjemno škodljiva.

 

Zakaj bi morala biti zaščita pred soncem vsako poletje na tvoji prednostni listi?

 

Prepreči poškodovano kožo

 

UV-sevanje sonca lahko močno poškoduje našo kožo. Sončne opekline so najbolj neposreden znak prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom. Povzročijo lahko rdečo kožo, ki se lušči in celo razvije mehurje. Tudi če se tvoja koža ne opeče zlahka, lahko UV-žarki še vedno povzročijo dolgoročno škodo, kot je kožni rak ali prehitro staranje kože.

 

Zmanjšaj možnost za razvoj kožnega raka

 

Čezmerna izpostavljenost soncu je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj kožnega raka. Zaščita kože z ustrezno kremo za sončenje, nošenje zaščitnih oblačil in umik v senco lahko zmanjšajo tveganje za kožnega raka.

 

Ne pozabi na svoje oči

 

Tudi naše oči so dovzetne za UV žarke. Dolgotrajna izpostavljenost soncu lahko povzroči težave z očmi, zato je pomembno, da ob močnem soncu nosiš sončna očala.

 

Sončni žarki

 

Izogni se sončnim opeklinam

 

Sončne opekline niso le izjemno neprijetne, ampak lahko imajo tudi zdravstvene posledice. Povzročijo lahko mehurje, dehidracijo, vročino in celo vročinski udar. Z uporabo kreme za sončenje in drugih zaščitnih ukrepov lahko uživaš na prostem in se izogneš bolečim posledicam.

 

Pazi na svojo kožo

 

Naša koža je največji organ, deluje pa kot pomembna zaščita pred okužbami in poškodbami. Prekomerna izpostavljenost soncu lahko oslabi to funkcijo, zato postanemo bolj dovzetni za poškodbe, celjenje pa poteka počasneje.

 

Uživaj varno

 

Poletje je čas za preživljanje časa na prostem, vendar lahko to počnemo popolnoma varno. Ne pozabi na zaščitna oblačila in klobuk ter na sončna očala. Pomembno je tudi, da piješ dovolj vode in da se (predvsem takrat, ko so UV žarki najmočnejši) umakneš v senco.

Delite s prijatelji!

Novice srednjih šol

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

PONEDELJKOV POGOVOR PUNC

Mladi zmaji Bežigrad začenjajo z novimi delavnicami "Ponedeljkov pogovor punc" - toplo vabljena vsa dekleta, stara med 12 in 18 let.   V varnem in podpornem okolju se boste sproščeno družile, izmenjavale mnenja in odpirale zanimive teme, o katerih se ponavadi ne...

0 Comments

Uredništvo:

Srednjesole.si

Srednja šola se predstavi:

Gimnazija Ormož

Gimnazija Ormož

Poklic se predstavi:

Mehanik telefonskih naprav

Mehanik telefonskih naprav

Smer se predstavi:

KEMIJSKI TEHNIK – SSI

KEMIJSKI TEHNIK – SSI

Novice iz uredništva:

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

KATERE JE TVOJA NAJLJUBŠA BARVA IN KAJ POVE O TEBI?

Barve lahko pomembno vplivajo na naš način razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Naša najljubša barva pa lahko ogromno razkrije o naši osebnosti.   Nekateri imajo raje tople, drugi hladne barve. Različne barve lahko vzbudijo posebna čustva in spodbudijo močne...